Referendumul, validat de 50%+1 din persoanele cu drept de vot. Urnele s-ar putea inchide la 22:00
Crin Antonescu a promulgat legea de modificare a Legii referendumului, asa cum a decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.
Antonescu: Am decis sa promulg legea de modificare a Legii referendumului
"In fata deciziei Parlamentului si a Curtii Constitutionale, am convingerea ca este mai putin important punctul meu de vedere, astfel ca am promulgat aceasta lege si cred ca in felul acesta am inchis unul din subiectele fierbinti de dezbatere", a spus el.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
El a precizat ca unul dintre motivele pentru care a luat aceasta decizie este ca, "spre deosebire de altii", el pune interesul national in fata intereselor personale.
"Romania este intr-o situatie extrem de dificila, adusa de iresponsabilitatea unor oameni disperati ca pierd scaunul si puterea", a spus presedintele interimar.
Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Antonescu: Durata referendumului - o singura zi, e posibila prelungirea programului de votare
Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, ca oficial nu au existat discutii pentru organizarea referendumului pe parcursul a doua zile si ca acesta va avea loc intr-o singura zi, 29 iulie, asa cum prevede legea, dar ca votarea s-ar putea prelungi de la ora 7.00 la ora 22.00 sau 23.00.
Crin Antonescu a declarat, luni seara, ca legea prevede foarte clar ca durata desfasurarii referendumului este de o singura zi si ca oficial nu au existat niciodata discutii pentru ca referendumul sa se desfasoare pe durata a doua zile.
"I-am impartasit premierului preocuparea mea ca la acest referendum sa aiba acees fizic cat mai multi catateni din tara si din strainatate", a afirmat Antonescu.
El a spus, in acest context, ca este posibila insa prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 pana la ora 22.00 sau 23.00, iar acest lucru ar putea fi decis de catre guvern. Conform reglementarilor actuale, programul de votare este intre orele 08.00 si 20.00. Presedintele interimar, Crin Antonescu, a anuntat, luni, ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum a decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.
Sinteza declaratiilor
Antonescu: "Romania se afla sub un asalt de dezinformare, intr-o situatie extem de dificila in care a fost adusa de iresponsabilitatea unor oameni disperati ca isi pierd scaunul. Ceea ce au facut acesti oameni in presa si mediile politice internationale este un lucru pe care nu l-as putea califica decat din punct de vedere moral - crima impotriva acestei tari. Am discutat de OUG prin care se scoteau de sub jurisdictia CCR hotararile Parlamentului. Am luat act de decizia CCR, conform careia anumite hotarari trebuie sa ramana supuse controlului constitutional si altele nu. Presedintii Camerelor m-au asigurat ca textul OUG va fi modificat in sensul integral , in forma exacta ceruta de CCR. Odata cu deciziile Parlamentului maine, poimaine si acest subiect va fi inchis. Nici eu, nici premierul nu dictam Parlamentului".
Antonescu: "Am vazut ca exista o anumita tulburare si acuzatii in legatura cu participarea mea la un miting la Timisoara, acuzatia ca presedintele interimar nu ar avea voie, ca nu s-ar cuveni. Las la o parte ironia si jena ca astfel de reprosuri pot veni de la cineva ca Basescu. Trebuie sa spun ca am participat la un miting organizat de societatea civila in Timisoara pentru a-mi spune foarte limpede parerea despre doua teme: ca cetatenii Romaniei trebuie sa vina, indiferent de optiunea lor, si sa se exprime la referendum, si in al doilea rand, sa vorbesc oamenilor despre drepturile inalienabile ale Romaniei, despre faptul ca nimeni, nici Basescu, nici Macovei nu pot scoate Romania din UE sau civilizatia democratica, pentru ca nu ei au dus-o acolo si pentru ca Romania merita pe deplin acest statut. Nu stiu daca voi participa sau nu la mitinguri in timpul campaniei pentru referendum".
Antonescu: S-a vorbit de minciuni rostite de la acest pupitru. De la acest pupitru nu am facut nicio declaratie referitoare la Radu Mazare. In seara zilei de 13 iulie, am spus ca nu exista un document oficial in care sa i se puna conditii premierului, am spus adevarul.