Parlamentul Romaniei mai bifeaza inca un deputat pe care il scapa de urmarirea penala. Eugen Beijnariu: Sunt corect si onest

Ultimul update: Vineri 02 Iunie 2017 06:58
Data publicarii: Marti 30 Mai 2017 12:14
Categorie: Politic

Parlamentarii au facut din nou scut ca sa-si salveze un coleg, pe deputatul Eugen Bejinariu.

El a scapat de urmarirea penala in dosarul Microsoft, in care procurorii vorbesc de un prejudiciu de 67 de milioane de dolari. De la tribuna Parlamentului, fostul ministru in Cabinetul Nastase, a sustinut ca nu a incalcat legea, iar colegii l-au crezut. Opozitia spune ca pledoaria celui suspectat de procurori ar fi trebuit tinuta, intr-o sala de judecata si nu in cladirea Parlamentului.

UPDATE 15:00 Reactia Presedintiei:

"Votul de astazi din Parlament in cazul cererii de urmarire penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedeste inca o data dispretul majoritatii fata de Justitie. Este inadmisibil ca unii deputati si senatori sa se erijeze in judecatori si sa hotarasca prin vot blocarea actului de justitie", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Madalina Dobrovolschi. "Faptul ca majoritatea parlamentara nu intelege sa actioneze conform normelor care stau la baza statului de drept duce la accentuarea scaderii increderii cetatenilor in Legislativ".

UPDATE 13:00 Camera Deputatilor a respins cererea de urmarire penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Pentru a 2-a oara, deputatii NU au avut cvorum pentru a vota urmarirea penala a lui Bejinariu. Selfieul istoric al lui Cernea

Camera Deputatilor a reluat marti, procedura de vot pentru cererea de urmarire penala a fostului ministru Eugen Bejinariu, la sase luni dupa ce procurorii au sesizat forul cu acest caz. Deputatul PSD s-a aparat, afirmand ca acuzatiile din dosar sunt nefondate, ca faptele nu erau incriminate la acea vreme si ca el este un om "corect" si "onest".

Eugen Nicolicea a prezentat plenului raportul Comisiei juridice, prin care s-a dat un aviz negativ cererii de urmarire penala, pe motiv ca faptele de care este acuzat deputatul PSD ar fi fost comise anterior datei de 2 decembrie 2004, cand a intrat in vigoare legea care conferea DNA posibilitatea de a ancheta aceasta infractiune, respectiv abuzul in serviciu.

Eugen Bejinariu si-a sustinut nevinovatia de la tribuna Camerei Deputatilor, afirmand ca incheierea contractului privind licentele Microsoft s-a facut prin Hotarare de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, sa o semneze.

"Dupa aprobarea contractului, dupa avizele de legalitate, dupa 13 ani, se invoca un posibil abuz in serviciu, legat strict de adoptarea acestui contract prin act normativ al Guvernului. Absurd, stimati colegi. Eu sunt un om corect, de buna credinta si tot ceea ce am facut in activitatea mea a fost insotit de grija si determinarea de a face bine, de a proceda onest si legal", a spus deputatul.

El a explicat ca acuzatiile sunt "complet nefondate" si le "respinge categoric", pentru ca acel contract a fost incheiat intre Guvern si Microsoft Irlanda, semnatura sa fiind in numele Guvernului si acordata in baza unui mandat imperativ, prin Hotarare de Guvern.

"Nicaieri in dosar nu exista un indiciu ca as fi incalcat vreo lege sau act normativ (...) Eu nici nu-i cunosteam, nici n-am avut vreo intalnire sau discutie cu cineva de la companie, nu am avut niciun fel de implicare sau participare la intalniri, negoicieri, oficiale sau neoficiale, cu Microsoft sau Fujitsu sau cu intermediari ai acestora", a mai spus Bejinariu, completand ca el, ca ministru, nu avea nici atributii legale in negocierea contractului.

