Chiuariu: Viitoarea Agentie de Integritate, un catelus cu dinti de lapte

28-04-2010 00:00

Tudor Chiuariu

Fost ministru al justitiei, Tudor Chiuariu avertizeaza ca proiectul de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate reduce sanctiunile si introduce subordonarea politica.

 

"Prin proiectul Guvernului, ANI devine catelusul cu dinti de lapte, priponit bine in lesa puterii", spune deputatul PNL Tudor Chiuariu.

In opinia sa, acest proiect slabeste puterea Agentiei Nationale de Integritate si o face .. mai putin de temut.

In proiectul propus de Guvernul condus de Emil Boc, agentia nu are nicio atributie in sensul adoptarii unor decizii obligatorii, iar sanctiunile nu numai ca nu sunt descurajante, dar nici macar nu sunt precizate, subliniaza deputatul Tudor Chiuariu, avocat al Baroului Bucuresti.

Potrivit acestuia, "analiza", "transmiterea", "informarea" prevazute de proiectul Guvernului nu sunt sanctiuni si, in mod evident, ele nu sperie pe nimeni.

Astfel, in vechea lege, o persoana care a actionat in conflict de interese avea o interdictie de a ocupa o functie publica numita pentru o perioada de trei ani (articolul 49, alineatul 4). 

In noul proiect, aceasta perioada este redusa la un an (articolul 12, alineatul 1).

O alta problema a proiectului de lege ANI, subliniata de fostul ministru al justitiei, Chiuariu, este subordonarea politica. Pana acum, inspectorii de integritate nu dadeau socoteala nimanui si trimiteau rapoartele de analiza direct catre Parchet sau organele fiscale.

Pe viitor, ei vor trimite aceste rapoarte conducerii Agentiei, conducere care este numita politic!

Proiectul de lege privind consolidarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, initiat de Guvern, intra, miercuri, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO