Ce este "telemunca", un proiect de lege aflat in dezbatere la Camera Deputatilor. "Libertatea asta ma face sa fiu productiv"
V-ati imaginat vreodata cum e sa fii angajat, dar sa nu treci pe la birou, sa nu dai ochii cu seful si sa nu ai un program strict?
Ei bine... acest stil de munca este deja acceptat in multe companii din Romania, iar angajatilor li se permite sa-si faca treaba de unde vor ei. "Telemunca" - asa cum se numeste - este posibila in mai toate tarile din Europa, dar la noi nu a fost deocamdata reglementata in legislatie. Vestea buna este ca se lucreaza in acest sens.
Pe Radu si Andrei i-am intalnit intr-o cafenea din Brasov...dar nu sunt in timpul liber. Ei, de fapt, muncesc la un proiect serios pentru o firma de IT. Pe sefi nu-i intereseaza de unde lucreaza ei. Important este sa respecte termenul de finalizare.
Andrei Igna, web-designer: "Libertatea asta ma face sa fiu mai productiv. Incep lucrul cand vreau eu - nu la ora aia trebuie sa fiu asa, cu degetele pe taste!"
Radu Țoev, angajatul unei firme IT: "Lucrezi cu India, cu China si Germania in acelasi timp. Cumva, prezenta fizica intr-un loc isi pierde din importanta..."
Si Alex lucreaza tot in domeniul IT si este implicat acum intr-un proiect coordonat din Statele Unite. El este seful echipei, iar o terasa cu o priveliste superba ii tine loc de birou.
Alexandru Itu, sef de echipa: "Eu nu tin sa verific daca o persoana e in acest moment in fata laptop-ului sau nu. Dupa 2-3 zile, verificam si, daca e in regula, inseamna ca angajatul a prestat..."
Dar "telemunca" implica si riscuri, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Pe de-o parte, unii ar putea sa traga chiulul. Sau, dimpotriva, sefii sa fie cei care-i controleaza zi si noapte si sa le dea prea mult de lucru.
In plus, "telesalariatii" ar putea fi uitati cand vine vorba de promovari sau cursuri de perfectionare. Adica intre ei si cei care lucreaza in sediul companiei sa se faca diferente.
Razvan Birlea, agent vanzari produse chimice: "Dezavantaje ar fi: in caz de accident de munca nu beneficiezi de acea protectie, iar eu trebuie sa-mi platesc partea de asigurari sociale..."
In Romania, "telemunca" nu este reglementata deocamdata in legislatie. Proiectul se afla in dezbatere la Camera Deputatilor.