Vezi lista ministrilor propusi de Lucian Croitoru! Sapte vechi si sapte noi

Ultima actualizare: 08-10-2012 03:29

La opt zile de la desemnare, premierul Lucian Croitoru a finalizat vineri dupa-amiaza programul de guvernare si lista de ministri. Cu alte cuvinte, se declara gata sa mearga in Parlament si sa le ceara senatorilor si deputatilor votul de incredere.


"Am finalizat lista si am trimis-o, impreuna cu programul de guvernare, la Parlament. Am primit asigurari si de la presedinte si de la Emil Boc ca Guvernul se va bucura de sustinere in Parlament", a spus Lucian Croitoru.

Asadar, premierul desemnat si-a croit Guvernul. Dupa mai multe runde de negocieri cu democrat-liberalii, Croitoru i-a pastrat in echipa pe Gheorghe Pogea, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Mihai Stanisoara si Radu Berceanu, pe aceleasi posturi pe care le-au detinut in cabinetul Boc 1. Nici in fruntea Justitiei nu a operat modificari, "independentul" Catalin Predoiu fiind preferat in continuare.

Noul cabinet va avea o formula restransa, numarul de portofolii fiind micsorat de la 20 la 14, dupa cum urmeaza:

Ministerul de Interne – Emeric Saghi
Ministerul Justitiei - Catalin Predoiu
Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului – Daniel Funeriu
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Vasile Blaga
Ministerul Sanatatii – Cristian Vladescu
Ministerul Muncii – Mihai Seitan
Ministerul de Finante - Gheorghe Pogea
Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu
Ministerul Apararii Nationale - Mihai Stanisoara
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Agriculturii - Adrian Radulescu
Ministerul Mediului - Sulfina Barbu
Ministerul Culturii - Toader Paleologu
 
Cine sunt noii ministri propusi de premierul desemnat?

Emeric Saghi: consilier diplomatic in Ministerul de Externe. Ca un element de culoare, conduce un Jaguar.

Mihai Seitan este inginer de profesie. Cu toate acestea, potrivit CV-ului, are foarte multe specializari in domeniul pensiilor.

Adrian Radulescu este nimeni altul decat pesedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Daniel Funeriu a fost vicepresedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Educatie.

"Am apelat la oameni capabili", a spus Lucian Croitoru in cadrul conferintei de presa sustinute la Guvern. "In plan financiar nu este loc de nicio amanare", a adaugat el.

Portofoliile desfiintate sau comasate sunt: Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul pentru IMM-uri, Comert si Mediu de Afaceri, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Odata cu trimiterea listei la Parlament, premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat ca este nevoie de stabilitate. El a calificat drept mit faptul ca pana acum BNR a putut suplini si eventualele derapaje din politica.

Practic, dupa acest pas, mingea este la Parlament, a carui conducere va trebui sa se intruneasca si sa decida calendarul audierii candidatilor si data votului cabinetului. Votul in comisii este consultativ, iar ultimul cuvant il va avea plenul.

Desi Croitoru vorbea de faptul ca a primit asigurari de la presedinte si PD-L privind sprijinirea acestui cabinet de catre o majoritate, in fapt sansele ca Guvernul lui Croitoru sa treaca sunt minime.

Aceasta pentru ca PSD, PNL, UDMR si Minoritatile, care au anuntat ca il sprijina pe Klaus Johannis, alcatuiesc in Legislativ o majoritate de 65%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO