Crin Antonescu: De luni, vom cere si sustinatorilor USL sa se alature pasnic protestului public

15-01-2012 20:53

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a facut, duminica, "apel la calm si la evitarea violentelor" din timpul protestelor antiguvernamentale. De asemenea, liderul USL a cerut conducerii statului "sa-si intre in atributii" si sa faca declaratii publice.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca USL face "un apel la calm si la evitarea violentelor" si cere presedintelui si premierului sa-si intre in atributii, "in sensul in care sa apara, sa spuna ceva despre aceste situatii".

"Chiar in fata unor evenimente din ce in ce mai tensionate, nu avem presedinte, nu stim daca e la schi sau in alta parte, nu avem prim-ministru, nu avem Guvern. Avem doar niste jandarmi aruncati in prima linie, care incearca sa isi faca datoria, jandarmi pe umerii carora s-a pus intreaga autoritate a statului, in fata nemultumirii unor oameni adusi la exasperare", a sustinut Antonescu.

El a mentionat ca USL face apel la calm şi evitarea violentelor si cere o reactie din partea presedintelui si a premierului.

"USL face, inainte de toate, un apel la calm si la evitarea violentelor, un apel la fortele de ordine, la jandarmi, sa distinga intre protestatarii legitimi si eventualele elemente turbulente si cerem presedintelui Romaniei, primului-ministru, celor care au generat aceste nenorociri, celor care au generat prin atitudinea lor abuziva, corupta, lipsita de orice disponibilitate la dialog, sa-si intre, in al doisprezecelea ceas, in atributii, in sensul in care sa apara, sa spuna ceva despre aceste situatii, sa ia act ca raspund in fata oamenilor care sunt in strada şi mai ales milioanelor de oameni pe care cei din strada ii reprezinta", a mai spus el.

Crin Antonescu a precizat ca, incepand de luni, va cere liderilor si membrilor USL sa se alature, pasnic, protestelor.

"Incepand de maine (luni, n.r.), vom cere si membrilor si sustinatorilor nostri, ai partidelor noastre, ai Uniunii Social Liberale, sa se alature pasnic protestului public, pentru ca, in momentul in care Traian Basescu si oamenii lui si-au batut joc de ani de zile de Romania in halul acesta, au facut-o din convingerea stupida, din convingerea pe care a avut-o si Nicolae Ceausescu, ca se poate orice in tara asta, ca in tara asta oricat i-ai calca in picioare pe oameni, oricat le-ai incalca drepturile, oricat i-ai duce pana la limita subzistentei, nimeni nu se revolta niciodata", a declarat Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa.

Antonescu a mai spus ca partidele din USL nu s-au implicat in organizarea manifestatiilor din ultimele zile, dar reprezentantii opozitiei sunt "solidari" cu oamenii care vorbesc de aceleasi lucruri ca si ei.

Copresedintele USL, Crin Antonescu, a mai precizat ca liderul PSD, Victor Ponta va merge la Strasbourg, urmand ca luni sa prezinte in faţa grupurilor europarlamentarilor socialisti si liberali "situatia din Romania".

In replica, europarlamentarul PDL Cristian Preda apreciaza ca gestul liderului PNL de a "chema activistii de partid in strada in numele USL" nu poate decat sa radicalizeze opinia contestatara, declarand ca "in acest moment este nevoie de calm si reţinere, nu de inflamarea spiritelor".

Europarlamentarul PDL adauga ca trebuie gasita, de aceea, calea dialogului.

"PDL are ocazia maine (luni - n.r.), in Colegiul Director, sa imagineze formatul acestui dialog, aratand ca nu nesocoteste nemulţumirea din strada, dar si ca o trateaza intr-un cadru adecvat. Articolul 92 al Statutului acopera o gama foarte larga de mijloace de actiune", mentioneaza el.

"Faptul ca in protestele din Piata Universitatii se regasesc personaje atat de diverse, precum Alina Mungiu-Pippidi si Irinel Columbeanu, Mircea Badea si suporterii de fotbal nu inseamna ca exista un program politic al contestarii. E nemulţumire, dar ea nu e canalizata", mai scrie Preda.


 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO