Proteste in Ungaria dupa ce cel mai mare ziar de opozitie la adresa premierului Orban a fost inchis. "Zi neagra pentru presa"

Ultima actualizare: 12-10-2016 07:15

Publicarea celui mai important cotidian de opozitie ungar, Nepszabadsag, a fost suspendata, a anuntat sambata proprietarul sau, grupul Mediaworks.

Acest lucru a provocat ingrijorari cu privire la libertatea presei sub guvernarea premierului Viktor Orban, relateaza AFP, potrivit Agerpres. Mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta.

Opozitia socialista a calificat suspendarea aparitiei ziarului Nepszabadsag si a site-ului sau "o zi neagra pentru presa" si a facut apel la organizarea unei manifestatii in fata sediului ziarului la ora 16:00 GMT.

Grupul Mediaworks a afirmat intr-un comunicat citat de agentia MTI ca suspendarea publicarii ziarului a fost dictata de motive economice si ca va dura pana "realizarea unui nou concept".

Nepszabadsag are cel mai mare tiraj din presa ungara si este un critic vehement al premierului Orban si al politicii acestuia antiimigratie, in contextul recentului referendum pe aceasta tema.

Viktor Orban a fost adesea acuzat ca ar incerca sa foloseasca mass-media in avantajul sau si sectoare importante din presa privata au fost cumparate de oligarhi apropiati guvernului sau, afirma opozantii premierului ungar.

Un responsabil al publicatiei a declarat ca jurnalistii care si-au pregatit articole pentru editia de luni au fost impiedicati sa intre in redactie si au primit scrisori in care erau informati de suspendarea publicarii ziarului.

"Suntem in stare de soc, este o lovitura imensa. Desigur, ei vor spune ca este o decizie economica, insa acest lucru nu este adevarat", a afirmat jurnalistul sub rezerva anonimatului.

"Este o lovitura enorma pentru jurnalismul de investigatie si pentru libertatea presei. Nepszabadsag reprezinta cel mai mare grup de presa de calitate din Ungaria care incearca sa apere libertatile fundamentale, democratia, libertatea de exprimare si toleranta", a mai spus el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO