Condamnații penal definitiv pot candida la Prezidențiale și Parlament, în 2019. Reacția opoziției

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Romania
Pro TV

Orice condamnat penal definitiv va putea candida fără nicio problemă la funcția supremă în stat sau pentru un post de senator ori deputat.

 Asta au decis parlamentarii Coaliției PSD-ALDE, care au respins, în Senat, două propuneri legislative ale opoziției, prin care se dorea introducerea unor filtre clare de integritate. PNL și USR au acuzat puterea că dorește să îi lase cale liberă lui Liviu Dragnea pentru o eventuală candidatură la Prezidențiale, în 2019.

Pentru că în politică românească cei cu probleme penale nu fac un pas înapoi de bună voie, un grup de aleși PNL și USR au preluat mesajul străzii: "Fără penali în politică!"

Radu Mihail, senator USR:
"Condamnații definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu au ce caută în jocul politic. Propunerea din această lege va fi extinsă în inițiativa cetățenească de modificare a Constituției pe care USR o lansează: fără penali în funcții publice, nu numai pentru instituția Președintelui, dar și pentru Parlament, administrațiile locale".

Aleșii PSD și ALDE au respins însă, fără nicio ezitare, orice filtru de integritate. Ba mai mult, social-democrații au criticat opoziția pe motiv că îl vizează direct pe Liviu Dragnea, condamnat definitiv în Dosarul referendumului și cercetat de procurorii DNA în alte doua.

Robert Cazanciuc, senator PSD:
"Doar o instanța de judecată poate împiedică exercitarea temporară a unui drept fundamental. Nu putem face acest lucru prin lege pentru că am veni în mod flagrant în contradicție cu textele Constituției".

Liberalii i-au amintit rapid că, de curând, Curtea Constituțională a decis că Legea 90/2001 nu are nicio problemă. Este vorba despre actul normativ care interzice persoanelor condamnate definitiv să devină membri ai Guvernului și care a făcut imposibilă dorința lui Liviu Dragnea de a deveni prim-ministru.

Iuliana Scântei, senator PNL: '' Stau și mă întreb dacă la viitoarele prezidențiale PSD dorește să poată candida persone care au suferiv condamnări penale"

La finalul ședinței, cei de la USR i-au invitat pe social-democrați să ia pulsul străzii. Asta l-a iritat pe președintele de ședință, Claudiu Manda de la PSD.

Radu Mihail, senator USR: "Să ieșiți duminică seară în stradă, în unul din marile orașe ale tzarii și veți vedea încotro bate vântul istoriei (Manda încearcă să îl întrerupă) și va asigur că nu bate în favoarea penalilor pe care unii dintre dvs îi apara..."

Claudiu Manda, senator PSD: "Să invitați la un miting. spontan de la plenul, de la tribună Senatului, deja este  foarte grav"

Deși respinse, propunerile celor din opoziție merg acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO