Fuziunea PNL - PDL, validata in Congres in unanimitate. Iohannis: Vreau mai putin spectacol si galagie. Reactia lui Ponta

×
Codul embed a fost copiat

PNL si PDL s-au unit sambata sub numele de Partidul National Liberal. Formatiunile conduse de Klaus Iohannis si Vasile Blaga, reunite in congrese la Bucuresti, au votat pentru fuziune.

CITITI IN ACEST MATERIAL:

-►Johannis: Vreau mai putina galagie si mai multa sobrietate; spectacolul steril nu produce rezultate

-►Blaga: Victor Ponta este in deruta si va fi infrant la prezidentiale

-►Congresul de fuziune PNL-PDL s-a incheiat pe acordurile "Verde inrourat"

Citește și
Mihai-Razvan Ungureanu
Dreapta se uneste inainte de prezidentiale. Forta Civica va intra in componenta PDL si MRU va fi prim-vicepresedinte
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-►Orban: Ponta, si daca ar candida singur, nu are fi in stare sa se aleaga presedinte

-►In debutul Congresulului, la intonarea Imnului a fost omis numele Traian

-►Victor Ponta: "Reuniune a nebunilor si miseilor sub acelasi acoperis"


Pana nu demult adversare pe scena politica, cele doua partide vor avea un candidat unic la alegerile prezidentiale, stabilit in urma unor sondaje de opinie, intre Klaus Iohannis de la PNL si Catalin Predoiu din partea PDL. De la congresul de fuziune au lipsit fostii presedinti PDL si PNL, Emil Boc, respectiv Crin Antonescu. Daca primarul Clujului a anuntat ca nu vine, pentru ca nu vrea sa ia parte la disparitia PDL, Antonescu absenteaza pentru ca este plecat in vacanta, in strainatate.

Reprezentantii PDL si ai PNL au aprobat sambata, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid.Protocolul de fuziune dintre PNL si PDL fusese adoptat si separat de reprezentantii PNL, respectiv ai PDL.Dupa citirea protocolului de fuziune de catre europarlamentul PDL Daniel Budea si votarea acestui document, in unanimitate, presedintele PDL Vasile Blaga si liderul PNL Klaus Iohannis si-au strans mana in aplauzele liderilor si a democrat-liberalilor prezenti la congres. Congresul s-a incheiat pe acordurile fostului imn al PDL, "Verde inrourat", democrat-liberalii de la tribuna, dar si delegatii PDL cantand, in timp ce liberalii doar au aplaudat.

Johannis: Vreau mai putina galagie si mai multa sobrietate; spectacolul steril nu produce rezultate

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a sustinut ca isi doreste ca demnitatea de sef al statului sa presupuna mai multa sobrietate, mentionand ca vrea ”mai putin spectacol si mai putina galagie”, deoarece ”spectacolul steril” nu produce rezultate. ”S-a spus adesea ca traim intr-o tara in care interesul pentru spectacol este mai mare decat interesul pentru normalitate. Nu cred ca este adevarat. Politica trebuie sa produca rezultate, nu un spectacol steril. Pe cetateanul simplu sunt convins ca il intereseaza siguranta, ordinea, performanta in administratie, invatamant sau in sanatate. Este de datoria noastra, a marelui partid al dreptei, sa facem din Romania un stat modern, bazat pe un model liberal de dezvoltare. Acest lucru este posibil daca ne indeplinim obiectivele strategice, anume de a castiga presedintia Romaniei si de a asigura un ciclu de guvernare pe zece ani”, a afirmat Iohannis.

Liderul PNL a apreciat ca seful statului ”trebuie sa fie un model de onestitate, echilibru si buna credinta”. ”Imi doresc ca valorile sa fie respectate. Nu mai vreau ca intelectualii din tara mea sa fie umiliti si sfidati. Ei sunt armatura spirituala, sunt sufletul unei natiuni. Nu mai vreau ca diversele categorii sociale si profesionale sa fie puse pe picior de razboi, sa fie instigate una impotriva celeilalte (…) Vreau mai putin spectacol, mai putina galagie si, mai ales, cred ca este nevoie de mai multa sobrietate in exercitarea functiei de presedinte”, a sustinut Iohannis.

