Iohannis, mesaj după violențe: Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat luni, 13 august, un mesaj public ca urmare a evenimentelor din ultimele zile. 

Sinteza declarațiilor președintelui:

- Oamenii au ieșit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violențelor. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretutindeni. Nu au fost aduşi nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiţi.

- Au venit din proprie iniţiativă, revoltaţi de modul în care PSD guvernează şi legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept. Aceste demonstraţii au fost eminamente paşnice, cu excepţia unor instigatori.

Citește și
Carmen Dan si Liviu Dragnea
PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

- Protestele de sâmbătă şi duminică au arătat adevărata faţă a celor care ies în stradă de mult timp. Românii ştiu să fie civilizaţi, activi şi corecţi. Nu îşi merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică. Toţi cei care ies în stradă au o voce legitimă care va trebui ascultată şi înțeleasă. Violența şi reprimarea brutală nu sunt acceptabile sub nicio formă.

- Atacarea oamenilor nevinovaţi, a mamelor şi copiilor, a jurnaliștilor este inacceptabilă. Cei vinovaţi trebuie pedepsiţi. Soluţia aleasă, aceea de a dispera în totalitate manifestaţia este condamnabilă şi nu poate fi justificată.

- Rămân la convingerea pe care am avut o vineri noapte. Mărturie stau înregistrările video din piaţă, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-am primit.

- Condamn la fel de ferm acţiunile violente a celor care au instigat jandarmii în încercarea de a deturna un protest paşnic.

- Explicaţiile ministrului de interne nu au convins. Au trecut 3 zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat. Există două planuri: planul judiciar şi am cerut procurorului general o anchetă.

- Violența împotriva cetăţenilor care se opun guvernului este caracteristică regimurilor totalitare, nu României de astăzi. Există şi un plan politic: în orice ţară oamenii de la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Suntem martorii unui guvern care nu vede şi nu aude oamenii.

- Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută, Avem nevoie de un stat în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea şi nu grupuri infracţionale.

- De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţa de stradă cu manifestări agresive.
Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi au dorit o diversiune?

- În ultimul an şi jumătate PSD a compromis actul de guvernare şi legiferare. Şi în ciuda scorului de la alegeri a tulburat societatea prin măsurile controversate, atacuri repetate la adresa magistraților.

- Avem acum şi o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenţii are guvernul cu românii.

- Este evidentă ruptura dintre români şi executiv. România este o ţară normală, echilibrată, respectată. Cei din guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine.

- Sondajele arată că ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Românii s-au săturat de proasta guvernare, de aroganța politicienilor

- Actuala conducere PSD abuzează de acea victorie pentru a ataca justiţia. Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ţine în braţe această grupare care a confiscat partidul sau îşi asumă responsabilitatea până să fie prea târziu?

- Nu avem nevoie de instabilitate şi o criză socială prelungită. PSD trebuie să înţeleagă că actuala conducere este nocivă. 

- Fac apel la membri PSD să ia foarte în serios protestele și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, nu pentru partid.

- Fac apel la societatea civilă, lucrurile se pot schimba în bine, e bine ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice.

- Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem sa schimba această stare de lucruri.

- Un ultim apel pentru opoziție, alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune putem obține încrederea oamenilor.

- Stă și în mâinile opoziției menținerea României pe drumul normalității, cu înțelegere între partidele de opoziție se obține alternativa așteptată de români.

- În final, vreau să vă asigur că oricât de mare e presiunea PSD și a propagandei lor, voi continua să susțin interesele fundamentale ale românilor și instituțiile statului care luptă împotriva corupției.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Lider PSD: ”Jandarmeria nu a greșit”
Lider PSD: ”Jandarmeria nu a greșit”

Şerban Nicolae îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a făcut, vineri seară, în timpul violenţelor din Piaţa Victoriei din Bucureşti, declaraţii "iresponsabile", "care ar fi putut duce la subminarea puterii de stat".

PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe
PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe

Social-democraţii cer instituţiilor statului să stabilească dacă violenţele din Piaţa Victoriei nu au fost determinate de opoziţie.

Iohannis cere ministrului Carmen Dan un raport privind intervenţia forţelor de ordine.
Iohannis cere ministrului Carmen Dan un raport privind intervenţia forţelor de ordine. "Un guvern iraţional"

Preşedintele afirmă că Jandarmeria a acţionat într-un mod inexplicabil. 

Prima reacţie din PSD, de la organizaţia Teleorman: Iohannis
Prima reacţie din PSD, de la organizaţia Teleorman: Iohannis "suscită la violenţă"

Social-democraţii din Teleorman sunt primii care reacţionează după violenţele din Piaţa Victoriei.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.