Firea cere Guvernului soluţionarea datoriei de 98 milioane euro a PMB către Constanda

Ultima actualizare: 03-08-2020 15:56
Gabriela Firea
Inquam Photos / George Calin

Gabriela Firea, cere şefului statului și premierului, să fie alocate 98 milioane de euro, fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor pentru soluţionarea situaţiei cauzate de datoria Municipalităţii către omul de afaceri Costică Constanda.

Ea a scris, luni, pe Facebook, că situaţia financiară a Capitalei este "pusă în pericol" de decizii luate în urmă cu 16-17 ani, că Municipalitatea trebuie să-i plătească lui Costică Constanda 115 milioane de euro, în urma unei decizii definitive a instanţei legate de Parcul Bordei şi Cartierul Francez, şi că nu dispune de această sumă, atrăgând atenţia că problema este "foarte gravă" şi ar putea bloca întreaga funcţionare a serviciilor de utilitate publică din Bucureşti, plus pe cea a spitalelor.

Primarul general le solicită acestora să dispună măsurile necesare pentru soluţionarea situaţiei fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital ale Municipiului Bucureşti, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda, fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul Bucureşti să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Constanda.

Potrivit Gabrielei Firea, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei, ea adăugând că, deşi a luat toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare şi a făcut deja plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane de euro, Municipalitatea se află în situaţia în care, începând de luni, 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului Bucureşti, scrie Agerpres. 

Firea a amintit că a supus spre aprobare, în trei şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din 15, 29 şi 30 iulie, proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda, însă acesta a fost respins de fiecare dată.

"Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menţionăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali. În aceste condiţii, Municipiul Bucureşti trebuie să achite, de urgenţă, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferenţa rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, aşa cum a anunţat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului Bucureşti", subliniază Firea.

Conform acesteia, din bugetul Municipiului Bucureşti sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructură etc.

"Atragem deci atenţia că instituirea popririi conturilor Municipiului Bucureşti, anunţată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calităţii vieţii cetăţenilor Capitalei", mai arată primarul general.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO