Băsescu: ”Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Traian Basescu, Klaus Iohannis - AGERPRES

Traian Băsescu este de părere că președintele Klaus Iohannis a făcut o eroare prin declarațiile pe care le-a făcut miercuri cu privire la legile justiției.

Sunt un om care va susține tot timpul punctele de vedere ale președintelui, atât timp cât sunt corecte, pentru că și eu am fost președinte și știu cât e de greu să fii singur când ai o majoritate ostilă.

Pe de altă parte, cred că e bine să argumentăm pozițiile pe care le avem. Aici, cred că domnul președinte Iohannis nu are argumente pentru acuzațiile pe care le face. Este clar că a vorbi general despre cele trei legi este o eroare la stadiul acesta, după ce legile s-au întors la CCR. Să rămâi într-un slogan politic este, după părerea mea, inacceptabil”, a declarat Băsescu, potrivit B1 TV.

Fostul președinte a mai precizat că Iohannis va avea de pierdut din cauza acestei abordări.

Eu am avut o poziție tot timpul în favoarea procurorilor și a judecătorilor, când am fost în mandat. În același timp, mi-am permis să-i critic uneori, drept pentru care sunt 10-15 comunicate ale CSM că președintele Băsescu a afectat independența justiției prin declarații. Atunci o făceam pe ce intuiam. Acum însă sunt probe că s-au făcut abuzuri în justiție și în privința arestărilor preventive, și în privința falsificării dosarelor. Președintele nu poate să nu observe acest lucru și să nu reproșeze public. (...) Este exact atitudinea doamnei Kovesi care spune că DNA este perfect, nu recunoaște greșelile interne, atitudine care îi va duce și pe unul, și pe altul drept în prăpastie. Dacă ei cred că oamenii sunt proști, se înșală, nu pot fi manipulați la nesfârșit.

Cred că e mult mai bine pentru viitoarea funcționare a justiției, ca președintele să spună «dragi procurori, dragi judecători, ați prins mulți oameni care au făcut fraude, dar ați făcut și abuzuri. Sunt de acord ca legislația să vă îngrădească posibilitatea de a face abuzuri»”, a mai spus Traian Băsescu, conform sursei citate.

Reacția liderului PMP vine la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a anunţat că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european.

Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO