Deși a spus că ”România și-a arătat adevărata față”, Hunor susține că s-a înțeles greșit


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 23:44
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 23:33
Categorie: Stiri Politice
kelemen hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat marţi că declaraţiile sale conform cărora România şi-ar fi arătat "faţa adevărată" prin incidentele din Valea Uzului au fost interpretate greşit.

"Eu am spus, şi aici a fost declaraţia mea un pic interpretată greşit, când vorbeam de faţa adevărată a României - nu am vorbit de români, pentru că nu-mi permit, românii sunt de foarte multe feluri, cum sunt şi maghiarii, şi italienii, şi germanii - că autorităţile româneşti, autorităţile centrale, nu şi-au făcut datoria", a declarat el pentru Digi 24.

Liderul UDMR a subliniat că formaţiunii sale "nu îi serveşte deloc" scandalul de la cimitirul din Valea Uzului şi că Uniunea a făcut demersuri pentru restabilirea ordinii şi revenirea "la starea iniţială" încă din prima jumătate a lunii aprilie, când reprezentanţii formaţiunii au discutat în mai multe rânduri cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

"În momentul în care s-a făcut o ilegalitate, noi am semnalat încă din aprilie şi am cerut rezolvarea de la guvern, de la prim-ministru, de la miniştrii de resort, am primit răspuns că nu există niciun aviz - într-adevăr, construcţia este ilegală -, dar am fi aşteptat mai mult: o intervenţie şi oprirea lucrărilor şi restabilirea ordinii. Fiindcă acolo nu numai legile româneşti au fost încălcate, dar şi acordurile bilaterale internaţionale, care fac parte din dreptul intern după ce au fost ratificate. Nu noi am inventat acest lucru, nu noi am construit ilegal acolo, nu noi am intrat în cimitir, nu noi am profanat morminte. Din acest punct de vedere, să spui că UDMR a făcut ceva în acest caz e un pic deplasat. Nu am făcut, am încercat să restabilim ordinea şi să revenim la starea iniţială", a afirmat el.

Kelemen Hunor a adăugat că UDMR a făcut apel la reprezentanţii Guvernului să nu permită accesul persoanelor extremiste în cimitirul din Valea Uzului, de Ziua Eroilor, dar că ministrul Carmen Dan a replicat că nu poate fi interzisă prezenţa participanţilor la inaugurarea noilor cruci, având în vedere că este un cimitir internaţional.

"Pe 6 iunie am vorbit cu ministrul de Interne. Am vorbit miercuri sau marţi cu primul-ministru şi am cerut următorul lucru: 'Trimiteţi jandarmii şi să nu lăsaţi ultraşii şi acele organizaţii care sunt mai aproape de ideile legionare decât de alte idei să ajungă acolo, fiindcă va fi scandal'. Noi am văzut pe facebook mobilizarea. Eu am o părere foarte bună despre Jandarmeria română. Dacă Jandarmeria română doreşte, dacă are ordin, poate să oprească şi 400 şi 4.000 de oameni. Mai ales în acea vale. Depinde ce ordin primesc. Stăteau în autocare, nu au intervenit", a spus el.

Kelemen Hunor a adăugat că pentru cinstirea memoriei eroilor români "se poate extinde cimitirul, se poate deschide o nouă parcelă".

"Asta a fost soluţia şi propunerea noastră. Nu noi am împins în campania electorală acest lucru. Să ne acuzaţi pe noi că ne-am folosit de acest subiect... Trebuia să cerem o bere şi ceva alune şi să ne uităm la televizor cum se întâmplă, ce se întâmplă? (...) În momentul în care eu am aflat de această ilegalitate, de această intervenţie în acel cimitir, imediat - şi în faţa publicului larg - am spus care sunt paşii, ce facem şi cum credem noi că trebuie rezolvată această problemă. (...) Noi am spus în continuare că trebuie restabilită ordinea, legalitatea în acel cimitir. Trebuie construită o nouă parcelă deschisă, în extinderea cimitirului, dacă acolo se doreşte să se facă, pentru memoria şi comemorarea eroilor români. Nu e nicio problemă. E loc pentru toată lumea. Unii lângă alţii. Nu unii peste alţii", a mai declarat el.

 

kelemen hunor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mesajul unui etnic maghiar pentru Kelemen Hunor: Strigă lumea după mine „bozgor împuţit“
Mesajul unui etnic maghiar pentru Kelemen Hunor: Strigă lumea după mine „bozgor împuţit“
Cazul Valea Uzului. Kelemen Hunor amenință România și spune că și-a arătat ”adevărata față”
Cazul Valea Uzului. Kelemen Hunor amenință România și spune că și-a arătat ”adevărata față”
Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
Kelemen Hunor: Suntem pregătiţi pentru a susţine o moţiune de cenzură
Kelemen Hunor: Suntem pregătiţi pentru a susţine o moţiune de cenzură
VIDEO PROTVPLUS.RO
Varujan Vosganian, Calin Popescu Tariceanu
Lipsă de cvorum pentru declarația privind Republica Moldova. Aleșii PSD-ALDE au lipsit iar
Dacian Cioloş, ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European
Senatorii PSD Claudiu Manda şi Dragoş Benea au demisionat din parlament
Viorica Dăncilă, despre candidatul PSD la prezidențiale: ”Dăm drumul la sondaje”
Viorica Dăncilă, despre remaniere: "Voi face o evaluare pe fiecare minister"
Mesaj ironic al lui Tăriceanu după respingerea moțiunii: "E greu, băieți, fără liste suplimentare?"
viorica dancila in parlament
Anunțul premierului Dăncilă privind candidatura sa la alegerile prezidențiale
Filmul moţiunii numărul 3 împotriva guvernului Dăncilă. Anunțul premierului după vot
Doi deputaţi au demisionat după moţiunea de cenzură. Motivul retragerii din Parlament
Prima reacţie a Vioricăi Dăncilă, după moţiune. "Cioloş a modificat codurile penale"
Şerban Nicolae acuză fraude ale opoziției la europarlamentare: "Veți da socoteală!"
Dăncilă, atac în Parlament: Mai uşor cu ameninţările! Puteţi să vă daţi doctoratul în plângeri