Deputatul a sustinut in fata colegilor sai ca a dat declaratii ca martor si a "demonstrat" procurorului de caz ca deciziile au fost luate oficial inainte ca el sa fie numit in Guvern, iar dupa semnarea contractului s-au succedat alti ministri care au incheiat acte aditionale, toate avand insa avizele de specialitate si de legalitate, inclusiv de la Ministerul Justitiei.

El a mai explicat ca semnarea contractului a fost facuta prin mandatari - el in numele Guvernului, iar Fujitsu Siemens Austria in numele Microsoft Irlanda. Fujitsu a fost aleasa ca mandatar strict de catre compania americana, astfel incat el nu s-ar fi putut implica in negocieri privind castigatorii si semnatarii.

"Domnilor colegi, repet, nu exista nici macar o proba in dosar ca as fi comis o infractiune. (...) In acest moment exista decizia CCR nr. 68 din 27 feb 2017, care stabileste ca adoptarea si continutul unor acte normative in sine nu pot constitui subiect de cercetare penala. V-am prezentat toate aceste argumente astfel incat sa votati si dumneavoastra in cunostinta de cauza, conform propriei constiinte si in acord cu legea", a incheiat Bejinariu.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins in urma cu doua saptamani cererea de urmarire penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amanata la finalul legislaturii trecute. In legislatura trecuta, Comisia juridica daduse un vot favorabil urmaririi penale a lui Bejinariu.

Procurorii DNA vor sa il puna sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru ca, in perioada in care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, incalcand dispozitiile privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele hotararilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 si nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul favorizarii acesteia prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat ca a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15 aprilie 2004 intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. Procurorii sustin ca Bejinariu a semnat contractul comercial de inchiriere licente Microsoft din 15 aprilie 2004 si actul aditional la acesta, cunoscand ca nu era justificata achizitia din sursa unica.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la baza hotarari de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, suma care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cererea a fost trimisa Camerei Deputatilor in noiembrie 2016, inaintea alegerilor parlamentare, insa deputatii au amanat cazul din cauza campaniei electorale. PSD a solicitat la acea vreme, declarativ, ca Bejinariu sa demisioneze, precizand ca, daca el va castiga un nou mandat de deputat, ii vor cere si atunci sa renunte la functie. Din decembrie 2016 si pana acum cazul a fost amanat succesiv, invocandu-se motive procedurale.

Deputatii il apara pe Eugen Bejinariu de DNA. Comisia juridica a respins cererea de urmarire penala a parlamentarului PSD

Deputatii il apara pe Eugen Bejinariu de DNA. Comisia juridica a respins cererea de urmarire penala a parlamentarului PSD

consultari cotroceni

Iohannis, despre modificarea Codurilor: E inadmisibil să fie făcute pentru persoane ce ocupă poziţii de decizie în Parlament

Olguţa Vasilescu: Regulamentul de sporuri trebuie revizuit, legea salarizării nu se modifică

Liviu Dragnea spune că vor fi modificate și prevederile privind abuzul în serviciu

Dragnea, despre alegerile FRF: M-aţi văzut pe mine public că susțin pe cineva?

Dragnea, reacție după ce Iohannis a respins revocarea lui Kovesi

Comisie controlată de PSD pentru modificarea legilor siguranţei naţionale. Reacţia lui Iohannis

klaus iohannis

Iohannis, despre zvonul că va prelua preşedinţia CE: "Mă simt confortabil"

Iohannis, despre sesizarea la CCR în cazul Kovesi. "Ministrul e personal nemulţumit"

Premierul Dăncilă, de acord cu Toader privind sesizarea CCR în cazul revocării lui Kovesi

Întâlnire Iohannis - Dragnea - Tăriceanu la Palatul Parlamentului

Robert Cazanciuc: ”Klaus Iohannis va răspunde în fața alegătorilor”

Băsescu: Menţinerea pe funcţie a lui Kovesi are argumente politice şi de interes naţional