Dupa zile intregi de chin, senatorii au reusit sa voteze legea ANI

12-05-2010 00:00

UPDATE: Nu mai aveti voie sa verificati averile, ci doar sa "analizati" declaratiile in care sunt trecute. Este mesajul pe care senatorii l-au transmis miercuri inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate.

Alesii au votat noua lege ANI, dar inainte au eliminat multe prevederi care vizau verificarea avutului celor care ocupa functii publice. Printre altele, liderii confederatiilor sindicale nu vor fi obligati sa completeze astfel de declaratii.

Asa cum a iesit noua lege ANI din mainile senatorilor, inspectorii vor trebuie sa se multumeasca doar cu ce scrie in declaratiile de avere chiar daca, voit sau nu, demnitarul omite sa treaca unele bunuri.

Alesii nu au dorit nici crearea unor comisii, pe langa Curtile de Apel, prin care magistratii ar fi cercetat declaratiile de avere in cazul unor suspiciuni. Ministrul justitiei a incercat, in zadar, sa-i convinga.

Declaratiile vor fi de doua tipuri: publice si confidentiale. Alesii au stabilit ca nu trebuie sa stim ce bijuterii sau tablouri detin demnitarii.

Fata de proiectul initial, senatorii au decis ca liderii sindicali nu vor fi obligati sa-si declare averile, pentru ca nu ar ocupa functii publice. Insa, nu putini sunt sindicalistii sau rudele lor cu actiuni la firme, care au facut afaceri cu... statul.

Spre exemplu, fiul liderului mecanicilor de locomotiva, Iulian Mantescu, Marcel, a fost actionar la o firma care a derulat afaceri cu CFR.

In timp ce averea marii majoritati a liderilor sindicali ramane un mister, singurii care si-au publicat veniturile sunt sindicalistii deveniti demnitari. Este si cazul deputatului PSD Dumitru Chirita, lider de sindicat in energie.

Asemenea domnului Chirita, nu putini au fost de-a lungul vremii sindicalistii indragostiti de politica. Miron Mitrea, fost ministru si presedinte executiv al CNSLR-Fratia, Matei Bratianu, lider al sindicatelor din Posta sau Ion Radoi, lider sindical la Metrorex.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26