Criză în PSD. Shhaideh, Plumb și Ilie ar urma să demisioneze joi

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Miercuri 11 Octombrie 2017 20:57
Categorie: Politic

Premierul Mihai Tudose nu face nici un pas înapoi şi anunţă că va merge până la capăt cu demiterea miniştrilor cu probleme penale: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, acuzate în Dosarul "BELINA", dar şi Viorel Ilie, vizat de un alt dosar penal.

Toţi trei ar urma să demisioneze joi în şedinţele de la PSD şi ALDE. Până atunci, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au afişat împreună la Parlament încercând să atenueze criza din spatele uşilor închise.

Aflaţi în conflict deschis pe tema remanierii miniştrilor cu probleme penale, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au convenit să nu se mai atace în public, ba mai mult, au încercat să creeze impresia că sunt din nou camarazi. Premierul, care este şi deputat, a mers mai întâi în biroul lui Dragnea de la Parlament, apoi au stat în aceeaşi bancă, la şedinţa de plen. Este prima oară când cei doi au fost... colegi de bancă. Premierul a anunţat apoi că este decis să le scoată din guvern pe Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, şi pe responsabilă pentru fondurile europene aduse în România, Rovana Plumb.

Mihai Tudose, prim-ministrul României: ”Cea mai mare problemă pe care o avem acuma este să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Cele două colege... ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. realitatea este prezumţia de nevinovăţie, sunt o mulţime de cazuri în care cei puşi sub acuzare s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau schimbate brutal, dar avem şi percepţia de la Bruxelles, care este cu totul alta. Dat fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellesul, de aici apare problema".

În timp ce premierul era categoric cu privire la soarta miniştrilor cu probleme penale, Sevil Shhaideh anunţa, la intrarea în sediul DNĂ, că ştie ce va face începând de mâine.

Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale: "Am luat deja o decizie, o anunţ însă mâine colegilor în CEx"

Surse politice susţin că Shhaideh şi Plumb vor anunţa, în şedinţa conducerii PSD, că vor să facă un pas înapoi şi să plece de bună voie din Guvern. Decizia ar fi fost luată cu acordul lui Liviu Dragnea care ar vrea să stingă rapid conflictul cu Tudose, ca să nu ajungă la o criză similară celei din perioada guvernului Grindeanu.

De altfel, preocupat de scandalul din PSD din ultimele 48 de ore, Liviu Dragnea nu a fost atent în plen şi a votat greşit la moţiunea împotriva ministrului PSD al Sănătăţii, Florian Bodog.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "După pledoaria domnului Bichineț, n-am fost atent şi am votat pentru... Îmi cer scuze! Da, din greşeală.”

Înainte de vot, deputatul PMP Corneliu Bichineț i-a dat un sfat liderului PSD în conflictul său cu Mihai Tudose, pe care opoziţia l-a poreclit "TERENTE".

SCorneliu Bichinet, deputat PMP: "Corneliu Bichineț de la Vaslui va spune direct: ţine minte trei cuvinte - Nu te pune cu Terente!"

După şedinţă de plen, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au părăsit sala pe ieşiri diferite. Premierul a mers la Palatul Victoria, unde a condus şedinţa săptămânală de guvern. Tudose nu a spus nimic despre remanieri, iar la masa Executivului au stat doi dintre miniştrii cu probleme penale: Rovana Plumb şi Viorel Ilie. Ministrul ALDE pentru relaţia cu Parlamentul pare dispus să plece.

Numai că liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, - care şi-a scurtat o deplasare în străinătate şi s-a întors de urgenţă în ţară, i-ar fi transmis lui Mihai Tudose că se opune remanierii lui Viorel Ilie. Miercuri seara și joi vor mai avea loc negocieri, soarta miniştrilor şi a premierului Tudose urmând să fie decisă, joi seară, la şedinţa conducerii PSD.

Sevil Shhaideh: Decizia mea e luată

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la ieşirea de la DNA, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde de altfel îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată.

"Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite mâine în CEx", a declarat Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ o oră.

Ea a refuzat să facă alte precizări cu privire la acest subiect, de pe scările DNA.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat miercuri, la Parlament, că nu a primit demisiile miniştrilor cu probleme penale vizaţi de remaniere, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Şeful Guvernului s-a întâlnit cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia din urmă de la Camera Deputaţilor, iar întâlnirea a durat jumătate de oră.

Dragnea a negat faptul ar fi discutat despre demisiile miniștrilor

Întrebat la Parlament dacă a discutat despre varianta demisiei celor doi miniștri, Dragnea a spus: "Nu". "Dar nu eu trebuie să demisionez", a adăugat Dragnea, întrebat dacă ia în calcul această discuție, potrivit Agerpres.

La sosirea la Parlament, pentru a participa la şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, prim-ministrul Mihai Tudose a fost întrebat de jurnalişti dacă a primit demisiile miniştrilor vizaţi de remaniere, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, el răspunzând: ”Nu!”

De asemenea, Tudose nu a spus nici ”da”, nici ”nu” când a fost întrebat dacă aşteaptă aceste demisii.

El a explicat de ce a cerut demisia din Guvern a miniştrilor cu probleme penale Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb: pentru că cele două sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti.

Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie.

Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

El a spus că cele două doamne ministru sunt în directă relaţie cu Bruxelles-ul şi ”de aici apare problema”.

Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a conchis Tudose.

Pe de altă parte, mai trebuie menționat faptul că în locul lui Sevil Shhaideh, la ședința de Guvern de astăzi a participat Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.

Nu se știe, deocamdată, dacă este o delegare de atribuții doar pentru această ședință de Guvern sau pe o perioadă mai mare de timp.

Sevil Shhaideh a fost chemată miercuri la sediul DNA pentru audieri în "Dosarul Belina", dosar care a dus la punerea ei pe lista de remanieri cerută de premierul Mihai Tudose.

Scandalul Tudose - PSD

Mai mulţi lideri social-democraţi s-au reunit marţi, începând cu ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală, în contextul tensiunilor apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose.

La finalul şedinţei, care a durat aproximativ trei ore, premierul Mihai Tudose a anunţat că au fost stabilite "zona de remaniere şi persoanele remaniabile", iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv Naţional al PSD.

"A fost o discuţie lungă, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD", a afirmat Tudose. El a spus că deciziile vor fi pe două direcţii - clarificarea raportului între Guvern şi PSD şi remanierea.

"S-a hotărât ca decizia finală să fie luată în CEx, joi am înţeles că îl facem, pe următoarele direcţii: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare a anumitor structuri din partid pe activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate", a afirmat Tudose.

El a mai spus că au fost stabilite "zona de remaniere şi remaniabilii".

"Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabili. Nu o să vă facem fericiţi acum cu numele şi cu propunerile şi cu portofoliile, ci după CEx", a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte întâlnirea avută cu preşedintele Iohannis înaintea şedinţei PSD, Tudose a spus că a fost să îl întrebe dacă poate semna în această săptămână actele pentru înlocuirea unor miniştri.

"Discuţia cu domnul preşedinte Klaus Iohannis a fost să-l întreb dacă este dispus săptămâna asta pentru a semna actele şi pe o informare cu ce s-a întâmplat la Varna", a adăugat Tudose.

La rândul lui, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că, din punctul său de vedere, a fost o discuţie bună, care era necesară.

 

Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici
Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
tariceanu si dragnea
Tărciceanu vrea să-i certe printr-o scrisoare pe liderii ALDE europeni, după rezoluție
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Iohannis a semnat decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
viorica dancila, guvern, orgdonanta de urgenta
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale