Mai mulți experți francezi au venit în România să pună la punct detaliile necesare pentru prezența permanentă a militarilor francezi pe teritoriul nostru.

 

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării din Franța, aflat pentru două zile la București. Totul, la doar o săptămână după ce Emmanuel Macron a declarat că trimite trupe în România, sub comanda NATO. Demersul este menit să întărească țările NATO din Est.

 

Alianța Nord-Atlantica face pași concreți pentru a mări numărul trupelor în țările membre aflate în proximitatea Rusiei. Dacă America a pus în stare de alertă aproape 10 mii de militari, care așteaptă doar ordinul de plecare spre Europa de Est, Franța începe, la rândul său pregătirile. România este acum țara care se va întări cu trupe trimise de Paris.

Trăim vremuri dificile și în aceste vremuri dificile, Franța este alături de România. Franța își asumă responsabilitățile, așa cum a făcut-o întotdeauna. Franța nu-și va abandona, niciodată, aliații și prietenii săi”, a declarat ministrul francez al Apărării.

Vă mulțumesc pentru anunțul recent al președintelui Macron privind prezența unui batalion NATO, dar în care Franța este națiune cadru, în România. Este o cerere pe care România a făcut-o de mai multe ori și de mult timp, către NATO”, a transmis ministrul român al Apărării.

Franța ar putea reedita în România, operațiunea Lynx din Estonia. Asta înseamnă prezență permanentă a unui batalion de o mie de soldați NATO, din care 300 francezi. În țara noastră, Franța ar putea trimite, ca în țara baltică, 12 tancuri Leclerc, 8 mașini blindate de luptă ale infanteriei, 21 de blindate ușoare, 2 blindate ale geniștilor plus echipament auxiliar logistic, de tractare și reparații.

În relația România-Franța, fie că vorbim de NATO, fie că vorbim de UE, țara noastră este nu doar consumator ci și frurnizor de securitate. România va lupta în Mali, împotriva teroriștilor, alături de Franța, cu 50 de soldați, în cadrul Takuba Task Force. Toată Uniunea Europeană participă alături de francezi în Africa Sub-Sahariană, fief al diverselor grupări afiliate Statului Islamic.

Pe de altă parte, Franța a câștigat în 2019 programul de înzestrare a forțelor navale române cu 4 corvete noi, precum și modernizarea și înarmarea celor două fregate românești Regele Ferdinand și Regina Maria. Un contract de 1,2 miliarde de euro, pe care ambele țări speră să-l finalizeze în curând.

Florence Parly și-a încheiat vizita oficială în România, după ce a avut întrevederi și cu premierul și președintele Iohannis.