El a mai afirmat ca isi doreste ca Romania sa fie un partener care sa discute la nivel de egalitate cu toate statele europene. ”Imi doresc o Romanie in care proprietatea sa fie garantata, statul de drept sa fie functional, in care libertatea economica, initiativa privata si competitia sa fie promovate, iar potentialul de resurse materiale al tarii sa fie protejat. Cred ca institutia presedintelui trebuie repozitionata in raport cu cetatenii, in raport cu spectrul politic, economic si social. Presedintele Republicii trebuie sa isi redescopere functiile de arbitru si de mediator, ceea ce nu inseamna ca presedintele nu trebuie sa fie ferm atunci cand este vorba de derapaje de la statul de drept sau de excese ale politicienilor”, a mai afirmat liderul PNL.

Iohannis a declarat si ca noul PNL este in mod fundamental diferit de PSD, in special in ceea ce priveste independenta Justitiei. ”De stanga politica ne diferentiaza cel mai mult tema independentei Justitiei. In timp ce, la nivel declarativ, stanga clameaza independenta Justitiei, aceeasi stanga voteaza neconditionat pentru mentinerea imunitatii celor urmariti penal. Noi, dreapta unita, ne plasam, in mod neconditionat, de partea statului de drept”, a mai spus presedintele PNL.

Orban: Ponta, si daca ar candida singur, nu are fi in stare sa se aleaga presedinte

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban l-a ironizat pe premierul Victor Ponta, despre care a spus ca ”da cu mingea in bara, trage penalty fara portar in poarta si daca ar candida singur, nu are fi in stare sa se aleaga presedinte”. Vicepresedintele PNL a spus ca partidele de dreapta sunt ”in fata unei batalii decisive pentru Romania”, o batalie pe care sunt obligati sa o castige, adaugand ca nu se poate obtine victoria ”fara a chema la arme oastea cea mare a PNL, a PDL, a Fortei Civice”.

”Aceasta batalie nu este cu Victor Ponta. Victor Ponta da cu mingea in bara, trage penalty fara portar in poarta. Victor Ponta, si daca ar candida singur, nu ar fi in stare sa se aleaga presedinte, pentru ca nu ar gasi 50% dintre romani sa il voteze. Victor Ponta este un om caruia ii este frica pana si de umbra lui, care nu are incredere nici in partidul care l-a facut presedinte si prim-ministru, care conduce Romania cu a camarila personala, cu membri ai familie, de la tata-socru, pana la nasul din Justitie (...)”, a declarat Orban.

El a continuat: ”Nu cu Victor Ponta ne luptam noi. Ne luptam cu o Romanie a vechilor, care isi numesc subordonati politic in orice institutie din tara. Ne luptam cu clanuri de interlopi, cu tot ce impiedica dezvoltarea Romaniei”. In opinia sa, exista o Romanie care este net majoritara si care de fapt sta la baza miscarii inainte a tarii, chiar impotriva deciziei unei clase politice care nu a facut altceva decat sa traga frana de mana”; o ”Romanie, care munceste, creeaza, care isi asuma riscul, care investeste, inoveaza, care schimba societatea”.

Exista romani care in fiecare zi imping lucrurile inainte. Pe aceasta Romanie trebuie sa o reprezentam noi. Exista o Romanie a sinecurilor, a celor care traiesc din pomana de la stat, a teparilor, a celor care pot sa isi imagineaze ca pot sa primeasca totul de la societate fara sa dea nimic. Aceasta Romanie nu o putem reprezenta, pentru ca e reprezentata de adversarul nostru, PSD”, a mai declarat Ludovic Orban. Liderul liberal a vorbit si despre faptul ca, in aceasta zi de Congres, este ziua de nastere a liderului PDL, Vasile Blaga.

”Nu am inteles de ce colegii nostri de la PDL au dorit, in mod special, ca acest congres de contopire practic a trei fomatiuni sa se intample astazi. Am aflat si ma bucur ca astazi putem, atat liberalii cat si PDL si Forta Civica, sa ii facem un astfel de cadou lui Vasile Blaga, de ziua domniei sale”, a declarat Orban, in aplauzele salii. ”Ii doresc «La multi ani» si sa avem victorie. (...) Eu consider ziua de astazi un cadou nu numai pentru Vasile Blaga, ci ziua de astazi trebuie sa fie un cadou pentru Romania”, a incheiat Orban.

