Prima zi a Guvernului Orban. Câțiva miniștri și-au preluat deja mandatele

×
Codul embed a fost copiat

O parte dintre miniştrii Cabinetului Orban şi-au preluat, marți dimineaţă, portofoliile.

Mai mult de jumătate din Cabinet va face preluarea abia miercuri, după ce marți seara este programată o nouă şedinţă a Executivului în care Guvernul va fi reorganizat din 24 în 15 ministere.

Primul a venit la birou Ministreul Finanţelor, Florin Cîţu. A găsit mult zgomot de polizoare şi freze, deoarece faţada instituţiei este în renovare.

Florin Cîţu: "Prima, rectificarea bugetară şi a doua bugetul, alte priorităţi nu există".

Fostul ministru Eugen Teodorovici, acum în Opoziţie, a ajuns cu o maşină de la Partid.

Citește și
selfie, florin citu
Selfie după învestire. Fotografia publicată de membrii noului Guvern, pe Facebook
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Eugen Teodorovici: ”În lucru, vedeţi, se lucrează, se schimbă faţada, lucru bun. Nu, dincolo de glumă, noi am pregătit toate sistuațiile pe care să le analizeze şi să îşi facă un plan de acţiune".

La Ministerul Afacerilor Externe, alături de noul ministru Bogdan Aurescu au venit premierul şi preşedintele. Intenţiile au fost declarate din start.

Bogdan Aurescu: ”Reforma serioasă. Aşadar este nevoie de construcţie, atât instituţională cât şi conceptuală în acest scop”.

Ludovic Orban: "Este necesară depolitizarea acestei instituții şi a oricărei instituţii".

Klaus Iohannis: "Lideri pesediști dilentanți au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare. Singurul lucru pe care l-au obţinut a fost decredibilizarea României".

Klaus Iohannis, la ceremoniile de învestire

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi la ceremoniile de preluare a mandatelor de ministru de către Bogdan Aurescu (MAE), Marcel Vela (MAI), Nicolae Ciucă (MApN) şi Cătălin Predoiu (MJ), potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis a fost prezent și la învestirea lui Marcel Vala, ca ministru de Interne.

„Vă felicit pentru preluarea unei poziții foarte complicate. Sunt convins că veți da tot ce puteți, toată priceperea, tot timpul și toate cunoștințele pentru a umple din nou poziția de ministru al Afacerilor Interne cu conținut. Vă doresc mult succes”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat la ceremonia de învestire a lui Bogdan Aurescu în funcţia de ministru de Externe, că politica externă a României a avut de suferit în ultimii trei ani şi jumătate.

 "Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat ţara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil, după mulţi ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eşuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimişti că preşedintele şi Guvernul României vor colabora loial", a spus Klaus Iohannis.

Aurescu a descris venirea sa în fruntea ministerului ca pe o "întoarcere acasă".

"Această instituţie este a dumneavoastră şi nu doar a dumneavoastră, ci a statului român. Am astăzi plăcerea de a mă întoarce la Ministerul Afacerilor Externe, pentru mine fiind o întoarcere acasă. Aici este locul unde am crescut, unde m-am format profesional şi unde am cunoscut oameni deosebiţi. Nu au fost puţine dăţi când am petrecut aici mai mult timp decât am petrecut acasă cu familia", a declarat ministrul, la ceremonie.

Acesta a pus accentul pe nevoia unui "suflu nou". "Diplomaţia română are nevoie de un suflu nou, de performanţă, de rigoare, de bună pregătire, dar şi de bună-credinţă. Are nevoie de spirit inovativ, de proiecte inteligente şi acţiuni orientate spre rezultat aşa încât profilul României şi influenţa sa pe plan internaţional să crească în beneficiul cetăţenilor români", a punctat Aurescu.

El a evidenţiat nevoia unei reforme şi reconstrucţii în Ministerul de Externe. "Nu vă voi cere ca ministru ceea ce îmi voi cere mie însumi, dar mie însumi îmi cer foarte multe. Venirea în funcţia de ministru nu este şi nu poate fi un prilej de bucurie personală, ci de muncă asiduă", a arătat ministrul de Externe.

Guvernul Orban a fost învestit luni de Parlament. Tot luni, noul Executiv a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp.
Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Guvernul Orban ar putea adopta marți prima sa Ordonanță de Urgență
Guvernul Orban ar putea adopta marți prima sa Ordonanță de Urgență

Miniștrii Cabinetului Orban s-au reunit, luni seară, la Palatul Victoria, după ceremonia de depunere a jurământului, premierului Ludovic Orban anunțând că Guvernul ar putea adopta, chiar marți, prima OUG.

Selfie după învestire. Fotografia publicată de membrii noului Guvern, pe Facebook
Selfie după învestire. Fotografia publicată de membrii noului Guvern, pe Facebook

Florin Cîțu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de mai mulți membri ai noului guvern învestit luni seară.

Investiție românească uriașă la baza Kogălniceanu, după ce banii SUA au fost redirecționați către 	„zidul lui Trump”
Investiție românească uriașă la baza Kogălniceanu, după ce banii SUA au fost redirecționați către „zidul lui Trump”

Baza aeriană Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune, după o investiție de aproximativ 12,17 miliarde de lei făcută pe bani românești.

Primele declarații ale noului premier Ludovic Orban: ”Să le fie rușine” celor din PSD
Primele declarații ale noului premier Ludovic Orban: ”Să le fie rușine” celor din PSD

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, că România are un guvern legitim care a obţinut votul Parlamentului, în ciuda boicotului "penibil şi ruşinos" făcut de PSD şi Pro România

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.