Basescu: Dupa demisia lui Boc, am oferit functia de premier lui Ponta. Am fost refuzat de USL

Traian Basescu si Victor Ponta

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca, dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, insa a fost refuzat de USL.

"Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru cand i l-am oferit lui Victor Ponta", a afirmat Traian Basescu intr-o emisiune televizata, potrivit Mediafax. El a precizat ca a facut aceasta oferta in timpul consultarilor de la Cotroceni cu USL dupa demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru.

Presedintele Basescu a precizat ca Victor Ponta nu i-a raspuns, dar ca "in locul lui" prima data a raspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

"Victor Ponta n-a spus nimic. A raspuns Antonescu si a raspuns ala micu', cum ii spune, Constantin", a mai afirmat Traian Basescu. Seful statului a precizat ca, daca liderii USL vor sustine ca nu s-a intamplat asa, el va pune la dispozitie atat inregistrarea audio a discutiei, cat si transcrierea.

Presedintele Basescu a facut aceste declaratii referindu-se la sansele pe care le are USL pentru a guverna dupa alegerile din toamna. "Va dau o veste buna. Greu de crezut ca va fi (guvernare USL - n.r.). Nu vor face procentajul care sa le permita sa guverneze singuri", a sustinut Traian Basescu.

Citește și
Victor Ponta la organizatia de femei a PSD
Alegeri 2012: Traian Basescu nu crede intr-un Guvern PSD-PDL. "Nu uitati ca USL e doar o alianta"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Stenograma discutiei Basescu - USL privind desemnarea lui Ponta premier

Moderatorul emisiunii in care presedintele Traian Basescu a sustinut ca i-a propus lui Victor Ponta sa preia mandatul de premier a citit pasaje din stenograma discutiei dintre seful statului si liderii USL, in care presedintele a facut aceasta propunere.

"Presedintele Traian Basescu ia cuvantul, raspunde Crin Antonescu imediat care zice „Buna seara”. Apoi intervine presedintele Romaniei si spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta sa fie desemnat prim-ministru, daca ar dori acest lucru, stiu ca este pregatit, are program, deci totul tine de cum reusim sa formam majoritatile”, apoi se refera la cererea de demisie a presedintelui. La aceasta Crin Antonescu raspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta...”, Ponta n-a raspuns, raspunde Crin Antonescu, e un dialog presedinte-Crin Antonescu”, a spus moderatorul, citind din stenograma care i-a fost data de catre presedintele Basescu, potrivit Mediafax.

In continuare, acesta a citit - in timpul emisiunii cu seful statului - transcrierea discutiei dintre presedintele Traian Basescu si liderul PC, Daniel Constantin:

"Daniel Constantin: „Eu ma asteptam ca la inceputul discutiei noastre sa veniti cu o propunere, pentru ca pana la urma dumneavoastra ne-ati invitat la discutii si dumneavoastra...

Traian Basescu: „Eu v-am facut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am inteles. O notam ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degraba...”

Traian Basescu: „Nu...”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am inteles ca este o propunere. Noi credem ca alegerile anticipate (...)” "

Conform moderatorului, pana la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit in discutia referitoare la posibila sa numire in functia de premier. Un alt pasaj citit de acesta este urmatorul:

"Traian Basescu: „Stati numai o clipa va rog

Victor Ponta: „Sa nu ne dati ceva decoratii”

Traian Basescu: „Nu, nu, dar pot sa va dau

Victor Ponta: „Nu, nu, va multumesc, i-ati dat lui Vanghelie, e suficient... (...)”"

Basescu: Liderii PDL erau pregatiti pentru varianta Victor Ponta premier

Presedintele Basescu a precizat ca, psihologic, liderii PDL erau pregatiti pentru aceasta varianta cu 24 de ore inainte ca Emil Boc sa demisioneze. "Ei erau pregatiti si pentru ca Victor Ponta sa accepte functia de prim-ministru, si pentru Mihai Razvan Ungureanu", a adaugat Traian Basescu.

"Si ministrii erau pregatiti ca Victor Ponta putea spune Da si eu trebuia sa spun public acest lucru", a mai precizat seful statului.

Basescu a explicat si ca formatiunile din USL au fost chemate la consultari la Cotroceni inainte de PDL, "in aceasta logica". "USL a fost primul. PDL a venit dupa el si nu puteam sa propun la doi lideri functia de prim-ministru", a spus seful statului.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Cu tocuri inalte si pantaloni stramti, Udrea a avut cea mai mare rata de absorbtie"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca Elena Udrea, "cum era ea, cu tocuri inalte, cu pantaloni stramti", a avut cea mai buna rata de absorbtie a fondurilor europene.

Alegeri 2012: Traian Basescu nu crede intr-un Guvern PSD-PDL.
Alegeri 2012: Traian Basescu nu crede intr-un Guvern PSD-PDL. "Nu uitati ca USL e doar o alianta"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu crede in posibilitatea unui Guvern PSD-PDL dupa viitoarele alegeri, el precizand insa ca "o varianta care sa apropie doua partide este PDL-PNL".

Voinescu: Boc nu a vorbit niciodata despre o candidatura a sa la Cluj, oamenii din jur si-ar dori
Voinescu: Boc nu a vorbit niciodata despre o candidatura a sa la Cluj, oamenii din jur si-ar dori

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca presedintele partidului Emil Boc nu a vorbit niciodata despre o posibila candidatura a sa la Primaria Cluj-Napoca, ci "au fost oameni in jur care au spus ca si-ar dori".

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.