Dragnea e de acord cu discutiile pe Codul Fiscal si il trimite pe Teodorovici la PNL si UNPR. Ponta: "E o mare greseala"

Victor Ponta si Liviu Dragnea in vizita in Moldova FOTO AGERPRES

In vreme ce premierul si unii membri ai Guvernului nu vor ca noul Cod Fiscal sa fie discutat inainte de votul din Parlament, liderul interimar al PSD a imbratisat aceasta idee.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a salutat initiativele UNPR si PNL, de a initia discutii pe tema Codului fiscal. Mai mult, Dragnea a confirmat ca ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, va reprezenta PSD la aceasta actiune.

"In ultima conferinta de presa am facut apel la intreaga clasa politica pentru trecerea la o politica axata pe problemele reale ale Romaniei, pe identificarea prioritatilor si renuntarea la politica de conflicte personale si demagogie. Constat ca primele reactii sunt incurajatoare, deja cativa actori politici semnificativi indemnand la dialog pe tema Codului Fiscal.", a spus Liviu Dragnea, intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Dragnea vrea dialog cu liberalii
De asemenea, el a apreciat faptul ca si PNL a invitat partidele din coalitia de guvernare la dezbateri. "Este binevenita o noua cautare a consensului, dupa ce vechiul consens parlamentar pe aceasta tema stabilit intre coalitia de guvernare si PNL s-a spulberat, indeosebi din cauza lipsei de comunicare intre PNL si Presedintie", a spus Dragnea, "Dincolo de acestea, primim cu deschidere noua cerere de dialog pe aceasta tema initiata de PNL. Astfel, vom onora si aceasta invitatie tot prin ministrul Finantelor Publice, care va fi insotit, la ambele intalniri, de o echipa de specialisti din cadrul MFP pentru a prezenta o refundamentare a Codului fiscal pornind de la cererile presedintelui Klaus Iohannis sau ale altor organizatii sau institutii care s-au pronuntat in spatiul public".

Liviu Dragnea a afirmat ca, in urma acestor discutii cu caracter tehnic, va exista "toata disponibilitatea" de analiza a posibilelor "solutii politice in cadrul unei intalniri intre conducerile partidelor parlamentare, care sa aiba loc inainte de inceperea sesiunii extraordinare a Parlamentului Romaniei, elementele concrete privind data, ora si locatia urmand a fi stabilite de comun acord". "In ceea ce priveste cererea PNL de a discuta, la o data fixa, marile teme ale stabilitatii si devenirii Romaniei, consideram ca acestea nu sunt teme de vacanta, ci merita din partea clasei politice un dialog continuu, institutionalizat. Stabilirea unor teme si prioritati pe termen lung nu se poate realiza printr-o singura intalnire, ea trebuie sa fie rezultatul unor dialoguri consistente si continue intre toate fortele politice. In interiorul coalitiei de guvernare aceasta dezbatere exista, da deja roade si ne bucuram ca si PNL vrea sa se alature acestui efort de dialog", declara Dragnea, in comunicatul citat.

Citește și
eugen teodorovici
Teodorovici: "Scaderea TVA-ului la alimente a marit incasarile la buget". Ministrul nu vrea modificarea Codului Fiscal
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Actualul lider al PSD a cerut continuare dialogului si pe alte teme, precizand ca s-a consultat in acest sens cu premierul Victor Ponta si cu partenerii de guvernare.

Luni, PNL a a propus tuturor partidelor parlamentare consultari pe tema Codului Fiscal pe data de 17 august, mandatand in acest sens o echipa formata din Catalin Predoiu, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache. Joi, liderul UNPR Gabriel Oprea a venit cu o propunere similara, pentru 19 august.

Impotriva discutiilor: Ponta, Teodorovici, Vulpescu
Nu toti liderii social-democrati s-au aratat de acord cu discutarea Codului Fiscal. Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a spus ca actul „trebuie revotat de Parlament in varianta initiala, fara modificari”, deoarece „avem acum un moment prielnic si tine de noi sa profitam de el.” Si ministrul Finantelor a afirmat ca, in opinia sa, „ acest Cod Fiscal va ramane in forma deja adoptata de catre Parlament. Nu vad ce altfel de discutii ar mai putea sa fie pe masuri”, a spus pe 31 iulie Eugen Teodorovici.

Nici premierul Ponta nu s-a aratat un adept al rediscutarii actului. „Cred ca e o mare greseala ceea ce s-a dorit si anume o dezbatere politica pe Codul fiscal”, a spus prim-ministrul, pe 28 iulie, la o emisiune TV. „ Dezbaterea politica eu asa mi-o explic acum, este asa, probabil ca o doamna a inceput sa bazaie, s-a dus la domnul Iohannis si a zis: sefu' daca face Ponta si Codul fiscal noi ce mai facem, ca doar ii cerem demisia toata ziua? Atat de jos este.”

Si tot atunci, premierul i-a atacat pe cei care critica acum Codul Fiscal dupa ce inainte ar fi fost de acrord cu el. "Discutia despre Codul fiscal are un an si jumatate. Cu toata lumea am discutat - cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu Senatul, cu Camera Deputatilor, cu toata lumea, am venit cu toate calculele... Nu pot sa-l acuz domnul pe Isarescu, nu a zis niciodata ca e bun Codul fiscal. Doar acum a zis ca nu-i bun. Dar, stiu sigur ca domnul Iohannis anul trecut spunea daca il votati pe Ponta creste taxele si impozitele, el a zis votati-ma pe mine ca eu scad la 19% TVA. Uite ca acum Ponta ala pe care nu trebuia sa-l votati (...) scade taxele. Sunt sigur insa ca acest Cod fiscal va fi din nou votat in Parlament", a spus premierul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Avertismentul FMI cu privire la Codul Fiscal:
Avertismentul FMI cu privire la Codul Fiscal: "Poate periclita realizarile facute de Romania in ultimii 7 ani"

Codul Fiscal, in forma aprobata de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizarile economice obtinute de Romania in ultimii ani si va determina revenirea la austeritate, avertizeaza FMI.

Teodorovici:
Teodorovici: "Scaderea TVA-ului la alimente a marit incasarile la buget". Ministrul nu vrea modificarea Codului Fiscal

Primele cifre pentru luna iunie arata ca scaderea TVA-ului la alimente nu a redus incasarile la buget, ci dimpotriva le-a marit, sustine ministrul Finantelor.

Isarescu considera noul Cod Fiscal inaplicabil si critica politica de deficit a Guvernului.
Isarescu considera noul Cod Fiscal inaplicabil si critica politica de deficit a Guvernului. "Nu tai si pe urma masori"

Guvernatorul Bancii Nationale a criticat dur reducerile masive de taxe si impozite prevazute in noul Cod Fiscal, pentru ca statul va fi din ce in ce mai indatorat si nu va avea bani pentru lucruri esentiale.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.