Florin Cîţu, PNL: PSD şi-a bătut joc de România în 2017 şi o va face şi în 2018
Preşedintele Comisiei economice din Senat, senatorul PNL Florin Cîţu, a declarat sâmbătă că PSD „şi-a bătut joc de România în 2017” şi continuă şi în 2018.
El susţine că Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov nu discută public despre creşterea datoriei publice în perioada ianuarie-octombrie 2017, dublarea costului de împrumut făcut de România şi datoriile companiilor de stat, afirmând că aceştia trebuie să vină „urgent” cu un plan pentru momentul în care economia mondială va intra în recesiune.
„Are PSD un program de guvernare si pentru criza economică în care ne-a aruncat? Dragnea, Vâlcov, PSD şi-au bătut joc de România în 2017. O vor face şi în 2018. Are PSD un plan pentru criza economică care urmează? Doar taxe şi accize mai multe şi mai mari. Ma uit la cum au “administrat” perioada de creştere economică şi mă îngrozesc”, a scris Florin Cîţu pe contul său de Facebook.
De asemenea, el enumeră câteva cifre pe care „Dragnea, Valcov si PSD nu le vor discutate public, dupa 12 luni de guvernare ticaloasa”, printre care creşterea datoriei publice în perioada ianuarie – octombrie 2017, dublarea costului de împrumut făcut de stat şi datoriile companiilor de stat.
“Datoria publică a crescut în perioada ianuarie - octombrie 2017 cu 19.4 miliarde lei. În octombrie 2017 datoria publică de 352.8 miliarde lei, adică 41.9% din PIB (sursa MFP). Costul la care se împrumută statul s-a dublat în 12 luni. Dragnea, Vâlcov, PSD au împrumutat mai mult şi mai scump!!! Cel mai mare preţ din 2015 (sursa MFP si BNR). Asta într-o perioadă când economia “duduie”. (România se împrumută mai scump decât ţări cu datorie publică dublă ca procentaj PIB. Cel mai scump din UE, după Grecia)”, susţine el.
„Datoriile companiilor de stat (sume ce trebuie plătite într-o perioadă de pâna la 1 an şi peste 1 an), atenţie aici, reprezintă 56.03 miliarde lei - 6.6% din PIB!!!!!!! Uite aici încă un motiv pentru care PSD asmute ANAF pe sectorul privat şi creşte taxe şi impozite. Trebuie acoperită cumva şi această gaură- pentru asta Dragnea nu cere anchetă.(Sursa MFP)”, continuă Cîţu.
El mai spune şi că deficitul bugetar al României a crescut cu nouă miliarde de lei, iar, în ciuda creşterii economice, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov „nu au avut bani pentru pensii şi salarii”.
„Deficitul bugetar a crescut cu 9 miliarde lei. Deşi au avut noroc de creştere economică peste aşteptări, Dragnea şi Vâlcov nu au avut bani pentru cheltuielile curente (pensii şi salarii). S-au împrumutat. Total iresponsabil dacă nu criminal. În anii cu creştere economică, un guvern responsabil reducea deficitele şi datoria publică. Dacă nici acest comportament nu trebuie analizat (anchetat?) în CSAT pentru subminarea siguranţei naţionale… Eu zic ca trebuie”, a mai susţinut senatorul.
Acesta îi acuză pe cei din PSD că „au vulnerabilizat iremediabil economia Romaniei” în 2017, iar acum continuă să facă asta, în ciuda avertismentelor de la nivel internaţional
„În 2017, Dragnea, Vâlcov şi PSD au vulnerabilizat iremediabil economia României, pe termen mediu şi scurt. Şi nu se opresc. Continuă în aceeaşi direcţie şi în 2018. Asta deşi contextul internaţional arată clar că urmează o perioadă volatilă, cu riscuri foarte mari pentru stabilitatea economică”, a opinat Florin Cîţu.
Cîţu spune că PSD trebuie să vină urgent cu un plan pentru momentul în care economia va intra în recesiune mondială şi acuză social-democraţii că „sunt incompetenţi într-o perioadă de creştere economică”.
„PSD, Dragnea, Vâlcov, trebuie să vină urgent şi să ne arate ce plan au în cazul în care economia mondială intră în recesiune. Au arătat că sunt incompetenţi într-o perioadă de creştere economică. Au tăiat salariile, au amânat aplicarea legii pensiilor, au crescut datoria publică, se imprumută mai mult şi mai scump, au contribuit masiv la creşterea preţurilor şi deprecierea monedei naţionale”, scrie el.
În final, senatorul afirmă că: „Au "administrat" PSD-iştii creşterea economică. Acum, trebuie să vină să ne spună cum vor "administra" perioada de criză economică care urmează. Eu unul pariez că vor continua să crească taxele, şi accizele”.