Birchall, despre raportul GRECO: O să ne facem propria analiză


Ultimul update: Marti 09 Iulie 2019 17:17
Data publicarii: Marti 09 Iulie 2019 17:02
Categorie: Stiri Politice
Ana Birchall

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce va face propria analiză în urma recomandărilor din raportul GRECO.

Ea menţionat că un obiectiv al ministerului a fost îndeplinit - acela privind susţinerea aderării Uniunii Europene la GRECO, în calitate de observator.

"În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să-şi facă propria analiză şi să tragă concuziile şi să ia măsurile care consideră că se impun", a afirmat Birchall, potrivit News.ro.

"Eu vreau să precizez că Ministerul Justiţiei, şi Guvernul prin Ministerul Justiţiei, a dat dovadă de transparenţă, a dat dovadă de bună credinţă şi de profesionalism şi în mai puţin de două săptămâni de când am primit rapoartele le-am şi tradus şi au fost publicate astăzi, aşa cum v-am precizat de la început, data şi roa fiind stabilite de comun acord cu secretariatul GRECO", a declarat Ana Birchall.

Ea a spus că Ministerul Justiţiei va face propria analiză.

"Eu mă bucur că în raportul acesta un obiectiv important al Ministerului Justiţiei asumat pe perioada preşedinţiei noastre a fost şi noi am susţinut aderarea Uniunii Europene la GRECO în calitate de observator, eu pot să spun că acest obiectiv al Ministerului Justiţiei a fost îndeplinit. În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să-şi facă propria analiză şi să tragă concuziile şi să ia măsurile care consideră că se impun", a afirmat Birchall.

Ea a adăugat că atunci când va fi finalizată această analiză, consultând pe toţi cei care au un cuvânt de spus în buna funcţionare a justiţiei, va da dovadă de aceeaşi transparenţă.

Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne "global nesatisfăcător", iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar”, relevă Raportul referitor la Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori, publicat marţi.

Recomandarea privind riscurile de slăbire a statutului procurorilor, în special a independenţei lor, nu a fost implementată, afirmă GRECO în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi, care arată că puterea crescută a executivului în ceea ce priveşte numirile şi eliberările din funcţie ale procurorilor şi rolul redus al Preşedintelui României, în detrimentul principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei operaţionale a procurorilor şi poate împiedica lupta eficientă împotriva corupţiei în România.

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală. iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare, se arată în raport.

Ana Birchall Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
Regulamentul GRECO prevede obligativitatea conformării la recomandările cuprinse în raportul transmis ministrului Justiției
Regulamentul GRECO prevede obligativitatea conformării la recomandările cuprinse în raportul transmis ministrului Justiției
Mai multe grupuri civice îi cer demisia ministrului Justiției, după raportul GRECO
Mai multe grupuri civice îi cer demisia ministrului Justiției, după raportul GRECO
Încă un avertisment pentru România. GRECO, îngrijorat de Legile Justiției
Încă un avertisment pentru România. GRECO, îngrijorat de Legile Justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis la Cotroceni
Iohannis o felicită pe Ursula von der Leyen: Aştept cu nerăbdare o cooperare strânsă
Reacția lui Dăncilă, criticată în PE: ”Guvern complet obsedat de subordonarea justiţiei”
Cum a vorbit Dăncilă fără foaie în Parlamentul European. Discursul coeziunii
Ţuţuianu: Pro România trebuie să desemneze candidat propriu la prezidenţiale
Carmen Dan îl va vizita la penitenciar pe Liviu Dragnea: "Evident că da”
Carmen Dan, dezvăluiri despre plecarea sa din MAI: Dăncilă ”nu mi-a cerut demisia!”
Poliția italiană a descoperit un adevărat arsenal de război. Cine a fost vizat de operațiune
Poliția italiană a descoperit un adevărat arsenal de război. Cine a fost vizat de operațiune
Dăncilă a cerut în plenul PE ca România să intre în Schengen și să iasă de sub MCV
Scandal în PSD după remanierea a două ministere. Carmen Dan și Dăncilă se atacă reciproc
Teodorovici anunță introducerea unei noi taxe și limitarea călătoriilor gratuite cu CFR
Dăncilă respinge acuzația că ar fi schimbat miniștri la dorința lui Iohannis
Meleşcanu: Voi respecta decizia de retragere a sprijinului politic, nu există vinovăţie