Iohannis, despre o eventuală OUG: Mare grijă, societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 23 Iunie 2018 13:05
Categorie: Stiri Politice

Klaus Iohannis a făcut primele declarații, după condamnarea primită de liderul PSD Liviu Dragnea în dosarul ”Bombonica”. Declarațiile au fost transmise LIVE pe Știrile Pro TV.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că - după a doua condamnare penală pe care a primit-o - președintele PSD Liviu Dragnea ar trebui să dispară de pe scena politică.

El s-a arătat nemulțumit de faptul că că PSD, cel mai mare partid din România, a devenit ”grup de presiune şi de lobby pentru un infractor”.

”Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în orice ţară chiar cu democraţie incipientă”, a declarat preşedintele Iohannis la Sibiu.

”Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândeşte el. Mai grav este că PSD nu-şi dă seama că trebuie să-l trimită acasă”, a subliniat şeful statului.

Întrebat de jurnaliști dacă intenționează să se ducă la următoarele ședințe de Guvern, la fel cum a procedat cu Ordonanța de Urgență 13, pentru a preveni adoptarea unei alte OUG de modificare a codurilor penale, Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns concret.

Șeful statului a spus doar că ”societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii de la liceu. 

- Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluția nu este satisfăcătoare.

- Nivelul de nemulțumire la populație este de peste 80 % ceea ce este extrem, extrem mult.

- În acest context am considerat că acest anunț poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi interesați să meargă mai departe dacă voi face acest anunț. Mi s-a părut că este nevoie de o clarificare a intențiilor mele. Eu cred că PSD-ul nu este fericit de acest anunț.

- Nu mă tem de nicio suspendare. Deciziile pe care le iau niciodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu de o suspendare. Dacă discutăm concret, nu există niciun motiv de suspendare și doi, nu are cine să facă suspendarea. Eu mi-aș dori să se teamă de români.

- În continuare sunt de părere că ar trebuie să se retragă. După a doua condamnare Dragnea ar trebui să dispară.

- Primul partid se constituie într-un grup pentru un infractor.

- Cum crede că poate să fie credibil și exemplu în România? Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România care este condamnat în două dosare penale? S-a lucrat în ultimii 30 de ani în România în diplomație, ca să ajungem și noi în rând cu lumea. Și am ajuns în rând cu lumea.

- Practic suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își pierde respectul pe care l-a câștigat cu greu.

- Eu cred că una din marile probleme din Constituția noastră este dată de posibilitatea de a da ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că Guvernul poate da ordonanță de urgență fără ca cei vizați să poată interveni.

- O dată și odată trebuie să tragem linie cu aceste ordonanțe de urgență.

- Trebuie mare grijă, societatea civilă trebuie să stea în alertă. Să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.

- Astăzi este încă săptămâna în care citim, parcă așa m-am exprimat. Vorbim săptămâna viitoare.

- Moțiunea de cenzură ar fi bine să treacă, însă președintele poate greu interveni, altfel decât să spună că ar trebui să treacă.

Liviu Dragnea a declarat, vineri, că maniera de a adopta Codurile Penale în Parlament ”s-a dovedit a fi una greșită” și că nu se mai poate vorbi de adoptare și promulgare.

Șeful PSD le-a cerut iertare românilor pentru că s-a lungit elaborarea Codurilor Penale și a promis că PSD va fi mai ferm.

De asemenea, Liviu Dragnea a sugerat că ar putea urma o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale.

”Îmi cer iertare miilor de români care stau în pușcărie în baza unui articol neconstituțional, sovietic. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă ierte.” - a spus Dragnea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO