Klaus Iohannis îl propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru

06-02-2020 17:40


Preşedintele Klaus Iohannis îl propune din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după ce a avut consultări cu liderii partidelor parlamentare, ca urmare a demiterii prin moțiune de cenzură a Guvernului Orban. 

Iată cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

- Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și vă prezint câteva concluzii;

- Avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să reformeze legislația electorală, cu măsuri economice;

- A dorit să repare greșelile făcute de guvernele PSD-iste în cei trei ani dinainte;

- Avem un PSD care are foarte mulți parlamentari și care se opune unor astfel de schimbări;

- Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Sunt prima mea opțiune.

- Am prezentat partidelor, unii au fost de părere că e bine, alții au spus că trebuie să se mai consulte. Pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții în forurile interne. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede;

- Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinată cu formarea unui nou Guvern;

- Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele parlamentare, îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament.

---

După ce miercuri guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, Iohannis ar trebui să anunțe numele viitorului premier. Așa cum îi cere Constituția, președintele Klaus Iohannis a avut, până la această oră, consultări cu liderii partidelor parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, de altfel, miercuri că va convoca partidele politice parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier.

"Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

VIDEO PROTVPLUS.RO