Legile justiției. Premierul Tudose se întâlnește miercuri cu reprezentanți ai organizațiilor civice

Mihai Tudose
Pro TV

Una dintre organizațiile civice de pe Facebook, ”Corupția ucide”, a anunțat că întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose și reprezentanții celor 43 de organizații civice care au cerut o discuție pe tema legilor justiției va avea loc miercuri, la Guvern.

Întâlnirea dintre Prim-ministrul Mihai Tudose și delegații celor 43 de organizații civice care au cerut o discuție privind legile Justiției și modificările la codurile penale va avea loc mâine, 27.12.2017, la ora 11, la Palatul Victoria.

De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegați din partea organizațiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent și clar.

În desemnarea celor 7 delegați, organizațiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativități cât mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la întâlnire vor participa, în ordine alfabetică:

Alexandru Socol – Corupția Ucide;
Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu
Laurențiu Ștefănescu – Inițiativa Timișoara
Marius Deaconu – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Mihai Polițeanu – Inițiativa România
Mihai Tudorică - #REZISTENȚA
Radu Dumitriu – delegat al organizațiilor din Diaspora” -
se arată în mesajul postat de ”Corupția ucide” pe Facebook.

Citește și
protest bucuresti
Peste 2.500 de persoane au protestat în Bucureşti şi în mai multe orașe din ţară. ”Hoţia sufocă România"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă seară, că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizaţii civice, active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale.

"Vă mulţumesc pentru urări. De asemenea, vă doresc şi dumneavoastră numai gânduri bune. Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!", a scris premierul Tudose, într-un comentariu publicat sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunităţii online Corupţia ucide, potrivit Agerpres.

Reacţia şefului Guvernului a venit după ce 43 de organizaţii civice, active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, au adresat sâmbătă o scrisoare deschisă premierului Tudose în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei.

"Cele 43 de organizaţii civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii ordonanţei de urgenţă nr. 13 şi, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, vă solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie 2017, la discreţia dumneavoastră. Dorim să purtăm o discuţie instituţională, aşezată, calmă şi raţională, fără stridenţele inerente poziţionărilor politice sau civice din acest ultim an. Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice şi statul de drept, libertatea şi bunăstarea concetăţenilor noştri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei", se precizează în scrisoarea deschisă.

Organizaţiile semnatare susţin că au existat deficienţe majore ale dialogului şi consultării dintre legiuitor şi societate în ansamblu în privinţa adoptării legilor justiţiei şi în discuţiile privind modificarea codurilor penale.

"Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor şi instituţiile independente ale statului, dintre legiuitor şi instituţiile europene, dintre legiuitor şi partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO pune într-un pericol major şi iminent separaţia puterilor în stat, respectiv rolul şi credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice şi de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca naţiune. Ştim că funcţia de prim-ministru presupune responsabilitate şi greutatea deciziilor privind viaţa fiecărui român.

Ele trebuie asumate şi aceasta este o decizie individuală, care vă aparţine. Noi ne declarăm disponibilitatea de a contribui, după puterile noastre, la dialog, consultare şi soluţii în sensul respectării principiilor democratice, ale statului de drept şi drepturilor fundamentale. Aceasta este o propunere a unor oameni sinceri şi liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt preocupaţi autentic de viitorul României. Aşteptăm un răspuns şi suntem încrezători că putem dialoga", se menţionează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în document se afirmă că actuala generaţie are o datorie morală faţă de toţi cei care şi-au dat viaţa în urmă cu 28 de ani.

"Vă urăm un Crăciun fericit dumneavoastră şi familiei dumneavoastră. Să nu uităm că viitorul nostru este comun, iar ce ne afectează pe noi, afectează pe toată lumea. Copiii noştri au dreptul să trăiască într-o ţară demnă, în libertate şi bunăstare, iar generaţia noastră are o datorie morală faţă de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru noi acum 28 de ani", precizează organizaţiile semnatare.

Printre organizaţiile care au semnat scrisoarea către premier se numără Iniţiativa România, Corupţia Ucide, Grupul pentru Dialog Social (GDS), #activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din România, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Civică ProFest, Curăţăm Galaţiul, Diaspora Franţa solidară cu România, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Iniţiativa Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuţiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam şi la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENŢA, România As We Want It- Milano, România Vie, Save Montana-New York, Şafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Filmul protestelor din Ajun de Crăciun. ”Voi pleca din ţară şi nu vreau asta”
Filmul protestelor din Ajun de Crăciun. ”Voi pleca din ţară şi nu vreau asta”

Legile justiţiei, votate în pofida protestelor magistraţilor şi ale societăţii civile au scos sâmbăta seară, din nou, oamenii în stradă atât în Bucureşti, cât şi în mari oraşe din ţară.

Peste 2.500 de persoane au protestat în Bucureşti şi în mai multe orașe din ţară. ”Hoţia sufocă România
Peste 2.500 de persoane au protestat în Bucureşti şi în mai multe orașe din ţară. ”Hoţia sufocă România"

Legile justiţiei, votate în pofida protestelor magistraţilor şi ale societăţii civile, scot iar oamenii în stradă. Revoltaţi că au trecut cele 3 legi prin Parlament, oamenii s-au adunat sâmbătă seara în Piaţa Victoriei și au pornit în marş spre Parlament.

43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”
43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”

43 de organizaţii civice i-au trimis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.