Legea alegerilor parlamentare, reclamata la Avocatul Poporului. "Eronata, neclara, contrara Constitutiei"
Victor Ciorbea cere clarificari privind legea alegerilor parlamentare, dupa ce a primit peste 50 de reclamatii.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, arata intr-o scrisoare trimisa luni conducerii Camerei Deputatilor ca a primit 51 de solicitari din partea unor persoane fizice pentru a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la legea alegerilor parlamentare pe motiv ca aceasta introduce interdictii ale exercitarii drepturilor electorale. Ciorbea precizeaza ca petentii invoca "in esenta" incalcarea unor articole din Constitutie.
Astfel, potrivit petentilor, prevederile referitoare la faptul ca nu pot fi alese persoane carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva, introduc noi interdictii ale exercitarii drepturilor electorale si anume dreptul de vot si dreptul de a fi ales.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Textele criticate ar contine "sintagme eronate, contrare prevederilor constitutionale", iar dispozitiile sunt "neclare, imprecise, respectiv lipsite de previzibilitate", dupa cum considera petentii, potrivit Avocatului Poporului.
De asemenea, acestia apreciaza ca fiind neconstitutionale si prevederile art. 2 alin. 2 din lege, conform carora cetatenii romani au dreptul de vot si de a fi alesi, indiferent de rasa, sex, nationalitate, origine etnica, limba vorbita, religie, opinie politica, avere sau origine sociala.
Ciorbea mentioneaza in document ca a constatat ca pentru solutionarea acestor petitii sunt necesare "o serie de clarificari" si de aceea s-a adresat ICCJ, Parchetului de pe langa ICCJ, Curtii de Apel Bucuresti, Agentiei Nationale de Integritate, comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor, Ministerului Justitiei.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a trimis scrisoarea la Comisia juridica, ce are termen pana miercuri pentru un punct de vedere, a precizat secretarul forului, Marcel Ciolacu, dupa sedinta Biroului permanent.
Sursa: Agerpres
Etichete: reclamatii, alegeri, lege, avocatul poporului, Constitutie,
Dată publicare:
05-09-2016 16:13