Blaga: Victor Ponta este in deruta si va fi infrant la prezidentiale

"PSD este cel mai nereformat partid dintre toate partidele foste comuniste din statele europene. Este un partid cu apucaturi autoritare", le-a spus Blaga reprezentantilor PDL si PNL reuniti la congres, aratand ca Victor Ponta "este in deruta" si va fi infrant de candidatul comun al PDL si PNL la prezidentiale.

Vasile Blaga le-a spus reprezentantilor PDL si PNL ca in sala in care acestia s-au reunit se afla viitorul presedinte al Romaniei."Nu e niciun secret in aceasta sala se afla viitorul presedinte al Romaniei. In cateva zile vom decide impreuna cine este candidatul comun al celor doua partide la prezidentiale", a mai spus Vasile Blaga, aratand ca, din momentul in care se va hotari impreuna care va fi acest candidat, liberalii si democrat-liberalii il vor sustine. Blaga a mai spus ca liberalii si democrat-liberalii sunt prima data impreuna, dupa multa vreme, in numele unui obiectiv important si ca reuniunea lor are o misiune istorica.

"Ce construim noi astazi nu este Alianta Dreptate si Adevar 2, nu e nici CDR 2, astazi am semnat impreuna certificatul de nastere a celui mai mare partid de centru-dreapta", a adaugat Vasile Blaga, aratand ca noul partid va trimite PSD in opozitie.El aratat ca ambele partide au facut concesii pentru a-si atinge obiectivele si ca "mai presus de Blaga si de Iohannis" sta necesitate de a crea un mare partid de centru-dreapta contrapondere la PSD. Blaga a mai spus ca noua constructie politica va fi facuta cu intelepciune si ca nu vor fi arse etapele, dar nici "gazul".

Klaus Iohannis: "Spectacol al caracterelor"

Presedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca in aceste ultime luni, a vazut un adevarat "spectacol al caracterelor" in PNL, precizand ca au plecat cei care s-au dovedit a fi de dreapta doar cu numele, cand, de fapt, intotdeauna au facut "casa buna, coabitare perfecta, cu stanga".

Presedintele PNL s-a referit in discursul sau si la "un aspect care tine de parcursul din ultimele luni al Partidului National Liberal", si a aratat ca "au fost, cu totii, martorii si subiectii unei extraordinare presiuni care s-a exercitat asupra partidului, o presiune care viza marginalizarea PNL sau chiar disparitia acestuia din randul actorilor politici semnificativi".

"Impotriva noastra a existat un dispozitiv de-a dreptul diabolic de propaganda si nu numai, uneori folosindu-se instrumente dintr-un arsenal care nu are nimic de-a face cu o viata politica normala. Am vazut in aceste luni un adevarat «spectacol al caracterelor». Am vazut oameni pe care i-am propus ca ministri, secretari de stat si care n-au avut niciun fel de apasare de constiinta sa tradeze a doua zi, sa devina frati cu PSD. Au plecat cei care nu s-au regasit aici, au plecat cei care s-au dovedit a fi de dreapta doar cu numele, cand, de fapt, intotdeauna au facut casa buna,
coabitare perfecta, cu stanga"
, a aratat Iohannis.

El a continuat: "Eu va spun limpede ca, in marele Partid National Liberal, acest lucru nu se va mai intampla. Vom avea o alta politica de personal, vom verifica bine oamenii inainte de a-i propune in demnitati publice. Am rezistat acestor presiuni, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa invatam din lectia ultimelor luni, sa ne reasezam din punct de vedere organizatoric si al functionarii interne".
 
Victor Ponta: "Reuniune a nebunilor si miseilor sub acelasi acoperis"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a postat sambata pe Facebook un mesaj, in care ii acuza pe liberali ca sunt "tradatori", ca s-au aliat cu ”sustinatorii si profitorii «Regimului Basescu», apreciind ca noua AliantaPNL-PDL este "o reunire a «nebunilor si miseilor» sub acelasi acoperis!”.

