FMI, CE si BM cer indeplinirea angajamentelor existente pentru a incheia un nou acord
Reprezentantii FMI, CE si BM au afirmat, in intrevederea cu presedintele Traian Basescu, ca Romania va trebui sa isi indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord.
"In cadrul intrevederii, reprezentantii institutiilor financiare internationale au afirmat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit", relateaza un comunicat de presa remis agentiei Mediafax de Administratia prezidentiala.
De asemenea, expertii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale au mai spus ca, pentru a obtine crestere economica, "Romania are nevoie de o crestere a productivitatii, de investitii de capital in productivitate, dar si investitii in capitalul uman". Seful delegatiei, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus ca "este foarte important sa se realizeze reforma sistemului de sanatate, dar si ca actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii".
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Totodata, in intrevederea cu delegatia comuna a organismelor internationale, presedintele Basescu a afirmat ca "pentru Romania cel mai important lucru trebuie sa fie in prezent implementarea unor masuri care sa genereze crestere economica sustenabila", se mai arata in comunicat.
"Trebuie sa pornim de la ideea ca imediat dupa alegeri trebuie sa lucram la reformele structurale. Gandim pozitiv, situatia macroeconomica este stabila si intentionez sa discut cu dumneavoastra ceva legat de pietele financiare, dar dupa ce iese presa", le-a spus Basescu reprezentantilor FMI, BM si CE.
Presedintele Traian Basescu are miercuri o noua intrevedere la Palatul Cotroceni cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la finalul vizitei efectuata de aceasta in Romania.
Seful statului a mai avut si joi, 9 noiembrie, o intrevedere la Palatul Cotroceni cu delegatia comuna a FMI, CE si BM. O echipa de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, condusa de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se afla in Romania in perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Presedintele Basescu declara la intrevederea de saptamana trecuta ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a optat pentru incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu.
El a adaugat ca in viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica. De asemenea, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a apreciat ca Romania va avea o crestere economica "modesta" si in 2013 chiar si pe fondul unei recolte agricole mai bune, tinand insa cont de dificultatile la absorbtia fondurilor europene si amanarea reformelor structurale.
El a adaugat ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar, sub indicatorul de 3% pe ESA, aceasta realizare creand cadrul pentru ca in 2013 sa se faca "o normalizare a politicilor fiscale".
Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata, cel mai probabil, in luna februarie, a declarat vinery ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.
"Incheiem in ianuarie acordul actual si, probabil, in februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a spus Georgescu.
Ulterior, ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.
El a explicat ca, in functie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington si cu parametrii noului acord, care ar urma sa fie aprobat in boardul FMI in a doua parte a lunii februarie.
Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in luna martie 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata. Misiunea FMI, CE si BM din aceasta perioada reprezinta o vizita a unei echipe de experti, si nu este o misiune de evaluare in cadrul Acordului cu institutiile financiare internationale.