Criză în PSD. Shhaideh, Plumb și Ilie ar urma să demisioneze joi

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Mihai Tudose nu face nici un pas înapoi şi anunţă că va merge până la capăt cu demiterea miniştrilor cu probleme penale: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, acuzate în Dosarul "BELINA", dar şi Viorel Ilie, vizat de un alt dosar penal.

Toţi trei ar urma să demisioneze joi în şedinţele de la PSD şi ALDE. Până atunci, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au afişat împreună la Parlament încercând să atenueze criza din spatele uşilor închise.

Aflaţi în conflict deschis pe tema remanierii miniştrilor cu probleme penale, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au convenit să nu se mai atace în public, ba mai mult, au încercat să creeze impresia că sunt din nou camarazi. Premierul, care este şi deputat, a mers mai întâi în biroul lui Dragnea de la Parlament, apoi au stat în aceeaşi bancă, la şedinţa de plen. Este prima oară când cei doi au fost... colegi de bancă. Premierul a anunţat apoi că este decis să le scoată din guvern pe Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, şi pe responsabilă pentru fondurile europene aduse în România, Rovana Plumb.

Mihai Tudose, prim-ministrul României: ”Cea mai mare problemă pe care o avem acuma este să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Cele două colege... ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. realitatea este prezumţia de nevinovăţie, sunt o mulţime de cazuri în care cei puşi sub acuzare s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau schimbate brutal, dar avem şi percepţia de la Bruxelles, care este cu totul alta. Dat fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellesul, de aici apare problema".

În timp ce premierul era categoric cu privire la soarta miniştrilor cu probleme penale, Sevil Shhaideh anunţa, la intrarea în sediul DNĂ, că ştie ce va face începând de mâine.

Citește și
Mihai Tudose
Scandal în coaliția de guvernare. Premierul Tudose amenință cu demisia dacă PSD se opune remanierii
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale: "Am luat deja o decizie, o anunţ însă mâine colegilor în CEx"

Surse politice susţin că Shhaideh şi Plumb vor anunţa, în şedinţa conducerii PSD, că vor să facă un pas înapoi şi să plece de bună voie din Guvern. Decizia ar fi fost luată cu acordul lui Liviu Dragnea care ar vrea să stingă rapid conflictul cu Tudose, ca să nu ajungă la o criză similară celei din perioada guvernului Grindeanu.

De altfel, preocupat de scandalul din PSD din ultimele 48 de ore, Liviu Dragnea nu a fost atent în plen şi a votat greşit la moţiunea împotriva ministrului PSD al Sănătăţii, Florian Bodog.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "După pledoaria domnului Bichineț, n-am fost atent şi am votat pentru... Îmi cer scuze! Da, din greşeală.”

Înainte de vot, deputatul PMP Corneliu Bichineț i-a dat un sfat liderului PSD în conflictul său cu Mihai Tudose, pe care opoziţia l-a poreclit "TERENTE".

SCorneliu Bichinet, deputat PMP: "Corneliu Bichineț de la Vaslui va spune direct: ţine minte trei cuvinte - Nu te pune cu Terente!"

După şedinţă de plen, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au părăsit sala pe ieşiri diferite. Premierul a mers la Palatul Victoria, unde a condus şedinţa săptămânală de guvern. Tudose nu a spus nimic despre remanieri, iar la masa Executivului au stat doi dintre miniştrii cu probleme penale: Rovana Plumb şi Viorel Ilie. Ministrul ALDE pentru relaţia cu Parlamentul pare dispus să plece.

Numai că liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, - care şi-a scurtat o deplasare în străinătate şi s-a întors de urgenţă în ţară, i-ar fi transmis lui Mihai Tudose că se opune remanierii lui Viorel Ilie. Miercuri seara și joi vor mai avea loc negocieri, soarta miniştrilor şi a premierului Tudose urmând să fie decisă, joi seară, la şedinţa conducerii PSD.

Sevil Shhaideh: Decizia mea e luată

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la ieşirea de la DNA, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde de altfel îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată.

"Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite mâine în CEx", a declarat Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ o oră.

Ea a refuzat să facă alte precizări cu privire la acest subiect, de pe scările DNA.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat miercuri, la Parlament, că nu a primit demisiile miniştrilor cu probleme penale vizaţi de remaniere, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Şeful Guvernului s-a întâlnit cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia din urmă de la Camera Deputaţilor, iar întâlnirea a durat jumătate de oră.

Dragnea a negat faptul ar fi discutat despre demisiile miniștrilor

Întrebat la Parlament dacă a discutat despre varianta demisiei celor doi miniștri, Dragnea a spus: "Nu". "Dar nu eu trebuie să demisionez", a adăugat Dragnea, întrebat dacă ia în calcul această discuție, potrivit Agerpres.

La sosirea la Parlament, pentru a participa la şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, prim-ministrul Mihai Tudose a fost întrebat de jurnalişti dacă a primit demisiile miniştrilor vizaţi de remaniere, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, el răspunzând: ”Nu!”

De asemenea, Tudose nu a spus nici ”da”, nici ”nu” când a fost întrebat dacă aşteaptă aceste demisii.

El a explicat de ce a cerut demisia din Guvern a miniştrilor cu probleme penale Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb: pentru că cele două sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.

Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie.

Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

El a spus că cele două doamne ministru sunt în directă relaţie cu Bruxelles-ul şi ”de aici apare problema”.

Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a conchis Tudose.

Pe de altă parte, mai trebuie menționat faptul că în locul lui Sevil Shhaideh, la ședința de Guvern de astăzi a participat Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.

Nu se știe, deocamdată, dacă este o delegare de atribuții doar pentru această ședință de Guvern sau pe o perioadă mai mare de timp.

Sevil Shhaideh a fost chemată miercuri la sediul DNA pentru audieri în "Dosarul Belina", dosar care a dus la punerea ei pe lista de remanieri cerută de premierul Mihai Tudose.

Scandalul Tudose - PSD

Mai mulţi lideri social-democraţi s-au reunit marţi, începând cu ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală, în contextul tensiunilor apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose.

La finalul şedinţei, care a durat aproximativ trei ore, premierul Mihai Tudose a anunţat că au fost stabilite "zona de remaniere şi persoanele remaniabile", iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv Naţional al PSD.

"A fost o discuţie lungă, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD", a afirmat Tudose. El a spus că deciziile vor fi pe două direcţii - clarificarea raportului între Guvern şi PSD şi remanierea.

"S-a hotărât ca decizia finală să fie luată în CEx, joi am înţeles că îl facem, pe următoarele direcţii: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare a anumitor structuri din partid pe activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate", a afirmat Tudose.

El a mai spus că au fost stabilite "zona de remaniere şi remaniabilii".

"Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabili. Nu o să vă facem fericiţi acum cu numele şi cu propunerile şi cu portofoliile, ci după CEx", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte întâlnirea avută cu preşedintele Iohannis înaintea şedinţei PSD, Tudose a spus că a fost să îl întrebe dacă poate semna în această săptămână actele pentru înlocuirea unor miniştri.

"Discuţia cu domnul preşedinte Klaus Iohannis a fost să-l întreb dacă este dispus săptămâna asta pentru a semna actele şi pe o informare cu ce s-a întâmplat la Varna", a adăugat Tudose.

La rândul lui, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că, din punctul său de vedere, a fost o discuţie bună, care era necesară.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici
Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici

În timp ce premierul Tudose vrea să o îndepărteze din guvern, pentru problemele penale, vicepremierul Sevil Shhaideh a fost miercuri din nou la DNA.

Scandal în coaliția de guvernare. Premierul Tudose amenință cu demisia dacă PSD se opune remanierii
Scandal în coaliția de guvernare. Premierul Tudose amenință cu demisia dacă PSD se opune remanierii

Este din nou scandal în interiorul coaliţiei guvernamentale, la nici 4 luni de la înscăunarea lui Mihai Tudose ca premier.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.