Basescu catre sala goala: Romania va semna un nou acord cu FMI in 2011

21-09-2010 00:00


Basescu catre sala goala: Romania va semna un nou ...
Basescu catre sala goala: Romania va semna un nou ...

Cu acest anunt s-a prezentat seful statului in Parlament, unde a tinut un discurs. Cei de la PSD si PNL au parasit sedinta ostentativ. Presedintele s-a declarat optimist, chiar daca a recunoscut public ca nu se inghesuie nimeni sa imprumute Romania.

Atmosfera din plenul Parlamentului a fost tensionata inca de la inceput, din cauza scandalului declansat pe tema legii pensiilor.

Nici nu a apucat sa ajunga in Parlament presedintele Traian Basescu si "circul" a inceput deja. Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a aparut pe holurile Parlamentului imbracata in "zeghe", adica in haine de detinut. Ea a declarat ca a ales aceasta tinuta, in semn de protest fata de "fraudarea legii pensiilor."

"Mai Oana, chiar tu te-ai gasit sa faci circ? - a intrebat-o Basescu pe deputata PSD. In plen, seful statului si-a sustinut discursul despre starea economica a tarii doar in fata celor care formeaza coalitia de guvernare.

Seful statului si-a inceput discursul printr-un apel la solidaritate sociala si le-a amintit parlamentarilor ca austeritatea trebuie sa se aplice tuturor.

Si despre aderarea la moneda EURO a vorbit Presedintele. Nu a mai mentionat anul 2013, ci a indemnat la stabilirea unei date realiste.

Mai mult, Traian Basescu a avertizat ca, de acum incolo, bugetul Romaniei va trebui aprobat de Comisia Europeana, iar daca nu va respecta tintele vor scadea fondurile europene.

In final, Traian Basescu a fixat chiar si unele obiective pentru dezvoltarea tarii, intre care reducerea numarului firmelor si a angajatilor care inca eludeaza legea si revizuirea Constitutiei.

Sinteza declaratiilor din plenul Parlamentului:

16.05 Traian Basescu: "Avem nevoie de un sistem electoral generator de majoritati ferme. Iar acesta nu poate fi asigurat decat de votul uninominal intr-un singur tur sau in doua tururi. Pornind de la vointa majoritatii romanilor, exprimata la referendumul din noiembrie 2009, cred ca a sosit momentul ca si Parlamentul sa arate solidaritate, sa participe activ la procesul de reformare a statului, regandindu-si propria structura. Reamintesc, romanii au votat pentru un parlament unicameral. Este si un bun inceput pentru o discutie privind revizuirea constitutionala. O Constitutie moderna trebuia sa puna cu adevarat institutiile statului in slujba cetateanului si a binelui public. Va multumesc."

16.00 Traian Basescu: "Romania are ca obiectiv asumat ca, pana in 2020, sa aiba un nivel ocupat de 70% din forta de munca. Flexibilizarea fortei de munca este in primul rand in avantajul salariatilor. Trebuie sa privatizam societatile care nu sunt performante de ani de zile si carora statul le plateste pierderile, pe considerente de cele mai multe ori politice."

15.54 Traian Basescu: "Va felicit pentru adoptarea unei forme acceptabile a legii Agentiei Nationale de Integritate. Permiteti-mi sa va adresez rugamintea sa acordati prioritate si noii legi a educatiei nationale, precum si reexamninarii legii parteneriatului public-privat. Amandoua sunt esentiale. Daca s-a votat deja ... ati facut un lucru extraordinar. Iata ca presedintele nu e intotdeauna la curent cu tot ce face Parlamentul."

15.46 Traian Basescu: "Trebuie sa fixam o data realista de aderare la moneda euro."

15.40 Traian Basescu: "Parlamentul are o mare responsabilitate. Orice guvernare responsabila in actualul context va promova o politica de autesteritate. Apelul meu la responsabilitate este adresat tuturor. Doamnelor si domnilor. Stim pe ce drum vom merge inainte pe urmatorii ani: este drumul Europei unite."

15.37 Traian Basescu "Avem un grad de absorbtie redus al fondurilor europene. Ar fi probabil mai util sa avem gestionarea tuturor fondurilor europene intr-o singura institutie."

15.33 Traian Basescu: "Faptul ca suntem intr-o perioada de criza nu poate fi o scuza pentru cei care nu-si platesc datoriile catre stat. In 2011 vom semna un nou acord cu FMI. Problema Romaniei este ca, datorita deficitelor, datorita lipsei de reforme structurale, nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung."

15.29 Traian Basescu: "Constatarile ministerului Muncii din ultima perioada sunt relevante. Trebuie sa regandim intreg sistemul de asistenta sociala si sa eliminam abuzurile. Trebuie sa-i ajutam pe cei care au nevoie intr-adevar de ajutor."

15.23 Traian Basescu: "Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 6,8 % din PIB. Au fost excese, precum acordarea celui de-al 13-lea salariu. Acum, sunt salarii in sistemul bugetar foarte mici, pentru cei care sunt la inceput de drum, dar trebuie sa fim constienti ca avem un aparat administrativ supradimensionat. Statul nu mai poate plati salarii pentru functionarii incompetenti si bolnavii inchipuiti."

15.20 Traian Basescu: "Nici acum, politicienii din 2004-2008 nu par constienti de ceea ce au facut. Discursul public negativ de astazi ma obliga sa le reamintesc unora ca Romania este o tara democratica, europeana, cu un potential urias de dezvoltare. In momente de criza nu se poate guverna cu gandul la alegerile viitoare."

15.14 Presedintele Traian Basescu ii raspunde lui Victor Ponta. El sustine ca, in calitate de sef al statului, nu doreste sa se amestece in treburile interne ale Parlamentului Romaniei.

15.10 Victor Ponta ia cuvantul si anunta ca parlamentarii formatiunii pe care o reprezinta refuza sa participe la discursul presedintelui Traian Basescu, deoarece seful statului nu a exprimat un punct de vedere fata de acuzatiile aduse presedintelui Camerei Deputatilor. Prin urmare, parlamentarii PSD parasesc sala.

La discursul presedintelui Romaniei, in plenul reunit al celor doua Camere, PNL a ales sa nu participe! Liberalii au anuntat inca de la inceput, de cand Birourile Permanente ale celor doua Camere au aprobat solicitarea sefului statului, ca nu vor sa asiste la incercarea lui Traian Basescu de a recastiga increderea unei parti a romanilor.

La randul lor, social-democratii au dat si ei un avertisment presedintelui Traian Basescu, suparati din cauza Robertei Anastase, pe care o acuza de fraudarea legii pensiilor.

Victor Ponta i-a trimis sefului statului o scrisoare, in care i-a solicitat sa condamne "votul fraudulos" dat de Camera Deputatilor la Legea pensiilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO