Cristian Diaconescu: Vom consulta si statele membre privind Consiliul European Extraordinar

Ultima actualizare: 26-06-2012 21:27
Cristian Diaconescu

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRo TV, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca Romania va consulta si celelalte state membre ale UE privind initiativa de organizare a Consiliului European Extraordinar.

"Noi practic am mers in prelungirea deciziei anticipate a Parlamentului European. Practic, continuarea demersului PE in zona executiva ar fi un proces decizional care sa apara fie la nivelul Comisiei Europene, fie la nivelul Consiliului. Noi am sugerat prin demersul premierului Ungureanu ca acest dialog sa continue. Revine zonei diplomatice pentru a face posibila o decizie si la nivel executiv (...) Acum va trebui sa consultam statele membre in ce masura exista disponibilitate pentru acest lucru", a spus Cristian Diaconescu.

El a subliniat ca Romania asteapta de la acest Consiliu European Extraordinar "o decizie de consecventa a UE in ceea ce priveste valorile si standardele europene".

"Pentru ca nu discutam numai de site-ul PVV cu pricina, ci si iata, de piata muncii, care este restrictionata de anumite state pana la sfarsitul lui 2013, precum si alte atitudini, ceva mai punctuale, dar care releva o anumita stare de spirit. Diverse articole din ziare, mici magarii aparute in emisiuni mai mult sau mai putin umoristice. Sunt aspecte care tin de libertatea de expresie, dar ranesc sentimentele romanilor, bulgarilor, polonezilor, altor cetateni europeni si o atitudine macar retorica, de delimitare formala, ar fi necesara, inclusiv din tarile in care se intampla acest lucru", a argumentat Cristian Diaconescu in emisiunea "Dupa 20 de ani".

De asemenea, el a aratat ca in contextul crizei economice unele guverne, cum ar fi cel al Olandei, au nevoie de majoritate parlamentara pentru a sustine masuri de austeritate, insa atragerea unor partide cu discurs eurosceptic "nu trebuie sa afecteze intregul concept al valorilor europene".

"Pentru ca atunci cand este vorba de Romania, iata ca aceste racordari la valorile europene sunt evaluate cu foarte mare scrupulozitate", a mai spus ministrul de Externe.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi, in contextul vizitei la Bruxelles, unde s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso ca este necesara convocarea unui Consiliu European Extraordinar. Declaratia sa a fost facuta in legatura cu opiniile formulate cu privire la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen, si la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO