Orban, despre legea carantinei: „În sfârșit am o veste bună. Se pare că s-au înțeles în comisie”

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE În tot acest timp legea carantinei se naște greu. În discuții, care s-au întins marți până după miezul nopții și miercuri, toată ziua senatorii au modificat documentul care definește carantina și izolarea.

Premierul Ludovic Orban va participa la plenul Senatului în care se va dezbate proiectul privind carantinarea şi izolarea pentru a susţine acest act normativ.

"Acum am vorbit la telefon şi, în sfârşit, am o veste bună, domnule Arafat, stimaţi colegi: se pare că s-au înţeles în comisie (Comisia juridică - n.r.) şi vor finaliza raportul la lege şi aştept să fiu informat când este convocat plenul (Senatului - n.r.) pentru a participa la plen ca să susţin proiectul de lege", a anunţat Orban, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Proiectul privind carantinarea şi izolarea se află de mai multe zile în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, şedinţa fiind suspendată de mai multe ori pentru discuţii tehnice şi cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. După finalizarea raportului comisiei, proiectul va intra în dezbaterea plenului Senatului, care este for legislativ decizional.

Joia trecută, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul propus de Guvern, în calitate de prim for sesizat, prevederile acestuia fiind modificate, după discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Citește și
senatori, Nelu Tataru
Ce prevede Legea carantinării, modificată marți noaptea de senatori. Asimptomaticii, internați 48 de ore

Vineri, proiectul a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului şi a fost criticat de reprezentanţii PSD.

Luni, social-democraţii au avut o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pe tema proiectului, la finalul căreia preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că "este o lege proastă".

El a declarat că social-democraţii vor vota în Senat proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea atunci când premierul şi ministrul Sănătăţii se vor prezenta în Parlament să lămurească aspecte din acest proiect.

"O să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege. (...) Legea, cum a fost înaintată de Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei. (...) Nu se va vota legea în Senat până când prim-ministrul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment", a afirmat Ciolacu.  

Votul final este așteptat abia miercuri seară.

În ultima variantă pacienții, diagnosticați cu noul coronavirus, care nu au simptome nu vor putea fi obligați să rămână în spitale mai mult de 48 de ore. Unii dintre aleși au participat la dezbateri relaxați de acasă cu o sticlă de coniac alături sau au votat ridicând lăbuța pisicii pe care o țineau în brațe.

De la biroul său de acasă, senatorul Daniel Fenechiu s-a relaxat cam mult în timpul dezbaterilor. Liberalul le-a arătat colegilor din comisie un coniac vechi de 50 de ani de care spune că bea în momente importante, ca să îi stimuleze creativitatea.

Iar când a venit momentul votului, pe la ora două dimineața,senatorul a susținut miercuri că în ceașca din care a băut era de fapt cafea și că a crezut că este într-o pauză a ședinței.

Între timp, colegii săi au redefinit carantina și izolarea. În cazul celor care sunt depistați pozitiv, medicul are 48 de ore la dispoziție să le facă analize și să evalueze dacă are afecțiuni ce ar putea să le agraveze starea de sănătate.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „După 48 de ore, cei asimptomatici vor merge la domiciliu cu izolare de 14 zile și pentru cei simptomatici se va decide prelungirea până la 14 zile."

Pentru asimptomatici, legea prevede că trebuie să rămână în carantină acasă sau într-un spațiu pus la dispoziție de autorități, la cerere. Rămân departe de ceilalți și cei care se întorc din zone de risc, precum și cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Vor fi aplicate și sancțiuni, dar cei care nu respectă intră și sub incidența codului penal."

Cei cu simptome care refuză spitalizarea vor putea fi obligați prin decizia DSP-ului să rămână sub observație medicală. Aceată decizie poate fi atacată în instanță. Vor fi externați sau vor putea ieși din case numai cu încuviinţarea medicului sau a reprezentantului DSP, pe baza a două teste negative și după ce a expirat perioada de incubare a virusului.

În tot acest timp, reprezentanții DSP și polițiștii pot face verificări la domiciliu în cazul celor diagnosticați care nu respectă măsurile. Aceștia pot fi sancționați.

În ceea ce privește detașarea medicilor, aceasta se va face gradual și voluntar. Doar dacă nu sunt medici care să vrea să lucreze cu pacienți Covid-19, atunci detașarea devine obligatorie. Toți medicii care se ocupă de pacienți cu Covid-19 vor primi indemnizații speciale, adică un salariu în plus.

Știre inițială

Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. 

Așa a decis, miercuri, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Potrivit unui amendament adus alin. (1) articolului 8 al proiectului, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

"Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Pentru a asigura un echilibru corect între nevoia de a preveni răspândirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor, măsura izolării se instituie în raport de lista bolilor infectocontagioase, stabilită potrivit alin. (2) cu respectarea următoarelor standarde necesare exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale: a) Măsura să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină; b) Măsura să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică; c) Măsura să fie instituită pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei", au stabilit senatorii jurişti, potrivit Agerpres.

Totodată, s-a decis că izolarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condiţiile alin. 6, într-o unitate sanitară sau după caz într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, cum ar fi, dar fără a se limita, unităţile de cazare hoteliere sau alte spaţii speciale amenajate, stabilită conform alin. (2), pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

"Lista unităţilor sanitare şi, după caz, a unităţilor alternative ataşate acestora se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului", a precizat vicepreşedintele comisiei, senatorul PNL Iuliana Scântei, care conduce şedinţa.

"La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării instituite în condiţiile alin. 3, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului", a mai decis comisia.

"Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană nu trebuie să faciliteze sau să ducă la contaminarea altor persoane cu care aceasta ar locui sau la răspândirea bolii infectocontagioase. Întrucât această lege se referă la mai multe tipuri de boli infectocontagioase, există, potrivit mai multor opinii medicale exprimate la comisie, opinia că există anumite boli infecticontagioase care ele însele, prin patologie, nu permit o izolare la domiciliu, sunt incompatibile cu o măsură a internării la domiciliu", a explicat Scântei.

În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) refuză măsura izolării instituite conform alin. (3) sau alin. (4), după caz, sau dacă persoanele nu respectă măsura izolării instituite la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual, a mai stabilit comisia.

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

 

Citește și...
Senatorul PNL Fenechiu, filmat cu un coniac și o pisică la dezbaterile Legii carantinării
Senatorul PNL Fenechiu, filmat cu un coniac și o pisică la dezbaterile Legii carantinării

Senatorul PNL de Bacau, Daniel Fenechiu, a fost filmat marți noaptea, în timpul dezbaterilor din Comisia Juridica din Senat, cu o sticla de coniac.

Ce prevede Legea carantinării, modificată marți noaptea de senatori. Asimptomaticii, internați 48 de ore
Ce prevede Legea carantinării, modificată marți noaptea de senatori. Asimptomaticii, internați 48 de ore

Senatorii votează astăzi legea carantinei. Fără acest act nu mai există pârghiile necesare pentru a-i determina pe bolnavii de Covid-19 să rămână în spitale sau măcar în casă, pentru a nu răspândi boala.

Tătaru dezvăluie rezultatul discuțiilor privind legea carantinei. Cât trebuie să stea în spital pacienții asimptomatici
Tătaru dezvăluie rezultatul discuțiilor privind legea carantinei. Cât trebuie să stea în spital pacienții asimptomatici

Senatorii s-au blocat în dezbateri şi ţin pe loc legea carantinei. Fără această lege, nu mai există pârghiile necesare pentru a-i determina pe bolnavii de Covid-19 să rămână în spitale sau măcar în casă, pentru a nu răspândi boala.

Nelu Tătaru: Să nu ne gândim la relaxări dar nici la noi restricții
Nelu Tătaru: Să nu ne gândim la relaxări dar nici la noi restricții

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru este prezent marți la ședința Comisiei juridice a Senatului, unde participă la dezbaterile pe marginea Legii privind carantinarea și izolarea.

Recomandări
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie

Ministerul Educației a publicat un proiect de ordin privind structura anului școlar 2023-2024, document care este supus dezbaterii publice. 

 

Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe
Codul galben de ninsoare şi viscol a fost prelungit. Cod portocaliu de ninsori în 5 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit până duminică dimineaţa atenţionarea Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, valabilă în zone din 22 de judeţe.

Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina
Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.