Dragnea si Grindeanu pleaca in SUA pentru ceremonia de investire a lui Trump. Dragnea: "Nu inteleg de ce e atata suparare"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu au fost invitati la ceremonia de investire a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Presedintia a anuntat ca Romania va fi reprezentata oficial doar de ambasadorul nostru in SUA. Evenimentele inaugurale pentru instalarea noului presedinte incep pe 18 ianuarie cand vor avea loc mai multe dineuri concerte si petreceri - cateva fiind organizate chiar in hotelul de lux al magnatului american. Tariful unei camere poate ajunge la 3.700 de dolari pe noapte.

Dragnea despre vizita in SUA: Nu inteleg de ce e atata suparare; e un eveniment important pe care il onorez

Liviu Dragnea a declarat luni ca a decis sa onoreze invitatia transmisa pentru a participa la ceremonia de investire a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, si a sustinut ca nu intelege de ce "exista atata suparare" pe marginea acestui subiect, relateaza Agerpres.

"In primul rand nu inteleg de ce e atata suparare pe marginea acestei invitatii, este un eveniment important la care eu am primit invitatie si am decis sa o onorez. Si eu si prim-ministrul. A venit invitatia, maine o sa plec in SUA, miercuri o sa plece prim-ministrul si o sa ne si intoarcem inapoi. Eu am primit acea invitatie de la comitetul de organizare a acestui eveniment, pentru ca, neexistand o administratie in functiune, in mod oficial singura structura care face aceste invitatii tuturor celor pe care vrea sa-i aiba in aceste zile este acest comitet si am primit de la acest comitet o invitatie transmisa de vicepresedintele comitetului respectiv. Si o sa merg, nu inteleg de ce e atata suparare. Am inteles ca nu pot sa reprezint statul roman, e in regula, daca cineva o sa ma intrebe acolo de vorba, probabil ca o sa-mi fac ceva curaj sa vorbesc si sa raspund, daca o sa ma intrebe ceva despre Romania. Cred ca nu este interzis", a declarat Dragnea la Parlament.

Citește și
Justin Trudeau
Premierul Canadei Justin Trudeau nu va asista la ceremonia de investitura a presedintelui Statelor Unite Donald Trump
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Intrebat daca invitatia este facuta in nume personal, liderul PSD a sustinut ca nu doreste sa duca acel eveniment in derizoriu. "E un eveniment important si chiar nu vreau sa-l duc in derizoriu, indiferent de supararile unuia sau altora. E o invitatie pe care am primit-o si pe care o onorez. Nu vreau sa mai comentez despre asta. Am inteles ce a spus si Administratia Prezidentiala, cu toate astea eu m-am incapatanat sa merg. Eu nu am dat aceasta informatie, nici nu aveam de gand sa vorbesc in public despre aceasta invitatie sau Doamne fereste! sa ma laud cu ea, a iesit, normal, discutata in Biroul permanent, a iesit in presa", a spus Dragnea.

Intrebat daca deplasarea sa in SUA va fi suportata de Camera Deputatilor, Liviu Dragnea a confirmat: "Da, mi s-a spus ca da, ca se poate, ca asta este practica". La insistentele jurnalistilor daca va reprezenta totusi statul roman in SUA, Liviu Dragnea a raspuns ironic: "Nu stiu, poate reprezint cladirea asta".

"Reprezint pe cine trebuie ca sa nu se supere cine nu trebuie. Deci sa mi se spuna, numai sa nu fie suparare. Am primit si viza, mi se da voie sa plec din tara, cu toata supararea. Particip la toate intalnirile stabilite in aceste zile, niste intalniri foarte importante, o sa incerc sa fiu mut. Daca nu o sa-mi iasa, poate o sa scot vreo vorba", a completat presedintele Camerei Deputatilor.

El a mentionat ca va participa la intalniri 'foarte importante' la care mai participa si presedintele si vicepresedintele, si ca va merge inclusiv la ultimul eveniment, de vineri seara, dupa investitura.

Invitatia a fost facuta pentru perioada 18 - 20 ianuarie. Vineri, 20 ianuarie, va avea loc ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump. Evenimentul va avea loc in capitala americana Washington, DC, incepand cu ora 19.00, ora Romaniei. Dupa ceremonie, va avea loc si o parada speciala. Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.stirileprotv.ro, vineri, 20 ianuarie.

Secretarul Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a declarat ca "deplasarea domnului presedinte Liviu Dragnea a fost aprobata in unanimitate". "Am avut in Biroul permanent un memorandum intern cu privire la deplasarea domnului presedinte al Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat sa participe la Washington DC la ceremonia de investire a celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, si la evenimentele conexe prilejuite de acest moment.

Invitatia a fost lansata de unul dintre cei doi vicepresedinti ai Comitetului de investire a presedintelui SUA. Perioada este 17 - 21 ianuarie. Normal ca a fost aprobata, in unanimitate, deplasarea domnului presedinte Liviu Dragnea", a declarat Ciolacu la finalul sedintei Biroului permanent al Camerei Deputatilor, conform Agerpres.

El a adaugat ca Dragnea "o sa mearga cu certitudine" la acest eveniment, la care a fost invitat si premierul Sorin Grindeanu. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, pentru News.ro ca este posibil sa mearga la ceremonia de investire a noului presedinte al SUA, Donald Trump.

Administratia Prezidentiala: La ceremonia de inaugurare a presedintilor SUA, tarile sunt reprezentate doar de ambasadori

In schimb, Administratia Prezidentiala a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca presedintele Klaus Iohannis nu va participa la acest eveniment, deoarece - conform practicilor diplomatice - Romania va fi reprezentata de ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii.

Iata si textul comunicatului, integral: "Precizari referitoare la participarea la ceremoniile de inaugurare a Presedintelui Statelor Unite ale Americii

In legatura cu informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la participarea la ceremoniile de inaugurare a Presedintelui Statelor Unite ale Americii, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:

Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor presedinti, sefii misiunilor diplomatice acreditati la Washington sunt singurii care ii reprezinta oficial pe sefii de stat si guvernele lor la evenimentele de investitura. Nicio delegatie straina, cu atat mai putin sefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitata oficial cu aceasta ocazie.

Aceasta regula a fost reconfirmata explicit si cu ocazia investirii Presedintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat in invitatia trimisa de catre Departamentul de Stat, in numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.

Delegatii formate din reprezentanti ai unor institutii sau partide care participa la evenimente organizate in marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezinta oficial statul roman.

Romania va fi reprezentata, conform practicii amintite, de ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii."

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Donald Trump l-a inlocuit pe crainicul care da voce investiturii prezidentiale din 1957.
Donald Trump l-a inlocuit pe crainicul care da voce investiturii prezidentiale din 1957. "Am avut socul vietii mele"

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a renuntat, pentru ceremonia de investitura, la serviciile crainicului Charles Brotman.

Premierul Canadei Justin Trudeau nu va asista la ceremonia de investitura a presedintelui Statelor Unite Donald Trump
Premierul Canadei Justin Trudeau nu va asista la ceremonia de investitura a presedintelui Statelor Unite Donald Trump

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau nu va asista la ceremonia de investitura a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se va desfasura la 20 ianuarie la Washington.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.