Dragnea, despre avertismentele venite din Europa: ”O să transmitem materialul tradus”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 22 Decembrie 2017 19:57
Categorie: Politic

Ţara noastră primeşte avertizări din toate direcţiile pentru modificările la legile justiţiei. Secretarul General al Consiliul Europei şi-a exprimat şi el îngrijorarea şi le recomandă autorităţilor să consulte comisia de la Veneţia.

Dar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cel care le-a cerut social democraţilor ca legile justiței să ajungă la promulgare până de Crăciun este netulburat. Susţine că cei care au criticat legile nu sunt bine informaţi şi vrea să le trimită traducerea lor.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, îi cere preşedintelui Iohannis să ceară o expertiză a Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor justiţiei.

"Aş recomanda autorităţilor române să supună atenţiei Comisiei de la Veneţia legilor justiţiei."

Este a doua oară în mai puţin de două săptămâni când ţara noastră este avertizata de Consiliul Europei cu privire la legile justiţiei. Reprezentanţii GRECO, mecanismul de luptă al Uniunii Europene împotriva corupţiei, au cerut evaluarea impactului schimbărilor din justiţie. În plus, le-au solicitat explicaţii anul viitor, în ianuarie.

CSM, scrisoare trimisă lui Florin Iordache: ”Justiția trebuie să rămână putere a oamenilor drepți”

Singurii care par să nu fie deranjaţi de criticile venite din toate părţile pentru legile justiţiei sunt Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului susţin că cei care trimit critici nu au citit bine proiectele de legi sau nu au destule informaţii.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "O să transmitem tuturor ambasadelor şi Comisiei Europene materialul tradus pentru că trebuie să mai recunoaştem un lucru: până acum nu s-a identificat un articol care să spună că ăla în mod special afectează independenţa justiţiei (...) Eu cred că şi preşedintele trebuie liniştit, mai ales că vin sărbătorile."

Şapte ambasadori europeni acreditaţi la Bucureşti au cerut puterii politice să nu amputeze puterea judecătorească din România. Franţa, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia sunt statele semnatare ale unei scrisori deschise.

Scrisoare deschisă a ambasadorilor: "Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția."

Ministerul Afacerilor Externe le-a răspuns:

"Considerăm că orice analiză trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse.
Menționăm că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament."

Apelul celor şapte ambasadori vine după avertismentul lansat de Departamentul de Stat al SUA în 27 noiembrie.

Este pentru a doua oară când ambasadorii mai multor state membre UE îşi unesc vocile într-un apel comun, după momentul Ordonanţei 13, când - alături de SUA şi Canada - patru ţări din Uniunea Europeană au avertizat Guvernul Grindeanu să nu distrugă Justiţia.

Consiliul Europei, mesaj pentru Iohannis privind Justiția: ”O opinie a Comisiei de la Veneţia ar aduce claritate”

Consiliul Europei, mesaj pentru Iohannis privind Justiția: ”O opinie a Comisiei de la Veneţia ar aduce claritate”

gabriela firea

Firea, după ce Iohannis s-a plâns de trafic: Și-ar dori să vină la Primărie și eu la Președinție?

Comisia specială pentru modificarea legilor securităţii naţionale se întruneşte marți, în prima şedinţă

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria și Grecia și președintele Serbiei

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește