Avem mai multe santiere decat kilometri de autostrada facuti anul trecut

20-05-2011 16:31

Romania mai bate un record in materie de autostrazi. Avem oficial mai multe santiere decat kilometri inaugurati anul trecut. 5 contracte noi, de 700 de milioane de euro, au fost semnate pentru Coridorul IV.

 

Autostrada, care ar trebui sa ne duca in Europa, de la Constanta la Nadlac, se dovedeste insa, mai scumpa decat preturile de referinta.

Pe hartie, buldozerele vor deschide santiere cum nu a mai vazut Romania. De la Arad la Timisoara se lucreaza deja, iar tronsonul spre Lugoj tocmai a fost semnat. La fel si pentru Lugoj - Deva. Constructorii au primit avansul pentru Deva Orastie, iar ultima portiune pana la Sibiu a fost licitata acum.

Cinci firme straine si doua romanesti au batut palma cu statul pentru 700 de milioane de euro, grosul din fonduri europene. Constructorii isi freaca deja mainile de bucurie.

Preturile din contracte depasesc standardele de cost cu chiar si 3, 4 milioane de euro pentru un kilometru.

"In total, am facut economii de la noua licitatii de autostrazi, in valoare de peste 600 milioane euro, cu care vom finanta constructia a 71 de kilometri de autostrada.

In total, vom avea 845 kilometri de autostrada, valoarea lucrarilor fiind de 5,17 miliarde euro", a spus ministrul transporturilor Anca Boagiu.

Este pentru prima data cand statul acceseaza sume importante din fondurile europene. Mai raman insa patru miliarde si prea putin timp pana in 2013 sa le cheltuim cu contracte corecte.

Radu Berceanu: Autostrada Transilvania a fost si este o prostie

Praf in ochii soferilor? Drumul Bucuresti-Ploiesti, asfaltat pana in vara


VIDEO PROTVPLUS.RO