Gratierea si modificarile la Codul Penal, adoptate prin "angajarea raspunderii in Parlament". Variantele discutate de Guvern
Guvernul nu renunta la ordonantele privind gratierea si modificarea Codului Penal. Ministrul Justitiei ar putea anunta luni modul in care ar putea fi adoptate proiectele, el preferand asumarea raspunderii Guvernului, potrivit unor surse.
Ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, iar luni, dupa consultarile publice pe care le va avea Ministerul Justitiei pe aceasta tema, ministrul Florin Iordache va decide forma in care masurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea raspunderii sau prin proiect de lege, au precizat surse social-democrate pentru News.ro.
Ministrul Justitiei Florin Iordache a declarat joi pentru Digi24 ca ia in calcul angajarea raspunderii pe gratierea si modificarea codurilor penale care fac obiectul ordonantelor de urgenta, aceasta fiind varianta pe care o prefera. Potrivit Digi24, Iordache va face anuntul in acest sens luni, la finalul consultarilor care au loc la ministerul Justitiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodata news.ro sustine, citand surse PSD, ca ministrul Florin Iordache are libertate deplina in ceea ce priveste adoptarea celor doua masuri. De asemenea, plafonul pentru abuzul in serviciu va ramane 200.000 de lei, perioada in care se poate depune plangerea vizand o fapta de abuz in serviciu va ramane tot trei luni si, la fel, pedepsele pentru abuz in serviciu raman scazute la intervalul propus in ordonanta pusa in dezbatere publica – intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda. ”Vrem sa evitam transformarea unora in delatori de profesie. Daca doi fura impreuna, unul dintrei ei, ca sa scape, poate depune plangere dupa cinci luni. Nu, prietene, sa depuna imediat dupa ce a furat”, au mai precizat sursele citate.
Potrivit surselor HotNews.ro, in acest pachet mai larg pe care isi va angaja raspunderea Guvernul ar urma sa fie introdusa si controversata lege a raspunderii magistratilor. O varianta luata in calcul la partid este adoptarea ordonantelor in doua trepte, in prima faza urmand sa fie puse in acord cu deciziile curtii constitutionale si in fine, cea mai putin probabila dar care ramane pe masa, este adoptarea ordonantelor de urgenta cu mici modificari, la fel cum s-a incercat pana acum.
Liviu Dragnea a declarat joi ca a vazut proiectul ordonantei de urgenta pentru gratiere dupa ce s-a intors din vizita in Statele Unite si nu a inteles exact la ce se refera, desi luni intr-o emisiune la RTV a spus ca "stia de de acum o saptamana - zece zile ca presedintele Klaus Iohannis are de gand sa anunte organizarea unui referendum" pe tema gratierii si amnistiei.