Dragnea spune că este exclusă adoptarea unei OUG privind Codurile penale. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Președintele PSD Liviu Dragnea a răspuns afirmativ după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă este adevărat că este exlusă în acest moment posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență pentru modificarea codurilor penale.

Reporter: Deci este exclus în acest moment o ordonanță de urgență pe codul penal?

Liviu Dragnea: ”Da”.

Liderul PSD a mai afirmat că el nu a spus "ordonanţă de urgenţă". "Voi aţi spus", le-a spus el jurnaliştilor.

Citește și
Liviu Dragnea la ICCJ
Un deputat PSD îi ia apărarea primarului PSD care i-a cerut demisia lui Dragnea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Chestionat dacă s-a discutat în Comitetul Executiv Naţional al PSD de vineri o astfel de variantă, Dragnea a precizat că s-a discutat despre accelerarea procedurilor.

"Eu ştiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu toţii şi am spus şi spun în continuare că trebuie să se grăbească procedurile, pentru că s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Şi atunci o să le cer astăzi, şi eu şi dl Tăriceanu, celor din comisie să închidă odată Codul penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obişnuit", a detaliat preşedintele PSD.

De asemenea, întrebat dacă durata unei sesiuni extraordinare va fi de două săptămâni, el a spus: "Maxim".

În ceea ce priveşte afirmaţiile făcute vineri referitor la procedura parlamentară, Liviu Dragnea a precizat că a vorbit despre faptul că termenele s-au lungit: "Noi am respectat absolut toate termenele. De fapt, le-am lungit, le-am lungit, le-am lungit şi nu e cazul".

Întrebat dacă asumarea răspunderii reprezintă o variantă, Liviu Dragnea a spus că nu mai este nevoie de aceasta.

"Nu mai e nevoie de asumarea răspunderii, e nevoie de a grăbi procedurile în Parlament totuşi, pentru că nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. Azi s-a discutat foarte clar - şi aici au dreptate - că nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim, în condiţiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituţii din statul român. Până la urmă e o comisie parlamentară care trebuie să îşi încheie un raport, după care intră la votul final în Parlamentul României. (...) Mie nu mi-e teamă, am spus ceva: că nu mi-e teamă", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În ceea ce priveşte articolul referitor la abuzul în serviciu, el a precizat că va fi o variantă asumată de PSD, dar trebuie să ajungă la o variantă finală membrii Comisiei parlamentare pentru legile Justiţiei.

"Am înţeles că sunt 16 sau 18 variante. Totuşi nu putem sta la nesfârşit cu un articol care, în opinia multora, este neconstituţional şi practic nu ar trebui să mai producă efecte, dar se pare că pentru unii produce efecte, doar pentru că a fost într-un proces. Nu putem să stăm cu o legislaţie şchioapă doar aşa pentru că ţipă unii. Va fi şi acolo o formă pe care o vor stabili - cred, sper - săptămâna asta, în aşa fel încât în integralitatea lui Codul penal să intre la votul final. (...) Cred că mai multă fermitate era necesară, oricum va fi fermitate în continuare, pentru că, până la urmă, este vorba de un mandat dat de oameni, de români, la vot, este o majoritate parlamentară care, sigur, după dezbateri, trebuie să îşi exercite dreptul de vot. Pentru că asta este democraţia. (...) Nu cred că se poate supăra cineva sau cineva să fie de acord ca cei care greşesc să plătească. Eu nu m-am referit, n-am ameninţat pe Horodniceanu sau pe alţi procurori din DIICOT. Dar cei, în general, care greşesc, oriunde în lume, trebuie să plătească", a afirmat liderul PSD.

Referitor la adoptarea unei OUG privitoare la codurile penale, Dragnea spune că "au existat dorinţe" în CExN:

"Au fost dorinţe. Au fost exprimate dorinţe (referitor la OUG - n.r.), au fost exprimate solicitări (în CExN al PSD - n.r.), pentru că nu putem tergiversa la nesfârşit unele din obiectivele asumate de noi. Despre asta e vorba".

Liviu Dragnea a reiterat că nu va demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor. 

Duminică seara, mii de oameni au protestat în București și în alte orașe - sub sloganul ”Cod roșu de OUG” - față de posibilitatea ca Guvernul Dăncilă să emită o ordonanță de urgență

La rândul său, senatorul PSD Niculae Bădălău a declarat, luni, că ar fi mai practică adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe Codul penal, pentru că acest proiect este de un an de zile în dezbatere publică, dar că PSD trebuie să convingă şi ALDE.

OUG ar fi mai practică, dar nu se poate face fără sprijinul celor din ALDE”, a declarat Bădălău.

”Ştiţi foarte bine că acest proiect stă în dezbatere de un an de zile. Ceea ce spune opoziţia este o nebunie. Suntem obligaţi de UE să punem în concordanţă legislaţia română cu sugestiile dânşilor. Avem multe articole de pus în concordanţă. Asta încercăm să facem, dar procesul legislativ este de durată”, a mai afirmat senatorul PSD.

Tot luni, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este exclusă varianta emiterii unei OUG pentru redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu.

El a spus că nu a discutat cu partenerii de coaliţie, în cadrul unei şedinţe pe care a avut-o în cursul zilei, despre modificarea Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă, ci se va merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare.

"Nu am discutat de niciun fel de ordonanţă de urgenţă pe modificarea Codurilor. (...) Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare", a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

De asemenea, a precizat că modificările respective nu vor fi făcute nici prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Preşedintele ALDE a mai spus că la şedinţa coaliţiei au participat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Tăriceanu dă semnalul redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu: NU se va face prin OUG
Tăriceanu dă semnalul redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu: NU se va face prin OUG

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a făcut precizări luni despre informațiile apărute în spațiul public referitoare la posibilitatea ca Guvernul Dăncilă să emită ”o nouă OUG 13” de modificare a codurilor penale.

Un deputat PSD îi ia apărarea primarului PSD care i-a cerut demisia lui Dragnea
Un deputat PSD îi ia apărarea primarului PSD care i-a cerut demisia lui Dragnea

Deputatul PSD de Timiș Adrian Pau i-a luat apărarea primarului care a cerut luni dimineața demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului. 

Vicepreședinte PSD: ”Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea partidului și a țării”
Vicepreședinte PSD: ”Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea partidului și a țării”

Vicepreședintele PSD Timiș Sabin Bociu, care este și primar de 18 ani al localității Jebel, cere demisia lui Liviu Dragnea.

Vicepremierul Stănescu, despre protestatari: ”Dacă nu înţeleg, trebuie să-i forţăm”
Vicepremierul Stănescu, despre protestatari: ”Dacă nu înţeleg, trebuie să-i forţăm”

Preşedintele PSD Olt, vicepremierul Paul Stănescu, a declarat duminică, la Cezieni, că este o greşeală faptul că persoanele care protestează în Piaţa Victoriei reuşesc "să facă legea".

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Un nou episod de iarnă bulversează nordul României. A nins puternic, iar vântul a frânt copacii
Un nou episod de iarnă bulversează nordul României. A nins puternic, iar vântul a frânt copacii

Un nou episod de iarnă bulversează nordul României la mijloc de aprilie. A nins puternic, iar vântul care a bătut cu putere a frânt copacii.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.