Elena Basescu cere la PE protejarea delfinilor din Marea Neagra

02-07-2012 17:50

Elena Basescu

Elena Basescu si alti patru membri ai PE au lansat, luni, o declaratie scrisa pe tema delfinilor din Marea Neagra, cerand masuri suplimentare pentru protectia acestor mamifere marine.

Initiativa ii apartine, potrivit unui comunicat remis Agentiei MEDIAFAX, eurodeputului roman, caruia i s-au alaturat Andrey Kovatchev (EPP, Bulgaria), Kristian Vigenin (S&D, Bulgaria), Chris Davies (ALDE, UK) si Isabella Lövin (Verzi, Suedia).

Semnatarii solicita Comisiei, Consiliului si statelor membre sa ia masuri suplimentare pentru asigurarea unei mai bune protectii a delfinilor din zona Marii Negre, inclusiv prin utilizarea "in mod obligatoriu a dispozitivelor acustice de intimidare".

In declaratie se arata ca semnatarii solicita statelor din zona litoralului Marii Negre sa coopereze in aceasta privinta; face referire in special la sprijinul din partea Rusiei, Turciei si Ucrainei si solicita Comisiei sa ia masuri specifice in vederea asigurarii unui acord in temeiul initiativei Sinergia Marii Negre.

Elena Basescu a prezentat, in comunicat, motivele care au determinat-o sa ia atitudine: "Am fost foarte impresionata de stirile despre sutele de delfini care au esuat in ultima perioada pe litoralul Marii Negre. Am simtit nevoia sa actionez, mai ales ca sunt nascuta la Constanta si am iubit dintotdeauna delfinii. Sunt animale frumoase, sensibile si inteligente, iar acum sunt in pericol. Trebuie sa facem ceva inainte sa fie prea tarziu, pentru ca numarul delfinilor din Marea Neagra a scazut drastic in ultimii ani. Ei sunt de multe ori victimele metodelor si practicilor de pescuit (prinzandu-se accidental in plase) si ale pescuitului ilegal, dar si ale poluarii".

Sursa: Mediafax

Tags: elena basescu,


VIDEO PROTVPLUS.RO