Ciucă vrea înlocuirea plafonului pentru plata pensiilor. Ciolacu: „Nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani”
Gândit să modernizeze România cu ajutorul fondurilor europene, Planul Naţional de Redresare trebuie schimbat, susțin autoritățile de la noi.
Aflat la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, modificarea mai multor ținte impuse.
Şeful executivului vrea înlocuirea plafonului impus pentru plata pensiilor, cu un alt mecanism. Doar că banii europeni sunt condiționați de reforma sistemului de pensii, iar România și-a asumat că va veni cu o lege nouă anul viitor.
Întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu șefa Comisiei Europene a avut loc în miercuri dimineață.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, discuțiile au vizat obiectivele sau jaloanele, așa cum le denumesc europenii, legate de reforma sistemului de pensii.
Ciucă a cerut înlocuirea pragului care limitează cheltuielile cu plățile pensionarilor, cu un alt mecanism de referință
Premierul Ciucă a cerut inclusiv înlocuirea pragului care limitează cheltuielile cu plățile pensionarilor, cu un alt mecanism de referință. În fața autorităților europene, România s-a angajat să nu cheltuiească mai mult de 9,4% din PIB, pentru plățile făcute celor cinci milioane de pensionari. Plafonul este prea mic, susțin însă liderii coaliției de guvernare.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Cu certitudine, acel procent de 9,4 nu va mai exista prin PNRR. Nu există niciun plafon, în nicio țară din Europa. Mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, pentru că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație.”
Pragul a fost stabilit de vechea coaliție PNL-USR. Procentul a fost negociat în acord cu Comisia Europeană pentru a proteja economia României de eventuale dezechilibre.
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: „Comisia pe regulament este obligată să ia în considerare o cerere, dar nu s-a făcut această cerere, suntem la mai bine de un an de schimbare PNRR, este multă vorbărie internă, mai mult decât discuție diplomatică serioasă.”
Pe de altă parte, specialiștii în fonduri europene susțin că ar trebui modificate mai multe ținte asumate în Planul de Redresare și Reziliență. Asta pentru că războiul din Ucraina și criza din energie au condus la o creștere galopantă a prețurilor în majoritatea statelor europene.
Specialist fonduri europene, despre presiunea pe bugetul de pensii
Florian Marin, specialist fonduri europene: „Trebuie gândit mult mai amplu – România trece printr-o migraţie profundă și simțim lucrul ăsta – avem cinci milioane de cetățeni care trăiesc în afara țării, trece printr-o perioadă de îmbătrânire accentuată a populației și atunci presiunea pe anumite sistem sociale este mare și va deveni și mai mare și atunci plafonarea bugetului de pensii poate fi din punct de vedere maro-economic sănătoasă, dar trebuie să fie realist.”
Potrivit legii, majorarea pensiilor trebuie făcută în funcție de rata inflației. Iar liderii coaliţiei vorbesc de un procent cuprins între 10 şi 15% pentru anul viitor, însă o decizie finală nu a fost luată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: PNRR, marcel ciolacu, nicolae ciuca, pensii,
Dată publicare:
26-10-2022 19:17