Ce ar presupune un parlament cu o singura camera? Afla AICI
Decizia sta si in mainile romanilor de rand, dar si in ale politicienilor. Seful statului a lansat doar ideea care a starnit deja numeroase polemici.
Cei care se declara "pentru" considera ca 300 de parlamentari, cati ar ramane, ar chetui mai putini bani si ar fi probabil mult mai eficienti. Pe de alta parte, contestatarii cred ca procedurile sunt de lunga durata si am trece prin doua referendumuri. Ultimul, cel pentru votul uninominal, a costat statul roman peste 13 milioane de euro.
Ca sa avem un Parlament unicameral asa cum isi doreste presedintele avem de strabatut un drum destul de lung.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe 22 noiembrie, odata cu alegerile prezidentiale, romanii sunt invitati sa decida daca una dintre camere va disparea, iar astfel numarul alesilor se va reduce simtitor.
In cazul in care raspunsul majoritatii este "da", parlamentarii sunt invitati sa elaboreze in acest sens un proiect de modificare a Constitutiei care ar trebui sa fie votat si de Camera Deputatilor si de Senat.
Dupa toate acestea, se va organiza inca un referendum in care romanii vor fi consultati in legatura cu noua Constitutie.
Daca si de aceasta data raspunsul va fi unul afirmativ, abia atunci vom putea sa spunem ca avem Parlament unicameral. Teoretic. Pentru ca practic ar putea functiona in aceasta varianta numai din 2012 cand vor avea loc noi alegeri parlamentare.
Se naste insa o alta intrebare: care ar fi avantajele unui parlament unicameral cu mai putini alesi?
► In primul rand costurile vor fi mai mici. In acest moment sunt 471 de senatori si deputati. Anual noi toti platim cate 830.000 de lei pentru fiecare senator si 907.000 de lei pentru fiecare deputat. O singura camera cu cel mult 300 de membri ar insemna o economie la buget de 145 milioane de lei.
► Pe de alta parte legile ar fi adoptate mai repede si nu vor mai exista runde de dezbateri in fiecare camera pentru acelasi act normativ.
Dar si dezavantajele...
Exista insa si riscul ca unele erori legislative sa nu mai fie indreptate. In acest moment se poate spune ca senatorii si deputatii se controleaza reciproc.
Cum e in Uniunea Europeana
Europenii nu se omoara dupa parlamentul unicameral. Din cele 27 de tari ale uniunii, doar 11 au un astfel de sistem legislativ. Intra aici vecinii nostrii bulgari, unguri, dar si grecii, portughezii, estonienii, suedezii si danezii.