Președintele Klaus Iohannis: ”Prea mulți semeni pierd zilnic lupta cu virusul”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, într-un discurs susținut de Ziua Mondială a Sănătății, că România a dovedit că are ”capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei”.

Șeful statului susține că se întrevede la orizont o ”rază de speranță și optimism, deoarece avem vaccinul împotriva Covid-19, care ne poate duce ”într-o nouă normalitate”.

În prezent, rata de infectare este în creștere în toată Europa. Prea mulți semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte mulți alții se îmbolnăvesc și au nevoie de spitalizare. România, la fel ca alte țări, se confruntă cu un val epidemiologic virulent, căruia trebuie să-i reziste.

(...)

Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei. Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID” - a spus șeful statului.

Citește și
calatorie
Condițiile diferite de călătorie cu avionul se vor regăsi în aplicația IATA. Cât sunt valabile testele
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Președintele Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la un eveniment organizat la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. La evenimentul „Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea publică” a participat și dr. Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Declarațiile celor doi oficiali au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Discursul șefului statului:

 

 

”Salut prezența la evenimentul de astăzi a domnului Hans Kluge, Director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

În urmă cu exact un an, am fost nevoiți, din cauza primului val pandemic de COVID-19, să marcăm semnarea unui nou Acord de Colaborare Bienală într-un format inedit, virtual. Astăzi, celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății ne aduce împreună, reafirmând parteneriatul solid bilateral și împărtășind speranța de a reveni cât mai curând la normalitate.

Folosesc această ocazie pentru a vă felicita, domnule director regional, pentru modul în care ați ghidat răspunsul regiunii la pandemia de COVID-19. România apreciază contribuția esențială a Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății în aceste momente dificile.

Doamnelor și domnilor,

În prezent, rata de infectare este în creștere în toată Europa. Prea mulți semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte mulți alții se îmbolnăvesc și au nevoie de spitalizare.

România, la fel ca alte țări, se confruntă cu un val epidemiologic virulent, căruia trebuie să-i reziste.

Sistemele de sănătate din lumea întreagă se află sub o presiune teribilă, iar acceptarea și respectarea măsurilor sanitare de către toți cetățenii rămân puncte critice și reprezintă dovezi de responsabilitate și maturitate ale fiecăruia dintre noi.

Redeschiderea sustenabilă și în condiții de siguranță a societăților și a economiilor noastre nu poate fi posibilă fără respectarea acestor măsuri.

Pandemia de COVID-19 a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilități structurale cronicizate, cu consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării. Dar niciun sistem de sănătate și nicio economie sau societate, indiferent de nivelul de dezvoltare, nu au fost cu adevărat pregătite pentru a gestiona adecvat o criză de o asemenea anvergură.

Fără să dispună de resursele financiare și materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene și nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituțională de a acționa rapid, oportun și eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Astăzi avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziție vaccinurile COVID. Imunizarea populației prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susținute pentru a ține virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală.

Din păcate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axează pe controlul bolilor abia după apariția acestora. Evenimentele din ultimul an ne arată însă că este nevoie de o schimbare de abordare atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Trebuie să fim mai bine pregătiți să anticipăm și să răspundem eficient și coordonat la amenințări emergente la adresa sănătății publice. În același timp, trebuie să intensificăm la nivel global eforturile de a reduce riscul de apariție a pandemiilor.

Aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului și 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni. Această migrație este facilitată de o relație nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale și distrugerea biodiversității, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore.

Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății publice sunt grave și vor deveni extrem de grave dacă nu ne preocupăm de combaterea lor. Iată o temă care știu că este de interes personal și pentru dumneavoastră, domnule Kluge. Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor și alterează condițiile ecologice, astfel încât crește riscul bolilor transmise prin apă, insecte și animale.

România este și ea expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, secetă și incendii cauzate de vreme. Creșterea urbanizării și îmbătrânirea populației sunt factori care accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare și respiratorii, boli cu incidență ridicată în România.

Efectele schimbărilor climatice sunt, așadar, dramatice și au un efect direct asupra sănătății noastre. Din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut în a acționa nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci și pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător. Această pandemie ne-a arătat cât de ridicate ajung să fie costurile umane și financiare dacă nu au fost făcute la timp și eficient investiții în servicii de prevenție pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit și în urma schimbărilor climatice.

Stimați invitați,

În contextul actual, în care ne confruntăm cu toate aceste provocări, principiul „O singură sănătate” este mai actual ca oricând și subliniază nevoia de sincronizare a agendelor în domeniile protecției mediului și sănătății, atât la nivelul statelor, cât și la nivel global.

Cooperarea și solidaritatea întregii societăți internaționale constituie răspunsul nostru comun în fața unei provocări de o asemenea amploare, iar Organizația Mondială a Sănătății este o piatră de temelie în ghidarea acestui proces.

Vă mulțumesc și vă doresc discuții interesante!” 

 

  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Creștere dramatică a numărului deceselor cauzate de COVID pe glob. S-a atins pragul de 3 milioane de morți
Creștere dramatică a numărului deceselor cauzate de COVID pe glob. S-a atins pragul de 3 milioane de morți

Numărul deceselor provocate de COVID-19 la nivel global a depăşit, marţi, pragul de 3 milioane, noul val de infecţii în pline eforturi de vaccinare.

Condițiile diferite de călătorie cu avionul se vor regăsi în aplicația IATA. Cât sunt valabile testele
Condițiile diferite de călătorie cu avionul se vor regăsi în aplicația IATA. Cât sunt valabile testele

Dacă intenționați să călătoriți în viitorul apropiat, pregătiți-vă de plecare din timp. Aproape toate țările din Europa cer teste Covid, și trebuie completate diferite formulare.

De la 1 iunie românii vor putea merge din nou la hoteluri, pensiuni și restaurante. Ce reguli vor trebui respectate
De la 1 iunie românii vor putea merge din nou la hoteluri, pensiuni și restaurante. Ce reguli vor trebui respectate

Prima zi de vară va aduce și deschiderea sezonului turistic, au anunțat autoritățile.

Avertismentul medicilor că valul 3 este mai agresiv se adeverește. S-a înregistrat cel mai mare număr de decese din acest an
Avertismentul medicilor că valul 3 este mai agresiv se adeverește. S-a înregistrat cel mai mare număr de decese din acest an

Din nefericire, avertismentul medicilor că valul trei este mai agresiv decât precedentele se adeverește.

Valeriu Gheorghiţă: „Eu cred că la masca de protecţie se va renunţa ultima oară”
Valeriu Gheorghiţă: „Eu cred că la masca de protecţie se va renunţa ultima oară”

Medicul Valeriu Gheorghiţă consideră că masca de protecţie va fi ultima dintre măsurile aplicate în prezent pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 la care se va renunţa.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.