Noul Cod Penal a fost adoptat ”cu viteza luminii”. Războiul declarațiilor între PSD și Opoziție

×
Codul embed a fost copiat

Noua formă a Codului Penal, în care infracţiunea de abuz în serviciu a fost redefinită, a trecut de votul Parlamentului.

"Cu viteza luminii", aşa cum au apreciat cei de la Forumul Judecătorilor din România, Codul Penal a fost adoptat marți de Senat, iar miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.  Opoziţia i-a acuzat pe cei din Coaliţia PSD-ALDE că au îngenunchiat viitorul european al României doar pentru a-i scăpa pe Dragnea şi alţi politicieni de problemele penale. În replică, puterea a jubilat după vot şi a anunţat că noul Cod va pune capăt unor abuzuri din Justiţie. PNL şi USR, dar şi preşedintele Iohannis vor ataca la Curtea Constituţională noile prevederi.

Parlamentarii PSD şi ALDE au aplaudat în momentul în care Florin Iordache a anunţat că misiunea a fost îndeplinită: noul Cod Penal a trecut de votul Parlamentului. Opoziţia a acuzat că tot acest efort cu privire la adoptarea legii ar fi avut un singur scop.

Raluca Ţurcan, deputat PNL: "Adevăratul program de guvernare al PSD, acesta a fost: Codul Penal! Legea care scapă basma curată liderul suprem al partidului de guvernare şi un set de acoliţi politici. Există un sentiment de deznădejde pentru că dumneavoastră azi de fapt aţi îngenuncheat viitorul european al României."

Preşedintele Camerei Deputaţilor nu a participat la dezbaterea pe articole a Codului, însă a venit la votul final. Nu a rămas în sală să răspundă acuzaţiilor venite din partea contestatarilor.

Citește și
romania - uniunea europeana
Reacția Comisiei Europene după adoptarea noului Cod penal în Parlament: ”Nu vom ezita să luăm măsuri”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Dan Bârna, deputat USR: "De astăzi România nu mai este un stat de drept! De astăzi România a devenit un stat de Dragnea! Astăzi, dvs aţi votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani şi i-a dat partidului, să fie premiat. Dvs consideraţi că nu este o infracţiune, ci o faptă pe care v-o asumaţi şi cu care vă mândriţi. Până la urma România va câştiga, pentru că România este mai mult decât o gaşcă de penali".

Dezbaterea propriu zisă a legii a fost una rapidă. Nici un amendament al opoziţiei nu a fost acceptat. Iar abuzul în serviciu - cea mai controversata prevedere a noului Cod - va fi infracţiune doar dacă funcţionarul care comite fapta sau rudele sale foarte apropiate primesc foloase materiale necuvenite. Cei de la USR au susţinut că acest articol îl va scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în prima instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, în dosarul fostei sale soţii.

Stelian Ion, deputat USR: "Am avut 50 de ani un model în care liderul suprem era un cizmar cu 4 clase. De ce nu am putea avea un model propus de PSD în care infractorii, hoţii, golanii, să conducă această ţară? Este propunerea dvs."

Florin Iordache, deputat PSD: "Cei care cu adevărat au încălcat legea vor răspunde. Nu vor răspunde cei care li s-au făcut degeaba dosare, cei cărora au trebuit ani de zile să-şi dovedească ei nevinovăţia."

La votul decisiv, Coaliţia guvernamentală a avut dificultăţi în a-şi asigura cele 165 de voturi, număr minim necesar pentru adoptarea unei legi organice. UDMR a anunţat că nu susţine proiectul şi s-a abţinut la vot. Codul a trecut însă şi cu ajutorul a 9 voturi primite de la deputaţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, în ciuda scandalului iscat între un deputat USR şi liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian.

Tudor Benga, deputat USR: "Dacă astăzi această oroare de Cod Penal va trece cu ajutorul voturilor minorităților va veni un moment în care cetăţenii acestei ţări se vor întreba. Nu mânjiţi comunităţile dvs! Nu vă vindeţi pe 30 de arginţi!"

Varujan Pambuccian, deputat minorităţi: "Niciodată, dar niciodată să nu mai faceţi aşa ceva! Puteţi convinge un om ca mine care nu a votat codurile să le voteze pentru ce aţi făcut acum. Niciodată să nu mai încercaţi să mai ameninţaţi grupul ăsta în vreun fel!"

"PENTRU" a votat şi deputatul PMP Adrian Mocanu, iar asta i-a adus excluderea din partid. Adrian Mocanu este fiul fostului președinte PSD al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu. Acesta a fost condamnat, în prima instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Imediat după vot, Forumul Judecătorilor din România a transmis că "adoptarea cu viteza luminii a modificărilor Codului penal, încălcând flagrant convenții internaționale și ignorând avizele Comisiei de la Veneția, îndepărtează statul român de la standardele minimale ale unui stat de drept."

De altfel, şi opoziţia a susţinut că trecerea prin Parlament a Codului Penal a fost făcută de PSD şi ALDE prin încălcarea regulamentului celor două camere.

Dezbaterea pe articole a Codului Penal a început joia trecută, în comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache, la o săptămână după condamnarea în prima instanţă a lui Liviu Dragnea. Vineri, sâmbătă şi duminică, aleşii au fost liberi.

Iar dezbaterile au continuat luni. Înainte cu puţin timp de debutul acelei şedinţe, Ministerul Justiţiei făcea publică forma pe care o susţine în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Pragul prejudiciului pentru această infracţiune era fixat la un salariul minim brut pe economie, 1.900 de lei în prezent.

Pe de altă parte, abuzul în serviciu rămâne infracţiune doar dacă funcţionarul sau rudele sale foarte apropiate primesc foloase materiale necuvenite. Iar pedeapsa maximă propusă scade de la 7 la 5 ani. Varianta a fost însuşită de PSD şi ALDE şi adoptată prin vot. Raportul comisiei era gata pentru votul în plenul Senatului.

Marţi dimineaţa, senatorii au fost chemaţi în sesiune extraordinară şi, în aproximativ două ore, au adoptat Codul Penal. Opoziţiei i-au fost respinse toate amendamentele. După prânz, Codul Penal a fost trimis către Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Imediat, în jurul orei 16, Comisia condusă de Florin Iordache s-a reunit din nou şi până la ora 18:00 parlamentarii au finalizat dezbaterile şi au scris un nou raport pentru şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Iar miercuri, de la ora 10.00, a fost dezbătut şi adoptat pe articole noul Cod Penal, iar la ora 13:30 a fost dat votul. Iniţial, conducerea Camerei stabilise ziua de joi pentru votul final, însă PSD şi ALDE s-au răzgândit şi au tranşat totul încă de miercuri.

Codul Penal adoptat miercuri va fi analizat de Curtea Constituţională, la cererea PNL şi USR.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion
Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion a explicat într-un interviu acordat Știrile PRO TV care sunt principalele ”anomalii” care se găsesc în noul Cod Penal, care tocmai a fost adoptat de Camera Deputaților.

Reacția Comisiei Europene după adoptarea noului Cod penal în Parlament: ”Nu vom ezita să luăm măsuri”
Reacția Comisiei Europene după adoptarea noului Cod penal în Parlament: ”Nu vom ezita să luăm măsuri”

Oficialii Uniunii Europene au transmis că urmăresc ”cu îngrijorare” modificările aduse Codul penal din România.

Antreprenori români, americani și germani - reacții după adoptarea noului Cod Penal
Antreprenori români, americani și germani - reacții după adoptarea noului Cod Penal

Modificarea codurilor penale pune România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic, atrag atenția antreprenori și manageri români, americani și germani.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.