Kelemen: UDMR a finalizat programul "Transilvania 2020", care prevede atragerea fondurilor europene
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca Uniunea a finalizat programul economic pentru perioada 2014-2020, intitulat "Transilvania 2020".
Acesta prevede sustinerea cu fonduri europene a autoritatilor locale, a IMM-urilor si a producatorilor agricoli, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kelemen Hunor a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca Uniunea a identificat si alte prioritati, printre care modernizarea infrastructurii rurale, finantarea fermierilor, a investitiilor in energii regenerabile, finantarea IMM-urilor care exporta, finantarea recalificarii profesionale.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
"Am finalizat strategia economica a UDMR «Transilvania 2020», iar Consiliul Economic al Uniunii a dat, luni, unda verde acestei strategii. Prioritatile noastre sunt focalizate in trei directii - sustinerea autoritatilor publice locale, a IMM-urilor si a producatorilor agricoli. De asemenea, printre prioritati se regasesc modernizarea infrastructurii rurale, finantarea fermierilor, a investitiilor in energii regenerabile si cu eficienta energetica, finantarea IMM-urilor care exporta, care sunt pe piata, finantarea recalificarii profesionale. Strategia a identificat 13 programe de finantare prioritare din fonduri europene, pentru Romania si Transilvania - si nu este una cu caracter etnic, o strategie pentru maghiari si una pentru romani - , dintr-un numar de 55 de programe. Sumele care vor reveni Romanei in perioada 2014-2020 nu vor fi mai mici ca inainte si vor fi de circa 30 de miliarde de euro", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, absorbtia fondurilor europene in perioada 2007-2013 este "catastrofala", iar in perioada 2014-2020 dezvoltarea societatii va depinde mult de absorbtia fondurilor europene, care trebuie atrase de la UE.
"Daca vom reusi sa atragem fondurile europene in perioada 2014-2020 putem sa contribuim la dezvoltarea comunitatilor locale si a IMM-urilor si sa ajutam fermierii. Aceasta strategie ar putea fi adoptata in cooperare cu toate fortele politice", a precizat liderul UDMR.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca strategia economica elaborata a tinut cont de "proasta proiectare a structurii in care Romania a beneficiat de fonduri europene in perioada 2007-2013".
"Am constatat ca sumele pe anumite axe de finantare europeana se epuizeaza foarte repede si ca sunt alte axe in care exista fonduri, dar putine proiecte. Noi am identificat programe pentru ca acest lucru sa nu se mai intample", a explicat Winkler.
Strategia "Transilvania 2020" va fi tradusa, intr-o saptamana, in limba romana si in limba engleza.