Crin Antonescu respinge ideea gratierii lui Nastase cat timp va fi presedinte interimar

09-07-2012 07:48

crin antonescu

Dupa suspendarea in Parlament a lui Traian Basescu, noul presedinte interimar al Romaniei, Crin Antonescu, are dreptul dat de Constitutie de a gratia. Astfel, gratierea lui Adrian Nastase a devenit imediat un subiect de discutie in Romania.

Pentru prima data, Crin Antonescu a dat un raspuns clar in acest caz, anuntand ca nu se va pune problema gratierii lui Adrian Nastase pana la 29 iulie, cand va expira mandatul de presedinte interimar.

"Nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase de catre Crin Antonescu, presedinte interimar, pana in 29 iunie sau eventual pana la alegeri", a spus Antonescu.

El a precizat ca gratierea este atributul presedintelui in functie si nu a unui presedinte interimar.

Antonescu a tinut sa respinga ideea ca afirmatiile sale privind acest subiect au fost "evazive".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a mai declarat ca alegerile prezidentiale nu mai pot fi comasate cu parlamentarele si si-a expirmat optiunea pentru organizarea prezidentialelor, in cazul demiterii lui Traian Basescu la referendum, in luna septembrie.
Antonescu a aratat ca, potrivit Constitutiei, alegerile prezidentiale pot fi organizate in maxim trei luni de la rezultatul referendumului.

"La o prima vedere, ma tem ca este greu spre imposibil sa comasam parlamentarele cu prezidentialele, pentru ca avem restrictii constitutionale. Daca in 29 iulie sau 30 iulie se valideaza referendumul, in ideea demiterii, suntem obligati ca in maxim 90 de zile sa facem prezidentiale. Asta inseamna 30 octombrie. O alta prevedere constitutionala ne prevede un calendar potrivit caruia nu putem, mai devreme de 29 noiembrie sa facem parlamentarele", a explicat liderul liberal.

El a explicat ca nu se mai pot organiza alegeri anticipate, cu dizolvarea Parlamentului, chiar daca toate fortele politice sunt de acord, pentru ca, de pilda, presedintele interimar nu poate dizolva Parlamentul.

"Cred ca nu le vom putea face impreuna, cred ca vor trebui facute cat mai repde, iar eu cred ca aceasta ar insemna undeva in septembrie, adica sa aiba toata lumea timp sa vina din vacanta", a mai spus presedintele PNL, la Antena 3, citat de Mediafax.

El a mai aratat ca mai pot aparea candidati care trebuie sa aiba timp sa isi faca cunoscute proiectele pana la aceste alegeri prezidentiale.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26