Întârzie distribuția banilor de la Guvern pentru primăriile din țară. USR spune că sunt fonduri pentru baronii locali
Din această primăvară vor fi împărțiți primii bani de la stat primăriilor care au cerut finanțare pentru drumuri, canalizare și rețele de gaz.
Fondurile provin din cele peste 55 de miliarde de lei ale programului Anghel Saligny, aflat în centrul scandalului care a dus la ieșirea USR de la guvernare.
Opoziția critică noul program, care ar fi doar o continuare a controversatului PND”, inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Majoritatea primăriilor care au cerut bani prin Programul Anghel Saligny, peste 55 de miliarde de lei, au nevoie de fonduri pentru drumuri, canalizări și racordări la gaze.
Doar că jumătate dintre ele au trimis proiecte incomplete. Așa că primele finanțări prin programul Anghel Saligny ar putea fi aprobate și finanțate abia în aprilie-mai.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: ”Aici nu pot să vă dau un termen pentru că din momentul în care acest obiectiv de investiții e aprobat spre finanțare, tot ce urmează depinde de autoritatea locală”.
Ieșiți de la guvernare pentru că nu au vrut să gireze Programul Anghel Saligny de peste 55 de miliarde de lei, propus de Florin Cîțu înainte de alegerile din PNL, liderii USR contestă planurile Guvernului.
Aceștia spun că se pregătește o continuare a controversatului programului de dezvoltare locală - PNDL - inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea.
Claudiu Năsui, deputat USR: ”Acest PNDL este un mod de a muta banii statului în banii firmelor private, în general arondate unor partide politice, baroni. În trecut au existat proiecte aiuristice precum terenuri de fotbal în pantă sau parcuri în mijlocul nicăieri, cel mai scump kilometru de drum, am avut stații de epurare a apei care însă zac nefolosite”.
Peste 3.100 de primării au depus cereri pentru proiecte de 137 de miliarde de lei
Ministrul Dezvoltării spune însă că totul se va întâmpla transparent.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: ”Inclusiv cei care au criticat cel mai mult acest program de investiții, primarii formațiunii respective, au depus toți cereri de investiții. Nu ați mai văzut cozi la Ministerul Dezvoltării, cozi de 100 m, cu primari care stăteau să-și înregistreze cererile, totul este informatic, digital”.
Septimiu Pârvu, analist Expert Forum: ”Există o competiție în care fiecare primărie trebuie să dovedească faptul că e nevoie de acea infrastructură, că nu are acei bani, că sunt mulți bani care ar beneficia, dar pe de altă parte ce face programul - dă la toată lumea niște bani automat, diferențiat, mai puțin la comune, mai mult la municipii, pare a fi o metodă de a împăca toți primarii - dai și la PSD, și la PNL”.
Peste 3.100 de primării din toată țara au depus proiecte pentru care cer în total 137 de miliarde de lei. Bugetul total alocat este însă de aproape 3 ori mai mic - 50 de miliarde de lei, așadar multe proiecte vor rămâne pe hârtie.
Asta în condițiile în care datele oficiale arată că peste un sfert dintre locuitorii țării nu sunt racordați la rețelele de apă, iar jumătate din drumurile comunale sunt de piatră și pământ.