Coalitia a decis MAJORAREA SALARIILOR incepand cu luna iunie. Guvernul nu a hotarat inca procentul

12-03-2012 12:02

Bugetarii vor primi salarii marite din luna iunie, dupa cum au hotarat astazi liderii coalitiei. Guvernul urmeaza sa stabileasca in perioada urmatoare cu cat vor creste lefurile.

Presedintele vorbeste de o majorare de 15 procente. In schimb, a fost sacrificata reducerea contributiilor de asigurari sociale, care le-ar fi adus mai multi bani celor 5,3 milioane de angajati si ar fi fost o gura de oxigen pentru companiile private din Romania.

Cele 15 procente inseamna 150 de lei in plus la o leafa de 1000 de lei si 300, la 2000 de lei. Daca legea privind majorarile va fi adoptata in mai, primele salarii crescute vor intra in conturile bugetarilor din iunie. Aceasta masura costa guvernul 2 miliarde de lei, adica 470 de milioane de euro.

Traian Basescu spune ca nu este vorba de un cadou electoral, desi alegerile locale vor fi organizate in aceeasi luna, iunie.

De aceasta crestere vor beneficia 1,2 milioane de bugetari. Cat despre reducerea CAS-urilor cu 5% procente, masura a fost amanata pentu o perioada nedefinita.

Spre deosebire de noi, vecinii bulgari au hotarat sa taie din taxe, pentru a ajuta economia. Ministrul bulgar de finante a anuntat recent ca vrea sa reduca nivelul TVA de la 20 la 18%.

Guvernul prefera majorarea salariilor in locul reducerii CAS-ului, deoarece prima varianta ar ajuta mai mult consumul.

Asta in conditiile in care exporturile au incetint foarte mult, asa ca autoritatile au nevoie de un alt motor pentru a sustine cresterea economica amenintata de recesiune.

Dar nu este exclus ca bugetarii sa economiseasca banii primiti in plus ori sa-si achite datoriile, in loc sa-i cheltuiasca in magazine, pentru a impulsiona consumul. Singura masura care ar ajuta economia, prin crearea de locuri de munca este, reducerea taxelor pe salarii.

Legea spune ca lefurile nu pot fi majorate cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului guvernului. Acest termen ar fi dupa alegerile parlamentare din noiembrie, asa ca executivul va trebui sa adopte o hotarare cel tarziu pana la sfarsitul lunii mai.

Cum sa faci multi bani lucrand de acasa. 8 idei de afaceri cu succes garantat


VIDEO PROTVPLUS.RO