Dialog la distanță între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Lupta pentru șefia PNL, în plină desfășurare

Orban Cîțu
Agerpres

Lupta între Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru putere este în plină desfășurare.

 

Imediat după ce și-a anunțat înscrierea în competiția pentru  președinția Partidului Național Liberal, premierul Florin Cîțu a transmis: ”Mesajul meu pentru voi este clar și sigur: mă voi asigura că PNL va fi cel puțin opt ani la guvernare.”

Mai mult, Florin Cîțu a mizat pe modernizarea partidului, adăugând că ”PNL are nevoie de un suflu nou”.

”(...) PNL are nevoie de o conducere care să vină cu elemente de noutate, în acelaşi timp să ducă mai departe tradiţiile şi principiile liberale. Nu cred că acum este nevoie să vorbesc despre mine, despre ceea ce voi face. Bilanţul mandatul meu de ministru al Finanţelor şi acum de al celui de premier demonstrează mai mult decât ceea ce aş putea să vă spun eu. Promisiuni auziţi zilnic de la toţi politicienii. Eu v-am obişnuit cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Dragi colegi liberali, mesajul meu pentru voi este clar şi simplu, mă voi asigura că PNL va fi cel puţin opt ani la guvernare. Vom transforma România într-o ţară liberală de care să se bucure toţi românii”, a mai adăugat atunci Cîțu.

Citește și
Florin Cîţu
Cîţu către colegii de partid: Vă rog pe toţi aceia care sunteţi sunaţi şi ameninţaţi să ieşiţi public şi să spuneţi
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

În replică, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că salută intrarea în cursa pentru preşedinţia PNL a premierului Florin Cîţu, menţionând că această competiţie va fi un “festival al democraţiei”.

Războiul declarațiilor dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu a continuat vineri, în Satu Mare
 

Vineri a continuat războiul declarațiilor dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a declarat că atacurile la adresa sa şi a Guvernului venite din partea colegilor de partid în cadrul campaniei interne de alegeri din PNL "seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD" şi arată că "astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România".

"Sunt criticat că vin şi mă vizitează primarii noştri la Guvern. Care este problema ? Da, foarte bine, să vină, am invitat şi primari de la PSD. Repet, vreau să dezvoltăm România. Vin oamenii la Guvern, văd care sunt proiectele, surse de finanţare şi împreună dezvoltăm aceste programe. Nu avem nimic de ascuns, facem acest lucru pentru români şi o facem transparent. Primarii liberali, din păcate, şi de aceea ei sunt mai mulţi decât cei din PSD care vin la Guvern, au fost uitaţi, au fost lăsaţi, administraţiile conduse de primari liberali au fost lăsate de izbelişte în ultimii ani, nu au primit niciun fel de finanţare. De aceea sunt foarte multe probleme acolo, de aceea oamenii caută soluţii şi împreună găsim aceste soluţii, pentru că le găsim pentru oameni", a declarat Florin Cîţu, vineri, la conferinţa de alegeri interne din cadrul organizaţiei PNL Satu Mare.

Premierul a punctat că această campanie de alegeri interne din PNL este despre competiţie şi una transparentă, în cadrul căreia liberalii, dar şi toţi românii, pot să vadă cum se comportă două echipe.

"Din păcate, pot să vadă şi lucrurile mai neplăcute. Lucruri care nu ar trebui să se întâmple în PNL, pentru că noi nu suntem PSD. Când ataci membrii Guvernului, premierul, seamănă foarte mult cu ceea ce face PSD. Când, cu câteva luni în urmă spui că o decizie a premierului este bună, că este în spiritul Constituţiei, iar peste câteva luni spui că nu mai este bună, pentru că trebuie evaluată, arată că astfel de politicieni, poate, nu mai au un viitor în România. Trebuie să fim transparenţi, trebuie să fim oneşti cu românii şi să le promitem ceea ce putem să facem, asta este guvernarea liberală", a declarat Cîţu.

Premierul a punctat că sunt multe lucruri de făcut în privinţa guvernării şi că acestea vor fi făcute, dar doar împreună.

"Avem o şansă unică cu aceste alegeri. (...) Avem o şansă unică, s-au negociat acei 29,2 miliarde de euro pentru PNRR, mai sunt cei 46 miliarde din fonduri europene, iar de la buget eu vă garantez că vor fi investiţi în economie, în fiecare an, 13 miliarde. Noi vrem să investim aceşti bani în economie, pentru că noi ştim şi românii vor afla că doar prin liberalism putem să dezvoltăm România. (...) De aceea este o şansă unică pentru noi şi nu trebuie să o ratăm. Votăm astăzi bine şi sigur că Adi (Adrian Cozma - n.r.) va avea succes, votăm bine pe 25 septembrie, şi apoi noi suntem cei care vom implementa cei aproape 150 de miliarde de euro în următorii 8 ani de zile în economie. Aşa să ne ajute Dumnezeu !", a mai spus Cîţu.

Ludovic Orban: ”Guvernul este emanația PNL și nu PNL este emanația Guvernului”
 

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că Guvernul este ''emanaţia PNL" şi "trebuie să asculte de forurile statutare" ale partidului, menţionând în acelaşi timp că cel care va fi ales preşedinte al liberalilor la Congresul din 25 septembrie trebuie să devină şi premier.

"Guvernul este emanaţia Partidului Naţional Liberal şi nu Partidul Naţional Liberal este emanaţia Guvernului. Guvernul trebuie să asculte de forurile statutare ale PNL şi nu Guvernul este acela care trebuie să dea dispoziţii PNL şi forurilor statutare ale PNL, asta e logica. Un coleg mai tânăr a spus un lucru - că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine. Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului; eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL", a spus Orban, la conferinţa judeţeană de alegeri din cadrul organizaţiei PNL Satu Mare.

Ludovic Orban consideră că buna guvernare este singurul obiectiv pe care trebuie să şi-l asume PNL şi a reproşat modul în care Executivul condus de Florin Cîţu derulează programele de sprijin pentru mediul de afaceri, pregăteşte accesarea fondurilor europene din noul exerciţiu financiar şi obţine aprobările pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Noi nu putem să ne asumăm decât un singur obiectiv: buna guvernare. Pentru că, până la urmă, ca să putem peste patru ani să cerem votul oamenilor şi să-l şi primim, trebuie să susţinem mediul de afaceri - şi aici toate programele guvernamentale de sprijin trebuie să se mişte mult mai repede decât cum se mişcă acum; trebuie să susţinem investiţiile publice masive; trebuie să absorbim în mod inteligent toate fondurile europene care sunt la dispoziţia noastră - şi aici n-aş vrea să spun că încă nu s-au făcut autorităţile de management la ADR-uri, că negocierile pe bugetul 2021-2027 sunt departe de a fi finalizate, că nu suntem campioni în ceea ce priveşte aprobarea PNRR, că sunt încă destule lucruri în care noi putem să arătăm că suntem capabili de buna guvernare", a afirmat Orban.

La conferința de alegeri din cadrul organizației județene PNL Satu Mare au participat ambii candidați pentru funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu.
 

Lupta pentru șefia PNL. Cîțu se vede deja câștigător, iar Orban invocă Biblia și pe Ronaldo
 

În urmă cu aproape o săptămână, premierul anunţa tranşant că în septembrie el va fi câştigător, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat Biblia, drapelul naţional şi biserica atunci când nu se compară... cu Cristiano Ronaldo.

Declaraţiile făcute de Ludovic Orban în fața liberalilor din Bacău au stârnit reacţii aprinse atât în PNL, cât şi la USR-PLUS.

“Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului Naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce”, spunea Ludovic Orban atunci.

Acelaşi Ludovic Orban a ieşit în evidenţă când, pe o altă scenă tot în Moldova, a comparat partidul cu Real Madrid, iar despre sine a lăsat să se înţeleagă că ar fi un soi de Cristiano Ronaldo.

Toate aceste meciuri de la vârful PNL vin la pachet cu scandaluri în teritoriu, în organizaţiile unde s-au ţinut până acum alegeri şi unde au fost multe discuţii legate de fraudarea votului.

De şefia organizaţiilor depinde în general şi votul delegaţilor care vor veni la Bucureşti în septembrie. De aceea, atât Ludovic Orban, cât şi Florin Cîțu au candidaţi favoriţi.

În tabăra lui Florin Cîțu s-au plasat cei mai mulţi dintre miniştri, dar şi lideri locali precum Emil Boc sau Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, candidatul susţinut de Ludovic Orban a câştigat recent şefia Sectorului 5, organizaţie din care provine tocmai Florin Cîțu.

Potrivit celor stabilite, calendarul alegerilor interne este următorul:

- în perioada 1 iunie - 15 iulie au avut loc adunările generale ale organizaţiilor locale

- în perioada 1 iulie - 10 august au loc loc conferinţele judeţene de alegeri

O perioadă de 45 de zile, între data de 10 august şi data Congresului - 25 septembrie, va fi pentru campania de prezentare a moţiunilor şi de susţinere a uneia sau alteia dintre moţiuni.

Congresul se va desfășura în data de 25 septembrie, la București
 

Congresul se va desfăşura în data de 25 septembrie la Bucureşti, pe parcursul unei singure zile. Desfăşurarea congresului va fi cu 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului, au stabilit participanţii la Consiliul Naţional.

 

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Orban: Nimeni nu va suferi că l-a sprijinit pe Cîţu după ce voi câştiga alegerile. Dar cu o singură condiţie
Orban: Nimeni nu va suferi că l-a sprijinit pe Cîţu după ce voi câştiga alegerile. Dar cu o singură condiţie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, că, după ce va câştiga alegerile interne, nimeni nu va avea de suferit că l-a sprijinit pe Florin Cîţu, dar acest lucru se va întâmpla cu o singură condiţie.

Cîţu către colegii de partid: Vă rog pe toţi aceia care sunteţi sunaţi şi ameninţaţi să ieşiţi public şi să spuneţi
Cîţu către colegii de partid: Vă rog pe toţi aceia care sunteţi sunaţi şi ameninţaţi să ieşiţi public şi să spuneţi

Premierul Florin Cîţu, candidat la funcţia de preşedinte al PNL, le-a transmis marţi colegilor săi că, dacă sunt ameninţaţi, să declare public acest lucru, deoarece această practică nu face cinste liberalilor.

Florin Cîțu: Să-ţi fie teamă să ai o opţiune. Asta nu este liberalism, e dictatură
Florin Cîțu: Să-ţi fie teamă să ai o opţiune. Asta nu este liberalism, e dictatură

Premierul Florin Cîţu, candidat la preşedinţia Partidului Naţional Liberal, spune că în PNL s-a ajuns "să îţi fie teamă să ai o opţiune", iar aceasta este "dictatură".

Lupta pentru șefia PNL. Cîțu se vede deja câștigător, iar Orban invocă Biblia și pe Ronaldo
Lupta pentru șefia PNL. Cîțu se vede deja câștigător, iar Orban invocă Biblia și pe Ronaldo

Mai încrâncenaţi ca niciodată, liberalii îşi aleg în această vară liderii de organizaţii, iar în toamnă, şeful de partid.

Ludovic Orban: Dau PNL și viața mea dacă este nevoie
Ludovic Orban: Dau PNL și viața mea dacă este nevoie

Ludovic Orban a afirmat că a dat şi oferă în continuare Partidului Naţional Liberal mintea sa, sufletul, inima, timpul, energia „şi chiar şi viaţa mea dacă este nevoie”.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.