Cum au fost avertizați în Parlamentul European miniștrii Carmen Dan și Tudorel Toader

Ultima actualizare: 23-01-2019 19:31

Ministrul de interne şi cel al Justiţiei au primit miercuri avertismente dure în Parlamentul European. 

"Ne îngrijorează că anulaţi sute de condamnări penale şi vă cerem să vă angajaţi să nu mai aduceţi modificări legilor justiţiei", le-au spus europarlamentarii.

Tudorel Toader şi Carmen Dan au fost invitaţi la audieri la Comisia de libertăţi şi drepturi civile. Deloc impresionat, Toader şi-a apărat ordonanţa prin care s-ar revizui câteva sute de decizii ale instanţei supreme şi s-ar redeschide procese, inclusiv cel al lui Liviu Dragnea privind referendumul.

Cel puţin cât deţine preşedinţia Consiliului, România ar trebui să fie un exemplu pentru restul statelor, le-au spus răspicat euroaleșii miniştrilor romani. Fără menajamente, l-au criticat pe Tudorel Toader pentru modificările aduse legilor justiţiei şi nu au mai acceptat argumentul invocat deseori la Bucureşti că nu ar fi corect informaţi.

Judith Sargentini, grupul verzilor: "Nu sunt sigură că ideea domnului Toader de luni de a veni cu o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze sute de cazuri de corupţie este un exemplu pe care să îl daţi."

Helga Stevens, europarlamentar grupul conservatorilor: "V-am cere să nu legiferaţi nicio măsură ce ar putea dezincrimina corupţia."

În replică, Tudorel le-a spus aleşilor că poate totuşi nu au toate argumentele. Apoi a ţinut o pledoarie în favoare ordonanţei pe care vrea să o scrie şi prin care ar vrea ca toate deciziile adoptate de instanţă supremă din 2014 şi până în prezent să poată fi revizuite, pe motiv că ar fi fost adoptate de completuri de câte cinci judecători, nelegal constitutite.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal, dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituie".

Ordonanţa anunţată luni de ministru a fost criticată dur şi de Comisia Europeană: "Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentințele definitive, este o componentă esențială a statului de drept. Așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, e important că deciziile instanțelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuție".

Parlamentarii europeni au luat-o la rost şi pe şefa de la Interne. Au vrut să ştie de ce în România se eliberează deţinuţi periculoşi în loc să fie construite penitenciare, dar şi pentru intervenţia de la proteste. Ministrul nu a răspuns direct acuzaţiilor.

Roberta Metsola, europarlamentar PPE: "Corupţia e antiteza a ceea ce e UE. Ne îngrijorează tot mai mult situaţia în România. Am văzut cum cetăţenii europeni lansau cu pasiune steagul european pe un frig cumplit, am văzut şi cum guvernul dvoastra s-a lansat asupra cetăţenilor care protestau paşnic."

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: "Suntem preocupaţi permament de îmbunătăţirea instrumentelor de combatere a corupţiei".

Cei doi miniştri, Carmen Dan şi Tudorel Toader, au fost în Parlamentul European pentru a prezenta priorităţile europene, în domeniile pe care le conduc, în următoarele şase luni. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO