Deputații au dezbătut Codul administrativ. Pensii speciale pentru primari și viceprimari

05-07-2018 07:32


primari, viceprimari

Proiectul de lege privind Codul administrativ a intrat la dezbatere şi urmează să fie votat luni în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede ca, de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene să beneficieze, după pensionare, de o ”îndemnizație”, adică de o sumă de bani suplimentară, care se poate aduna cu pensia de stat și cu alte venituri.

Deputatul PMP Eugen Tomac a anunțat că Partidul Mișcarea Populară va contesta la Curtea Constituțională acest ”Cod administrativ antiromânesc”.

Victor Ponta a anunțat pe Facebook că parlamentarii săi nu susțin acest proiect, care ”introduce însă o centralizare și politizare excesivă a administrației publice și duce la blocarea fondurilor europene nerambursabile alocate României în 2014 prin POCA”.

Dezbateri în Camera Deputaților pe tema Codului Administrativ:

Deputatul Paul Victor Dobre - PNL:

Proiectul cum a fost prezentat inițial era mai bun decât cel de acum, pentru că pe parcursul dezbaterii, grupul parlamerntar PSD, dar și ALDE, practic au destructrat o zonă sensibilă a acestui cod care este funcția publică.

Practic, prin acest cod desființăm Agenția Națională a Funcționarilor Publici, rămâne clădirea, portarul și o cutie poștală. În engleză, funcționar public se spune public servant, pentru că el este în serviciu public și nu invers.

Măsurile vor duce la un haos în administrație, de sus până jos, ceea ce pare interesul partidului care conduce această țară. Propunerea PSD-ului este să ne întoarcem înapoi să desființăm legea, în loc să o perfectăm”.

Eugen Tomac - PMP: 

"Anunţ aici că asistăm la un blat naţional. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este o chestiune cât se poate de clară, şi anume există o înţelegere pentru ca Parlamentul să dea astăzi un vot prin care aleşii locali să aibă un alt statut decât ceilalţi cetăţeni.

 Am înţeles că se justifică oboseala de aici din plen cu privire la rolul pe care îl avem ca Parlament - nu înţelegem că funcţia de demnitate publică, de ales, este o onoare pe care ne-o oferă societate. Vrem pensii speciale. Sunt categoric împotriva ideii de a avea pensii speciale şi sunt împotriva ideii ca orice ales să aibă pensie specială - un statut diferit faţă de ceilalţi cetăţeni".

 

"Aţi cedat în anul Centenarului lucruri de nepermis pentru statul român. Nu sunt supărat pe cei de la UDMR, că-şi promovează interesele - minoritatea are agenda proprie şi o susţine. (...) Astăzi aici, în Parlament, vreţi să daţi un vot prin care toate instituţiile publice deconcentrate ale statului român, toate instituţiile unde există minorităţi peste 20% de fapt se transformă în nişte instituţii controlate în totalitate de aceste minorităţi, pentru că nu sunt suficienţi români care să ştie limba maghiară. Iar cei care vor da aici un vot sunteţi complici la o mare trădare naţională.

Mai mult decât atât, este o situaţie absolut ridicolă ceea ce se întâmplă la ora actuală. (...) Fiecare director de deconcentrată va fi demnitar public. Practic poza pe care o avem la nivel naţional cu ministrul Andruşcă se va multiplica - vom avea 1.300 de miniştri în teritoriu pe profilul lui Andruşcă, ceea ce este de nepermis. PMP, împreună cu celelalte partide din opoziţie, va contesta la CCR acest Cod administrativ antiromânesc". 

Nicolae Bacalbașa - PSD:

Meseria de politican presupune diplomație, dar atâta viclenie josnică nu mi-am imaginat că poate să încapă în noțiunea extrem de elastică de diplomație. În momentul în care a venit la putere PNL și PDL, toți prefecții au fost dați jos din funcții peste noapte.

Nicolae Bacalbaşa

Chiar nu vă e așa rușine? Mă considerați idiot?”

Attila Korodi - UDMR:

Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru administrația din România. Avem un proiect de lege care ne apropie mai mult de ceea ce înseamnă secolul 20.

Avem în față o lege care este mult mai reprezentativă pentru democrația europeană. UDMR va susține acest act administrativ.

Observăm o consolidare a funcțiilor alese la nivel local.”

Codul Administrativ

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul liberal Corneliu Olar, care a fost ales 5 ori primar, a spus că e nevoie de o îndemnizație pentru aleșii locali, pentru că aceștia primesc pensii mici, de 1.400 de lei.

Concret, un primar care a terminat un mandat și are vârsta de pensionare va primi 475 de lei. Un ales cu două mandate la activ va primi dublu, iar un edil cu trei sau mai multe mandate va încasa 1.425 de lei.

Inițiativa vine după ce mai mulți primari, reuniți în primăvară  la București, i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să rezolve problema pensiilor primarilor. Unii edili au amenințat atunci că nu-i vor mai sprijini pe parlamentari la alegeri.

Potrivit prevederilor adoptate în comisia specială şi însuşite de plenul Senatului, aleşii locali - primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene - vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie.

Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Comisia specială a mai stabilit şi plenul a fost de acord ca aleşii locali să aibă dreptul la PFA, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

Potrivit Agerpres, un alt text adoptat prevede că mandatul primarului încetează la "pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărui/cărei listă a fost ales". De asemenea, "încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti".

Codul administrativ mai prevede că eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului local.

Dezbaterile în plenul Camerei la Codul administrativ au fost amânate de mai multe ori.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO