Carmen Dan: Siguranța începe să fie o problemă care tinde să se agraveze dacă nu luăm măsuri

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 10 Decembrie 2017 09:14
Categorie: Politic
Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă că în România siguranța începe să fie o problemă care tinde să se agraveze dacă nu se iau măsuri.

Carmen Dan a menționat că în acest an au fost peste 200 de acțiuni de ultraj, fapt care ar trebui să îngrijoreze, pentru că nu este vorba numai de autoritatea polițistului, ci și de autoritatea statului.

"Siguranța începe să fie o problemă și, dacă nu suntem categorici în a lua măsuri, lucrurile tind să se agraveze. Spuneam că numai în anul 2017 au fost peste 200 de acțiuni de ultraj și mi s-a răspuns din multe direcții, din păcate, că nu sunt multe. Eu zic că sunt multe, că trebuie să ne îngrijoreze acest fapt, pentru că până la urmă nu vorbim de autoritatea polițistului, ci vorbim de autoritatea statului. (...) Trebuie să aducem oameni bine pregătiți în poliție și să avem o legislație care să susțină autoritatea polițistului. Este obligatoriu să schimbăm legislația pentru întărirea autorității polițistului. La acest pachet legislativ am lucrat cu specialiștii din minister, cu reprezentanții sindicatelor și cel mai important este că au contribuit chiar polițiștii la acest pachet legislativ", a afirmat Carmen Dan, într-o emisiune la Realitatea TV.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, demersul privind modificările la legile poliției se află în ultima fază, iar luni (11 decembrie — n.r.) va avea loc dezbaterea publică pe acest pachet legislativ .

"La această dezbatere îmi doresc să fie prezenți atât reprezentanții sindicatelor, cât și societatea civilă, pentru că am văzut destule organizații neguvernamentale îngrijorate de faptul că dăm puteri prea mari polițiștilor sau că aceștia ar putea abuza de lege. Abuzul trebuie sancționat indiferent de cine îl săvârșește și pentru lucrul acesta avem proceduri. Toate aceste proceduri care privesc întărirea autorității poliției sunt cuprinse într-un manual al polițistului și eu am convingerea că introducând în lege aceste proceduri realizăm un echilibru în relația dintre cetățean și polițist, o delimitare între aplicarea legii și abuz", a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a susținut că, de multe ori, orele de pregătire fizică a polițiștilor din domeniul ordinii publice sunt făcute doar pe hârtie, motiv pentru care au fost introduse module de pregătire fizică și tactică de care se ocupă luptătorii de la Acțiuni Speciale.

"Ne dorim foarte mult ca polițiștii din domeniul ordinii publice să cunoască foarte bine aceste proceduri. Avem instructori care să se preocupe îndeaproape de pregătirea fizică și tactică a polițiștilor, sunt deja o parte importantă prezenți la nivelul structurilor teritoriale, dar eu îmi doresc să întărim prezența lor și în mod periodic să facă această pregătire, pentru că am constatat că acele ore de pregătire fizică care trebuie făcute de polițiști de cele mai multe ori sunt ore de pregătire fizică doar pe hârtie. Am introdus aceste module de pregătire fizică și tactică de care se ocupă luptătorii de la Acțiuni Speciale", a afirmat Carmen Dan.

Carmen Dan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un poliţist, achitat de uciderea unui bărbat neînarmat care îl implora să nu-l împuşte. VIDEO
Un poliţist, achitat de uciderea unui bărbat neînarmat care îl implora să nu-l împuşte. VIDEO
Interlopul care a lovit un polițist cu sabia în cap își va petrece Sărbătorile în arest
Interlopul care a lovit un polițist cu sabia în cap își va petrece Sărbătorile în arest
Tragedia de la Sângeorz-Băi. Bărbatul împușcat mortal de polițist a lovit un agent cu o bâtă în cap
Tragedia de la Sângeorz-Băi. Bărbatul împușcat mortal de polițist a lovit un agent cu o bâtă în cap
VIDEO PROTVPLUS.RO
Toni Greblă
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
Raluca Turcan
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Băsescu: Brexitul se amână până în 2020. S-a făcut primul pas pentru rămânerea UK în UE