"Familia traditionala" a incins spiritele in USR. Nicusor Dan, in razboi deschis cu grupul lui Cristian Ghinea

Ultima actualizare: 02-06-2017 06:58

Modificarea Constitutiei solicitata de Coalitia pentru Familie potrivit careia, in Romania, familia se intemeiaza doar pe uniunea dintre un barbat si o femeie a tulburat apele in USR.

Presedintele Nicusor Dan si aripa din jurul fostului ministru Cristian Ghinea sunt la cutite, dupa ce liderul Uniunii a amenintat ca demisioneaza din functie, daca partidul se va declara public impotriva redefinirii familiei in Constitutie.

In ultima sedinta a conducerii USR, aripa progresista din partid a cerut ca formatiunea sa se opuna categoric modificarii Constitutiei in sensul redefinirii familiei. Cel care s-a impotrivit acestei decizii a fost Nicusor Dan.

Cristian Ghinea: “Presedintele partidului a amenintat ca-si da demisia daca se va lua aceasta decizie. De trei ori. A fost destul de explicit, adica nu este o neintelegere. Nu chestiunea pe fond a fost importanta acum, ci precedentul periculos ca presedintele poate ameninta cu demisia ca sa impiedice o decizie. Asta a fost lucrul care m-a deranjat foarte mult.”

Suparat pe Cristian Ghinea ca a povestit acest episod, Nicusor Dan ramane ferm pe pozitie.

Nicusor Dan, presedinte USR: “Am spus multe intr-o dezbatere interna. O sa va comunic decizia la finalul acestor dezbateri. Exista oameni care spun ca USR trebuie sa se pozitioneze, oameni care spun ca fiecare membru trebuie sa-si exprime pozitia individuala.”

Miercuri este programata o noua sedinta pe acest subiect. Unele voci sustin ca situatia este atat de tensionata incat exista riscul sa se rupa formatiunea.

Nicusor Dan: “Care sunt sansele de schisma in USR in acest moment? Eu sper sa avem toata intelepciunea sa o evitam. Este un subiect foarte pasional, foarte intim, care naste tensiuni si eu cred ca trebuie sa ramanem echilibrati, sa mergem impreuna.”

Proiectul de lege care prevede modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca fiind casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie se apropie de votul final in Senat.

Totul a plecat de la initiativa “Coalitiei pentru Familie”, iar 3 milioane de romani au semnat pentru modificare. Si cei de la PSD au folosit intens aceasta tema in campania de anul trecut de la parlamentare.

Pe de alta parte, conflictul dintre Nicusor Dan si Cristian Ghinea nu este unul nou. Inaintea congresului USR, Ghinea a avut initiativa de a-l invita pe Dacian Ciolos si chiar de a-l propune pentru conducerea partidului. Nicusor Dan s-a opus si in cele din urma a avut castig de cauza.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO