Curtea Constitutionala discuta contestatia lui Geoana privind revocarea de la sefia Senatului
Curtea Constitutionala discuta miercuri contestatia fostului presedinte al PSD Mircea Geoana, referitoare la hotararea Senatului prin care s-a constatat incetarea mandatului sau de presedinte al acestei Camere legislative.
Mircea Geoana a inaintat aceasta contestatie Curtii Constitutionale in 24 noiembrie. El sustine ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il respecta, dar a sustinut ca motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare si constitutionale.
Revocarea sau retragerea sprijinului politic se aplica exclusiv membrilor Biroului Permanent, iar presedintele Senatului, conform deciziei CC nr 601, are un statut distinct in cadrul BP, a sustinut Geoana.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Presedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiune politica sau juridica. Aceasta situatie nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exlcusiv o decizie politica", a declarat Geoana.
Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica.
Curtea Constitutionala a constatat, astfel, ca articolul din Regulamentul Senatului care prevede revocarea din functie a presedintelui Senatului, pentru incalcarea Constitutiei sau a regulamentelor parlamentare, este neconstitutional, intrucat contravine dispozitiilor constitutionale privind dreptul fundamental la aparare si principiul configuratiei politice in alcatuirea Biroului permanent.
Cititi si:
Drama in ziua meciului Dinamo-Steaua! Sotiei lui Dinu i-a fost amputat si celalalt picior
Sursa: Mediafax
Etichete: PSD, Mircea Geoana, curtea constitutionala, senat,
Dată publicare:
07-12-2011 12:16