Victor Ponta reaminteste ca, in timp ce in data de 26 iulie 2012 reprezentantii PSD si PNL au organizat mitingul USL pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, doi ani mai tarziu, la aceeasi data, are loc Congresul pentru aprobarea fuziunii PNL-PDL.La "26 iulie 2012, la Romexpo se aflau liderii USL ( adica PSD, PNL, PC , Sorin Oprescu si multi altii ) alaturi de romanii care doreau sa puna capat «Regimului Basescu» . In Piata Revolutiei erau Basescu si oamenii lui ( Blaga, MRU, Macovei si alti sustinatori si profitori ai aceluiasi "Regim"!)", scrie Ponta pe Facebook.

El adauga ca la "26 iulie 2014 - la Palatul Parlamentului se reunesc reprezentantii «Regimului Basescu» ( tot Blaga, MRU, Macovei si altii la fel) ca sa se uneasca cu reprezentantii PNL ( parlamentari, presedinti, primari si alti demnitari alesi toti in functii in 2012 ca reprezentanti ai USL care atunci luptau cu «Regimul»!)".

Udrea spune ADIO PDL pe Facebook

 

La PNL s-a "sarit" peste strofa cu "un nume de Traian"

Congresul extraordinar al PNL, care a aprobat documentele pentru fuziunea cu PDL si cel al constituirii Aliantei Crestin Liberale, a debutat, sambata. cu intonarea Imnului national, din care a fost omisa strofa in care se face referire la "un nume de Traian".

Inaintea deschiderii lucrarilor congresului PNL a fost difuzat Imnul national in difuzoarele salii "Alexandru Ioan Cuza" din Palatul Parlamentului, moment in care delegatii la reuniunea PNL s-au ridicat in picioare.

Forma difuzata de organizatorii congresului a continut doua strofe ale imnului, respectiv prima si a treia strofa, fiind omisa cea de-a doua strofa care contine cuvintele "un nume de Traian".
Tot congresul PNL a durat 25 de minute.

FC a fuzionat cu PDL

"Vom dovedi PDL si PNL ca venirea in aceasta constructie de dreapta este cel mai mare castig si dovada ca se poate trece peste lucruri marunte in interesul tarii", a afirmat Ungureanu in fata a 211 delegati ai FC.

El a spus ca "lupta" partidului nu a luat sfarsit si de maine continua cu "vigoare inzecita si cu mai mult sprijin" pentru indeplinirea obiectivelor de a schimba clasa politica. "Forta Civica a fost o scoala pentru cei mai multi dintre noi", a mai spus Ungureanu, adaugand ca este un moment "emotionant" fuziunea cu PDL.

El a aratat ca au fost voci care au criticat acest demers si ca acestor critici le raspunde cu faptul ca numai unirea face puterea.

"Partidul nu a avut zei politici, nu s-a ascuns dupa hainele vreunui mogul si a ramas drept si demn. Sa nu itati ca ca nu am cumparat niciodata voturi, nu am cersit niciodata sustinere si nu a facut negocieri oculte", a mai spus Ungureanu.

In urma fuziunii cu PDL, Mihai Razvan Ungureanu va primi functia de prim-vicepresedinte, Adrian Iurascu si Adrian Semcu vor primi functii de vicepresedinti, iar Stefan Pirpiliu va primi o functie de secretar general adjunct.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Alegeri prezidentiale 2014. Ungureanu, pe locul 2 in sondajele dreptei, dupa Iohannis:
Alegeri prezidentiale 2014. Ungureanu, pe locul 2 in sondajele dreptei, dupa Iohannis: "Nu renunt la candidatura"

Alegeri prezidentiale 2014: Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, dumunica, intr-o conferinta de presa, ca nu renunta la candidatura la Presedintie, desi este pe locul doi, dupa Klaus Iohannis.

Dreapta se uneste inainte de prezidentiale. Forta Civica va intra in componenta PDL si MRU va fi prim-vicepresedinte
Dreapta se uneste inainte de prezidentiale. Forta Civica va intra in componenta PDL si MRU va fi prim-vicepresedinte

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat miercuri, ca Forta Civica, condusa de Mihai Razvan Ungureanu, va fuziona prin absortie cu PDL, anuntul urmand sa fie facut luni intr-o conferinta de presa.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.