Ordinul cu noile criterii de carantinare a fost revocat de premier

Dată publicare: 15-04-2021 09:00
Dată actualizare: 15-04-2021 09:55


Premierul României este de miercuri seară și ministru interimar al Sănătății. Decretul, semnat de președinte, a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

 

S-a ajuns aici după ce ieri chiar Florin Cîțu a cerut revocarea lui Vlad Voiculescu din fruntea ministerului și Klaus Iohannis a acceptat. Totul s-a întâmplat fără ca șeful Guvernului să se consulte cu partenerii din USR - PLUS.

Și secretarul de stat Andreea Moldovan și-a pierdut postul. Pe lista nemulțumirilor s-a aflat ordinul care schimba regulile de carantină. Documentul a fost abrogat miercuri seară de Florin Cîțu.


Anunţul oficial al revocării lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a venit puţin după ora 11:00. Premierul Florin Cițu i-a cerut în scris preşedintelui Klaus Iohannis să îl înlăture pe Vlad Voiculescu din Guvern. După aprobare, au venit şi primele declaraţii de la Palatul Victoria.


Florin Cîțu, premierul României: „Ca să avem succes în această luptă cu pandemia, întotdeauna am spus că este nevoie de încredere în instituţiile statului, instituţiile care administrează această perioadă dificilă. În acest context şi pentru a mă asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, am decis astăzi să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătăţii.”

De la Sănătate a fost demisă şi Andreea Moldovan, secretarul de stat în care Vlad Voiculescu avea mare încredere.

Cea din urmă nemulţumire a premierului Florin Cîțu a fost ordinul care schimba regulile de instituire a carantinei. Documentul a fost semnat de Andreea Moldovan, care nu s-ar fi consultat în prealabil cu premierul şi alţi parteneri din coaliţia de guvernare.

Conform ordinului, carantina va fi instituită în funcţie de 7 criterii, printre care numărul de teste făcute în ultimele 7 zile într-o localitate.


Demiterea lui Vlad Voiculescu era analizată de ceva timp

 

Nu aceasta a fost însă picătura care a umplut paharul. Conform unor surse, premierul luase decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu de ceva timp. Florin Cîțu era nemulţumit per total de modul în care a fost condus Ministerul Sănătăţii în timpul pandemiei, de la gestionarea paturilor de la Terapie Intensivă până la discuţiile privind ordinul de înmormântare a celor răpuşi de COVID.

S-a ajuns aici şi din cauza scandalului privind centrele de vaccinare, făcute publice de Ministerul Sănătăţii, fără avizul mai multor instituţii. La fel, şi intervenţia de la Spitalul Foişor, tragediile de la Institutul Matei Balş şi de la Victor Babeş.


Dan Barna, vicepremier: „I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciun moment sub control. Campania de vaccinare este coordonată direct de premierul României. Vlad Voiculescu, încă din prima zi a mandatului, a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate corupt şi căpușat, transparentizarea actului de guvernare, demararea procedurilor de construire de noi spitale, concursurile la Casele de Sănătate, sunt toate măsuri demarate la MS, care evident că s-au lovit de un blocaj foarte mare."


Florin Cîțu: „O dată cu propunerea de revocare din funcţie a ministrului Vlad Voiculescu, am trimis domnului preşedinte şi propunerea de numire a domnului Dan Barna în funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. Având în vedere refuzul domnului Dan Barna de a-şi asuma această responsabilitate în acest moment, am înaintat preşedintelui României o nouă propunere, în persoana mea, propunere care a fost acceptată de către domnul preşedinte. Astfel, o să preiau interimatul MS până când colegii noştri de Coaliţie vor numi un ministru care să preia aceste atribuţii."

La Ministerul Sănătăţii a fost miercuri linişte. Vlad Voiculescu nu a transmis niciun punct de vedere, iar Andreea Moldovan a părăsit clădirea fără să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO